Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 11. 2019,
12.55

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,16

40

Natisni članek

LGBT nasilje napad vandalizem

Petek, 1. 11. 2019, 12.55

4 leta, 5 mesecev

Vandali razdejali ljubljanski klub Tiffany

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,16

40

slovenska policija | Policija morebitne očividce dogodka naproša za dodatne informacije. | Foto Siol.net

Policija morebitne očividce dogodka naproša za dodatne informacije.

Foto: Siol.net

Okoli 6. ure zjutraj se je skupina nasilnežev znesla nad LGBT-klubom Tiffany na Metelkovi ulici v Ljubljani. Kot so zapisali na strani kluba na družbenem omrežju Facebook, je napadalcem uspelo vdreti v prostore, nato pa so pričeli razbijati po hodniku in vratih. Ozmerjali so tudi osebje kluba in jim grozili. Vandali so povzročili za nekaj tisoč evrov škode, so pojasnili na policiji, kjer morebitne očividce dogodka naprošajo za dodatne informacije.

Neznanci so razbili vhodna vrata stavbe Lovci, v kateri se nahajata kluba Tiffany in Monokel. Kot so zapisali na družbenem omrežju Facebook, se je osebje kluba pred nasilneži zateklo v notranje prostore, zavarovali so se z barikado vrat. 

Napadalci so nato poskušali priti do osebja, pri tem pa so razbijali po hodniku in vratih, slišati je bilo preklinjanje in zmerjanje. Kot so še dejali, so članice in člani kluba močno pretreseni, vendar k sreči ni bil nihče poškodovan. Policija je bila o dogodku nemudoma obveščena, še pred njihovim prihodom pa je storilcem uspelo pobegniti. Morebitne očividce dogodka zato na policiji prosijo, naj jim posredujejo kakršnekoli dodatne informacije o napadu.

Parada ponosa v Skopju
Novice Mavrična zastava zaplapolala v Mariboru, parada ponosa tudi v Skopju in Beogradu

Porast homofobije in nasilja nad LGTB-osebami

V Društvu ŠKUC nasilni dogodek odločno obsojajo in pristojne organe pozivajo, da ukrepajo proti nasilnežem v skladu z zakonom. "Izredno zaskrbljeni smo, ker s homofobijo motivirano nasilje in kazniva dejanja naraščajo. Samo v zadnjem mesecu smo bila priča dvema nasilnima napadoma na LGBT-osebe v Sloveniji. Vsako nasilje, sovražno dejanje na osnovi spolne usmerjenosti ali spolne identitete, spodbujanje in širjenje sovraštva do LGBT-manjšin je treba takoj ustaviti," so pozvali.

Nocoj bodo v Klubu Monokel zato organizirali dogodek pod geslom Tukaj smo, s katerim bodo opozorili, da ne gredo nikamor in se ne bodo pustili ustrahovati. K solidarnostni akciji upora proti nasilju in ustrahovanju pozivajo vse člane in zaveznike skupnosti LGBT.

Klub Tiffany se nahaja na Metelkovi ulici. | Foto: Klemen Korenjak Klub Tiffany se nahaja na Metelkovi ulici. Foto: Klemen Korenjak

Obsodbam napada sta se pridružila tudi društvo Legebitra in zagovornik načela enakosti Miha Lobnik. "Razloge za ponovno porast homofobnega, bifobnega in transfobnega nasilja gre iskati tudi v dopuščanju, da je izražanje sovraštva postalo del družbene in politične kulture," so zapisali v društvu Legebitra, kjer pozivajo k doslednemu obravnavanju verbalnega, psihičnega, fizičnega in drugega nasilja, še posebej, če je to storjeno na podlagi manjšinskih osebnih okoliščin.

Tudi Lobnik je v odzivu na napad opomnil, da moramo imeti kot družba odklonilno stališče do vsakršnega nasilja, ki je usmerjeno proti manjšinam. Po njegovi oceni lahko napad na klub Tiffany, ki je eden redkih odkritih in vidnih prostorov skupnosti LGBT, razumemo kot napad na celotno skupnost LGBT.

Parada ponosa v Sarajevu
Novice BiH: prva parada ponosa v Sarajevu minila brez incidentov #foto

Napad obsodil tudi premier Šarec

Napad je obsodil tudi premier Marjan Šarec. "Napad na klub Tiffany v Ljubljani je strahopetno, bedno dejanje. Žal tovrstno nasilje ni osamljen primer v naši družbi. Prepričan sem, da bodo pristojni organi opravili svoje delo in izsledili storilce," je na družbenem omrežju Twitter zapisal predsednik vlade.

Predstavniki Generalne policijske uprave so medtem sporočili, da se v policiji zavedajo problematike kaznivih ravnanj na škodo določenih družbenih skupin, tudi na škodo istospolno usmerjenih. "Zato smo v preteklih letih izvedli vrsto aktivnosti skupaj z nevladnimi organizacijami LGBT-skupnosti, ki so bile namenjene izobraževanju, usposabljanju in osveščanju policistov," so zapisali.

Dodali so, da se policisti redno udeležujejo forumov, posvetov in strokovnih srečanj nevladnih organizacij in združenj, na katerih so prisotni predstavniki LGBT. Pred organiziranjem njihovih prireditev policisti sodelujejo z organizatorji, kjer usklajujejo in izmenjujejo podatke o morebitnih grožnjah.

"Z aktivnostmi bomo nadaljevali, pred kratkim smo bili tudi obveščeni, da smo uspeli pridobiti EU sredstva za skupni projekt, v katerem sodelujemo z društvom Legebitra in katerega namen je vzpostavljanje in krepitev zaupanja in sodelovanja med LGBT-skupnostjo in policijo," so napovedali.

"V policiji zagovarjamo ničelno toleranco do nasilnih dejanj in enako obravnavo vseh oseb v policijskih postopkih, saj je prepoved diskriminacije v policijskem delu absolutna. Tovrstna kazniva ravnanja pa obravnavamo prednostno," so še dodali na Generalni policijski upravi.

Ne spreglejte