Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2017,
9.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

ZZZS zavarovanje tujina Na dopustu

Torek, 20. 6. 2017, 9.20

6 let, 6 mesecev

Varnost na prvem mestu: Zdravstveno se zavarujte pred potovanjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
plaža | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Tudi pri skrbno načrtovanih potovanjih se lahko zgodi kaj nepredvidljivega, zato se je koristno pred odhodom na pot zdravstveno zavarovati. Kakšno kritje izbrati in na kaj morate biti pozorni?

V okviru Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) se lahko zavarujete tako, da naročite brezplačno evropsko kartico. Ta je veljavna v:

- državah Evropske unije,

- Islandiji,

- Norveškem,

- Lichtensteinu,

- Švici,

- Avstraliji,

- Bosni in Hercegovini,

- Črni gori,

- Makedoniji in

- Srbiji.

 Za preostale države sveta evropska kartica ne velja.

Kako pridobiti kartico?

Pred odhodom v tujino si lahko na podlagi urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji evropsko kartico zavarovanja v tujini naročite:

na spletni strani ZZZS, kjer izpolnite obrazec,

- preko mobilnega telefona z SMS-om ali

- osebno na območnih enotah in izpostavah ZZZS.

Kartico morate naročiti vsaj štiri delovne dni pred odhodom v tujino.

Kaj zavarovanje nudi?

Z evropsko kartico lahko uveljavljate pravice do zdravstevnih storitev med stalnim ali začasnim bivanjem v tujini. Evropska kartica je veljavna zgolj v javni zdravstveni mreži. Od države, v kateri je evropsko kartico mogoče uporabljati, je odvisno, katere storitve zavarovancu pripadajo. Storitve so določene v skladu s predpisi države, kar pomeni, da je potrebno v nekaterih državah določene storitve tudi doplačati.

Veljavnost evropske kartice je odvisna od urejenosti obveznega zdravstvenega zavarovanja zavarovane osebe. Lahko je izdana za najmanj 30 dni in največ za 5 let. | Foto: Klemen Korenjak Veljavnost evropske kartice je odvisna od urejenosti obveznega zdravstvenega zavarovanja zavarovane osebe. Lahko je izdana za najmanj 30 dni in največ za 5 let. Foto: Klemen Korenjak

Kaj v primeru, ko zmanjka časa za ureditev kartice?

V primeru, da nemudoma potrebujete evropsko kartico, lahko na območni enoti ali izpostavi ZZZS zaprosite za certifikat, ki začasno nadomešča evropsko kartico.

Kako kartico prevzamem?

Za prevzem se vam ni potrebno osebno oglašati na izpostavi ZZZS, temveč boste evropsko kartico prejeli prek navadne poštne pošiljke na dom.

Koliko dolgo je veljavna kartica?

Veljavnost evropske kartice je odvisna od urejenosti obveznega zdravstvenega zavarovanja zavarovane osebe. Lahko je izdana za najmanj 30 dni in največ za 5 let. Kartica začne veljati naslednji dan od datuma naročila. Novo kartico lahko naročite največ 30 dni pred iztekom veljavnosti obstoječe kartice.

Evropska kartica ne pokriva:
- prevoza zaradi poškodbe na smučišču,
- stroškov prevoza zavarovane osebe iz tujine v domovino,
- zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ambulante na Hrvaškem,
- stroškov zdravljenja oziroma poroda v tujih državah, če je bil namen bivanja zavarovane osebe v tujini zdravljenje oziroma porod.

Urejanje zdravstvenega zavarovanja za tujino na ZZZS ni edina možnost. To lahko storite tudi v drugih zavarovalnicah, ki med drugim pokrivajo tudi storitve, ki jih evropska kartica ne. 

Prednosti evropske kartice v primerjavi s komercialnimi zavarovanji za tujino so te, da ni omejitev pri zavarovalni vsoti ter da niso izključeni zavarovalni riziki, na primer pri kroničnih bolnikih.

Pol milijona izdanih potrdil

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je v lanskem letu izdal pol milijona potrdil o zdravstvenem zavarovanju v tujini. Med 15. junijem in 31. julijem letos bo pretekla veljavnost več kot 222.000 karticam.

V lanskem letu so zavarovane osebe pri ZZZS vložile skupaj 4797 zahtevkov za povračilo stroškov zdravstvenih storitev, kar je 84 odstotkov odobrenih zahtevkov, kar znaša 287.000 evrov. STA

Ne spreglejte