SiolNET. Novice Slovenija
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vas zanimajo novosti iz družinskega zakonika? Oglasite se pri notarju.

0,21

termometer

pohodništvo družina otroci
Foto: Thinkstock

Notarji bodo na današnji evropski dan civilnega prava vse, ki bodo želeli, brezplačno poučili o pravicah po civilnem pravu. Osredotočili se bodo na pravice iz stvarnega, dednega in pogodbenega prava, še posebej pa na novi družinski zakonik. Zainteresirani se lahko oglasijo v notarskih pisarnah v času uradnih ur od 9. do 12. in od 13. do 16. ure.

Pri notarju bo glede na družinski zakonik, ki bo v celoti začel veljati 15. aprila prihodnje leto, mogoče urejati sklepanje pogodb o ureditvi premoženjskopravnih razmerij v obliki predporočnih pogodb. Te se bodo lahko vpisale v register teh pogodb pri Notarski zbornici Slovenije. Mogoče bo tudi sklepanje sporazumov o delitvi skupnega premoženja med zakonci in zunajzakonskimi partnerji ter partnerji partnerskih skupnosti. Prav tako bo pri notarju mogoče skleniti sporazumno razvezo zakonske zveze, če zakonca ali partnerja nimata skupnih otrok.

Poleg tega bo pri notarju mogoče sklepanje sporazuma o preživnini za zakonca ali partnerja in polnoletnega otroka in sklepanje vseh pogodb o urejanju premoženjskih razmerij med zakoncema ali partnerjema, pa tudi urediti vnaprej izraženo voljo staršev glede prevzema skrbi za otroka.

Družinski zakonik, ki ga je državni zbor sprejel marca lani, določa, da bodoča zakonca lahko skleneta predporočno pogodbo in z njo uredita medsebojna premoženjska razmerja. Starša lahko v skladu z novostmi iz zakonika vnaprej izrazita voljo o tem, kdo naj v primeru njune smrti ali trajnejše nezmožnosti skrbi za otroke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin