Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 4. 2016,
10.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

4

Natisni članek

reševalna vaja Stožice

Sobota, 2. 4. 2016, 10.24

6 let, 7 mesecev

Vaja množične nesreče: v Stožicah več zaporednih eksplozij (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

4

Današnja vaja na stadionu Stožice je bila ena večjih v zgodovini Slovenije na temo množičnih nesreč. Vaja je razkrila določene pomanjkljivosti.

V vaji je sodelovalo 1680 oseb. Po scenariju nesreče se je zgodil teroristični napad, poškodovanih je bilo 223, mrtvih pa več kot 40 ljudi. V prihodnjih tednih bodo opravili ocene dela posameznih služb in pripravili ukrepe za izboljšanje.

Kot je pojasnil poveljnik specialne enote policije Milan Pleško, je bila vaja zelo realistično zastavljena. Zaposlene strokovnih služb, od zdravstvenega osebja do policistov in civilne zaščite, so navsezgodaj zjutraj aktivirali zaradi izrednega dogodka na mednarodni nogometni tekmi na stadionu Stožice, ki so jo na tribunah spremljale tudi varovane osebe.

Vaja množične nesreče: V Stožicah več zaporednih eksplozij | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Terorist zajel talce

Po scenariju je na stadionu prišlo do več eksplozij in streljanja. Skupno je bilo poškodovanih 223 oseb, več kot 40 jih je umrlo, preko 60 je bilo težje poškodovanih. Izbruhnil je tudi požar. Poleg tega je terorist na stadionu zajel talce in postavljal določene zahteve, zato so policisti organizirali ekipo pogajalcev, na koncu pa je specialna enota policije vpadla v prostor, kjer so bili zajeti talci, te rešila, terorista pa ubila, je opisal Pleško.

V današnjo vajo so bile udeležene vse intervencijske službe, ki bi morale posredovati ob takem dogodku, je v izjavi medijem po koncu vaje povedal vodja reševalne postaje Ljubljana Andrej Fink. Kot je pojasnil, so k sodelovanju v vaji tokrat povabili vse znotraj zdravstvenega sistema, čeprav bi ob takem dogodku v realnosti redkeje prišli na pomoč. Sodelovalo je tudi okoli 300 policistov specialne enote, letalske policijske enote ter Policijske uprave Ljubljana in policijske akademije.

Vključenih je bilo 10 bolnišnic

V vajo so vključili tudi 10 slovenskih bolnišnic z njihovimi urgentnimi centri, v katere so fiktivno prepeljali poškodovance, več kot 70 poškodovancev pa so prepeljali na urgenco ljubljanskega kliničnega centra. Kot je dejal Fink, tako velikega odziva niso pričakovali in so z njim zelo zadovoljni.

V prihodnjih 14 dneh bodo vse službe, ki so sodelovale v današnji vaji, zbrale vtise sodelujočih in opravile analizo današnjega dela, ki bo pokazala, katere so prednosti in morebitne slabosti posameznih služb ter v celotnem sistemu zaščite in reševanja, je pojasnil Fink, ki je tudi poveljnik civilne zaščite v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Fink: Moramo biti pripravljeni

"Množične nesreče so del naše realnosti, zato moramo biti nanje pripravljeni. En tip množične nesreče bi lahko bil tudi teroristični napad," je pojasnil Fink in priznal, da so jim novembrski teroristični napadi v Parizu dali iztočnico, da so tokratno redno vajo zastavili širše in preverili pripravljenost vseh služb na tak tip nesreče. Kako realna je možnost takega napada v Sloveniji, Fink ni želel komentirati, saj da to ni njegovo področje.

 

Vaja množične nesreče | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Vaja v UKC Ljubljana razkrila težave

Vaja je razkrila določene notranje in tudi medresorske težave, a vendarle so službe dobro pripravljene, je v izjavi medijem ocenil travmatolog v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Simon Herman.  "Vsaka vaja razkrije določene težave in uspešna je, če se sodelujoči iz nje nekaj naučijo ter na podlagi izkušnje popravijo protokole za ravnanje ob večjih nesrečah," je poudaril Herman.


Konkretneje o tem, kakšne težave so zaznali, ni želel govoriti. "Gre za to, kako se mi organiziramo, da krizo ob tako masovnem izrednem dogodku čim bolje obvladamo. V Sloveniji smo glede na izkušnje ostalih velikih bolnišnic v drugih evropskih državah kar dobro pripravljeni," je oceni Herman in ob tem izpostavil, da zadnjih šest let ministrstvo za zdravje podpira uvajanje in izvajanje vaj ter usposabljanje ekip nujne medicinske pomoči in bolnišničnih ekip za take izredne dogodke.


"Naša organizacija v Sloveniji ni slaba v primerjavi z drugimi evropskimi državami," je ocenil Herman. Ob tako množični nesreči bi v UKC Ljubljana sicer imeli verjetno ustrezno število opreme in postelj, težava bi bil kader, je dodal Herman.

Ne spreglejte