Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 2. 2018,
11.07

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

Natisni članek

veter burja Luka Koper

Ponedeljek, 19. 2. 2018, 11.07

6 let, 1 mesec

Valovi bodo presegli višino dveh metrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

Na Primorskem najmočnejši sunki burje dosegajo hitrost okoli sto kilometrov na uro. Popoldne bo po napovedih agencije za okolje nekoliko oslabela, a se bo ponoči in jutri znova okrepila.

Video: Andrej Peroša


Orkanski sunki burje so že včeraj sredi dneva zaprli Luko Koper. Zaradi sunkov vetra do 100 kilometrov na uro in valov, ki so dosegli tudi do dva metra, so zadnjih 24 ur v pristanišču delali po posebnem režimu in odločali o vsakem vplutju posebej.

 Izredne razmere so za zdaj preklicane, po vsej verjetnosti gre samo za začasen ukrep, saj se bo veter spet okrepil že čez dva dni. V kakšnih pogojih bi se na upravi odločili za popolno zaporo pristanišča?

Odločitev glede na razmere v zadnjih desetih minutah

Posadke na vlačilcih imajo tako kot vedno polne roke dela. A so le del mozaika v ekipi ljudi, ki v primeru burje skrbi za varnost posadke na tovornih ladjah in luških delavcev na kopnem. Prve ukrepe o priprtju namreč sprejemajo na upravi za pomorstvo.

"Odločimo se po podatkih senzorjev v zadnjih desetih minutah. Če veter doseže 17 metrov na sekundo, pristanišče pripremo," je povedal Aljoša Besednjak, vodja oddelka za pristaniški promet na upravi za pomorstvo

Vsaka ladja ima predpisano število vlačilcev, ki ji bodo pomagali na poti v Luko Koper. Vsaka odločitev je podprta z uradnim protokolom, vezanim na podatke s postaj na terenu.

"Senzorje imamo nameščene v treh bazenih pristanišča. Najbolj izpostavljen je zagotovo tretji bazen, tam, kjer je premog. Prvi in drugi sta bolj zaščitena, zato obravnavamo vsak primer posebej," je še dodal Besednjak.

Ob burji se začne matematična igra številk

Ko ob bok ladje pritisne burja, se začne matematična igra številk, ki zajemajo višino ladje, težo, ugrez, število in tip motorjev.

Še pred vlačilci do tovorne ladje zapluje pilot. To je majhen čoln z modrim dnom. Pilot se po lestvi povzpne in pridruži kapetanu v kabini. Naloga pilota je, da koordinira delo z vlačilci, ekipo na kopnem in tudi sam prevzame krmilo. V primeru res hude burje lahko ladjam, ki prevažajo dragocen tovor, na upravi za pomorstvo odredijo, da odvrže sidro in počaka. Razmere se lahko spreminjajo iz minute v minuto.

Gre torej za dobro uigrano ekipo ljudi, ki svoje delo noč in dan na mirnem ali razburkanem morju delo opravlja tako, da povprečni mimoidoči ne glede na vremenske razmere vidimo le običajen dan v službi pomorščakov.

Ne spreglejte