Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 3. 2015,
14.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janko Veber Dejan Židan Miro Cerar Telekom Slovenije

Petek, 20. 3. 2015, 14.37

6 let, 6 mesecev

Veber potrdil, da je naročil dve analizi. Napoveduje iskanje žvižgača. (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Janko Veber je potrdil, da je analizo o zagotavljanju kakovosti telekomunikacijskih storitev naročil tako Upravi RS za zaščito in reševanje kot OVS, ki pa sta obe prišli do enakih ugotovitev.

Minister za obrambo Janko Veber je poročilo o dogajanju za premierja že pripravil, za STA pa je napovedal iskanje žvižgača na Obveščevalno varnostni službi (OVS).

Zagotovil je, da so zbirali javne podatke Veber je pojasnil, da sta prvo analizo opravili Uprava RS za zaščito in reševanje ter služba ministrstva za obrambo (Mors), ki spremlja razvoj infrastrukture. Pozneje je v okviru svojih predstavitev na posameznih oddelkih za analizo prosil tudi OVS. Zagotovil je, da so zbirali javne podatke, po njegovih besedah pa so prišli do enakih ugotovitev kot Uprava RS za zaščito in reševanje.

"Ni šlo za noben proces prisluškovanja ali uporabe kakšnih posebnih metod, kar poskušajo očitati," je povedal. Dodal je, da mora kot minister vsak tak postopek pisno odobriti, uporablja pa se le v primerih ogrožene varnosti obrambe, države ali Morsa.

OVS ni izdelal pisnega poročila, ker ga je o analizi ustno seznanjal Ker je OVS prišel do enakih ugotovitev kot uprava, Veber ni delal dodatnega poročila ali dopolnjeval gradiva, ki je bilo posredovano 6. novembra 2014 kot informacija vladi. Povedal je, da OVS ni izdelal pisnega poročila, ker ga je o analizi ustno seznanjal njen direktor.

Na vprašanje, zakaj je potreboval tudi analizo OVS, je Veber odgovoril, da je tudi ta zadolžena za to, da zaznava mogoče vdore v informacijski sistem in kakršnekoli nepravilnosti, ki bi se lahko ocenile kot poskus pridobivanja informacij znotraj sistema Morsa.

Veber: Nekdo v sistemu je želel politično diskreditirati OVS Izjave vodje poslanske skupine NSi Mateja Tonija o tej zadevi so po Vebrovih besedah dokaz, da ima žvižgača v OVS, ki mu je posredoval določene informacije o sklepu o naročilu analize. Po njegovih besedah se je izkazalo, da je nekdo v sistemu želel politično diskreditirati OVS. Ob tem je napovedal postopke za iskanje omenjenega žvižgača.

Veber je povedal tudi, da je poročilo o zadevi, ki mu ga je naročil premier Miro Cerar, pripravljeno, sestala pa se bosta v ponedeljek. Z njim se je v današnjem pogovoru posvetoval tudi o umiku oznake interno z gradiva za vlado. "Hkrati pa sva se dogovorila, da se v ponedeljek v miru dobiva, pogovoriva in potem tudi pričakujem, da bom o tem lahko govoril že na odboru za obrambo," je dejal. Dodal je, da bo predlagal, da je seja v tem delu odprta za javnost.

Židan zgodbo označil za politično motivirano Da gre za politično zgodbo, ki ima jasen političen cilj, je danes dejal tudi predsednik SD Dejan Židan. Na vprašanje, kako bo SD ravnala, če Cerar ne bo branil Vebra oziroma Veber ne bi prestal interpelacije, je Židan odgovoril, da je to za njih povsem hipotetično vprašanje. "Minister je dober minister, dobre ministre je treba ščititi," je poudaril Židan, ki od Cerarja pričakuje, da bo Vebra zaščitil.

Dodal je, da "minister dela učinkovito, zakonito in v korist države." Obrambni minister mora po njegovih besedah delovati tako, da zaščiti interese obrambe ter zaščite pred naravnimi nesrečami, ki temelji tudi na informacijah in komunikacijah. Zavrnil pa je očitke, da je v ozadju interes stranke, da se Telekom ne proda.

Cerar še čaka na Vebrovo poročilo, sestala se bosta v ponedeljek Cerar je z Vebrom govoril po telefonu, čaka pa še pisno poročilo. Tega bo čez vikend preučil, nato pa se bo v ponedeljek z Vebrom sestal, je napovedal v izjavi za medije po vrhu EU v Bruslju. Po sestanku pa si bo, kot pravi premier, vzel dovolj časa, da preuči vsa dejstva in vse pravne vidike, da oceni, ali je treba sprejeti kakšno posebno odločitev.

Cerar je še navedel, da je Veber v telefonskem pogovoru zatrdil, da ni ravnal nezakonito.

Ne spreglejte