Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2013,
7.31

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sindikat varčevalni ukrepi aneks javni sektor

Sobota, 25. 5. 2013, 7.31

3 leta, 3 mesece

Večina sindikatov javnega sektorja podpisala tudi anekse h kolektivnim pogodbam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Večina sindikatov javnega sektorja, ki je podpisala dogovor o varčevalnih ukrepih in stavkovni sporazum, je podpisala tudi drugi paket aktov za uresničitev dogovora, anekse h kolektivnim pogodbam.

Aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti je podpisalo 29 sindikatov, aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor pa 27. Čas za podpis so sindikati imeli od srede do petka. Anekse h kolektivnim pogodbam so tako podpisali predstavniki vseh sindikatov, ki so jih v ponedeljek parafirali. Poleg tega so svoj podpis prispevali tudi posamezni sindikati, ki aneksov in dogovora niso parafirali.

Aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor je namreč v ponedeljek parafiralo 24 od 34 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, naknadno pa so aneks podpisali še Sindikat vladne agencije, Sindikat kapetanije Slovenije in Sindikat poklicnega gasilstva, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo.

Aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti pa je v ponedeljek parafiralo 25 sindikatov, deset pa ne. Eden od podpisnikov slednje je namreč še Visokošolski sindikat Slovenije, ki ne sodi med reprezentativne sindikate. Naknadno so svoj podpis prispevali še štirje reprezentativni sindikati, in sicer poleg sindikatov vladne agencije, kapetanije in poklicnega gasilstva še Policijski sindikat Slovenije.

Vlada in večina sindikatov so dogovor o varčevalnih ukrepih ter stavkovni sporazum podpisali že v ponedeljek. K podpisu dogovora je takrat pristopilo 24 od 34 reprezentativnih sindikatov, k podpisu stavkovnega sporazuma pa 23 od 27 sindikatov, ki so bili od januarske stavke v stavkovnem razmerju z vlado. Kot so v petek potrdili na ministrstvu, je dogovor naknadno prišel podpisat še Sindikat vladne agencije Slovenije.

Za Sindikat kapetanije Slovenije ni znano, ali so tudi oni podpisali dogovor, medtem ko je preostalih osem od 34 reprezentativnih sindikatov že do ponedeljka sporočilo, da njihovih podpisov pod dogovorom zagotovo ne bo. Gre za sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, sindikat zobozdravnikov Dens, oba policijska sindikata, Sindikat novinarjev Slovenije, Sindikat slovenskih diplomatov, sindikat Glosa in Sindikat poklicnega gasilstva.

Aneksi h kolektivnim pogodbam - ob kolektivnih pogodbah za javni sektor in za negospodarske dejavnosti še h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev - sodijo v okvir paketa aktov za uresničitev dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja. Drugi del tega paketa, noveli zakonov o sistemu plač v javnem sektorju in o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, pa je DZ potrdil v torek. Ukrepi naj bi začeli veljati s 1. junijem.

Ne spreglejte