Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 12. 2023,
9.13

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

ognjemet silvestrovo novo leto

Nedelja, 31. 12. 2023, 9.13

3 mesece, 3 tedne

Tudi Kitajci proslavili 2024, čeprav ... #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
Ognjemet Sydney | Sydney v Avstraliji slovi po spektakularnih novoletnih ognjemetih. | Foto Getty Images

Sydney v Avstraliji slovi po spektakularnih novoletnih ognjemetih.

Foto: Getty Images

Novo leto je že pozdravila tudi Kitajska, čeprav z nekoliko manj pompa kot preostali svet, saj se zanje tradicionalno lunarno novo leto pričenja šele 10. februarja. So pa leto 2024 bolj bučno proslavili v Hongkongu in Macau. V Hongkongu je ogromen ognjemet spremljalo več deset tisoč ljudi, velike zabave potekajo tudi v Macau.

Tudi na Kitajskem ognjemeti

V Seulu je novo leto naznanilo tradicionalnih 33 udarcev na zvon v središču mesta, saj število 33 v Južni Koreji simbolizira srečo. Dogodek je spremljalo na tisoče ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tako so v 2024 vstopili Avstralci

Za ognjemet, ki je osvetlil nebo nad dvema znamenitostma mesta, pristaniškim mostom in operno hišo, je bilo uporabljenih 8,5 tone pirotehničnih sredstev. Načrtovali so ga 15 mesecev, trajal pa je 12 minut. Množice ljudi so se na prizorišču začele zbirati že v zgodnjih jutranjih urah, da bi si zagotovili najboljša mesta za ogled, poroča britanski BBC.

Tihomorsko otočje Kiribati že v novem letu

Tihomorsko otočje Kiribati, ki se razteza v več časovnih pasovih, je deloma že vstopilo v novo leto 2024. Približno 7.300 prebivalcev otoka Kiritimati, ki spadajo pod otoško državo, se je ob 11. uri po srednjeevropskem času od starega leta poslovilo kot prvih na svetu.

Le malo pozneje so novo leto pozdravili tudi na otokih Chatham, ki so del Nove Zelandije. Ležijo 800 kilometrov vzhodno od Nove Zelandije in imajo svoj časovni pas, čeprav na dveh od desetih otokov otočja živi le okrog 700 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Uro po Kiritimatiju bodo novo leto pozdravili še Nova Zelandija ter otoški državi Samoa in Tonga. Na Samoi načrtujejo velik ognjemet, ki naj bi ob polnoči razsvetlil nebo nad Polinezijo. Tudi v novozelandskem Aucklandu se obeta pirotehnični spektakel, obenem pa še laserski šov.

Zaradi povečanih napetosti in možnosti terorističnih napadov so v nekaterih evropskih prestolnicah poostrili varnostne ukrepe. Nemške oblasti so tako okrepile varovanje znamenite kölnske katedrale, na francoskih ulicah pa bo v času silvestrovanj zaradi povečane teroristične grožnje za varnost skrbelo več kot 95 tisoč pripadnikov varnostnih sil. | Foto: Guliverimage Zaradi povečanih napetosti in možnosti terorističnih napadov so v nekaterih evropskih prestolnicah poostrili varnostne ukrepe. Nemške oblasti so tako okrepile varovanje znamenite kölnske katedrale, na francoskih ulicah pa bo v času silvestrovanj zaradi povečane teroristične grožnje za varnost skrbelo več kot 95 tisoč pripadnikov varnostnih sil. Foto: Guliverimage

Ob 14. uri po srednjeevropskem času bodo novo leto z veličastnim ognjemetom pozdravili v Sydneyju.

Po Aziji in Arabskem polotoku bo nato v ponedeljek v novo leto vstopila tudi Evropa, kjer so napovedana številna praznovanja na prostem z glasbenim in drugim programom ter ognjemeti, ponekod z ekološko bolj prijaznimi svetlobnimi.

Eden od vrhuncev novoletnega praznovanja bo ponovno v New Yorku, kjer se na Times Squaru vsako leto zbere okoli milijon ljudi, ki zadnje sekunde letošnjega leta odštevajo ob tradicionalnem spustu kristalne krogle.

Kot zadnja bosta v ponedeljek ob 13. uri po srednjeevropskem času v novo leto vstopila nenaseljena Bakerjev in Howlandov otok v Tihem oceanu.

 

Ne spreglejte