Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2022,
15.31

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

16

Natisni članek

vandalizem Koper

Petek, 8. 7. 2022, 15.31

1 leto, 9 mesecev

Vandalizem na Obali: koga motijo ukrepi, namenjeni varčevanju z vodo? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

16

Koper |  V nočnem času nepridipravi namerno vdirajo v zalivalne sisteme in vklapljajo zalivanje zelenic. | Foto Občina Koper

V nočnem času nepridipravi namerno vdirajo v zalivalne sisteme in vklapljajo zalivanje zelenic.

Foto: Občina Koper

Potem ko so občine slovenske Istre v torek sprejele vrsto ukrepov za nadaljnje zmanjšanje porabe vode in popolno prepoved vse nenujne rabe vode, so javna in komunalna podjetja, ki upravljajo javno infrastrukturo, izklopila zalivalne sisteme na javnih zelenicah, zaprla tuše na plažah in izklopila fontane ter vodne motive na javnih površinah. Ob tem javno podjetje Marjetica Koper ugotavlja, da ponoči nekdo namerno vdira v zalivalne sisteme in vklaplja zalivanje zelenic. Vandalizem so prijavili policiji, so sporočili z Mestne občine Koper. 

Zaradi dolgotrajne suše je stanje z vodo oskrbo v slovenski Istri skrb vzbujajoče, saj so razpoložljive količine vode na kritični meji. Poleg tega je dobava vode iz Istrskega vodovoda Buzet in Kraškega vodovoda Sežana na zgornjih mejah zmogljivosti, hujšim pomanjkanjem se prebivalke in prebivalci lahko izognejo le z maksimalnim varčevanjem in doslednim izvajanjem ukrepov. Občine slovenske Istre so zato v začetku tedna sprejele vrsto ukrepov in prepovedi, namenjenih zmanjšanju porabe vode.

Potem ko so komunalna podjetja vseh štirih občin že v sredo izklopila zalivalne sisteme na javnih zelenicah, zaprla tuše na plažah in izklopila fontane ter vodne motive na javnih površinah, so v javnem podjetju Marjetica Koper zaznali, da v nočnem času nepridipravi namerno vdirajo v zalivalne sisteme in vklapljajo zalivanje zelenic. Vandalizem so že prijavili policiji. 

Koper | Foto: Občina Koper Foto: Občina Koper

Plaža tuš
Novice Na Obali sprejeli stroge ukrepe za varčevanje z vodo

Zaradi dolgotrajne suše je varčevanje z vodo nujno 

Mestna občina Koper, Marjetica Koper in Rižanski vodovod Koper ob tem opozarjajo, da so sprejeti ukrepi namenjeni varčevanju s pitno vodo, saj bodo v primeru primanjkljaja vodnih količin omejitve dobave vode oziroma redukcije neizogibne. Vse tri institucije verjamejo, da bodo občanke in občani z racionalno porabo pripomogli k temu, da bi se redukcijam izognili.

V sporočilu za javnost so na občini Koper med drugim spomnili, da je prepovedano zalivanje zelenic in pranje avtomobilov, izjema so avtopralnice, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo. Komunalna podjetja drevesa in cvetlične grede zalivajo samo iz možnih vodnih zajetij in drugih vodnih virov. Prepovedano je tudi pranje dvorišč in polnjenje bazenov, tisti, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, pa naj pri svojem delu skrajno varčujejo z vodo, so še zapisali. 

Novice Hud požar tudi na otoku Pašman, gašenje otežuje močna burja #video
Novice V hrvaški Istri izbruhnil obsežen požar. Gasili so ga vso noč. #video
Stolpožar
Novice Požar na pobočju kobariškega Stola pogašen

 

Ne spreglejte