SiolNET. Novice Slovenija
4,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vabilo na zdravniški pregled poslali napačni osebi #video

4,11

termometer

Vabilo na zdravniški pregled, na katerega se niste nikoli naročili, lahko povzroči pravi preplah. Zgodilo se je enemu od gledalcev Planet TV. Kar sedem takih obvestil iz različnih zdravstvenih ustanov je dobil v enem letu, čeprav se na preiskave sploh ni naročil. Izkazalo se je, da so obvestila namenjena nekomu s skoraj enakim imenom in priimkom. Loči ju samo šumnik.

Video: Planet TV


Kako se je zgodila napaka? Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da je njihov sistem e-naročanja dober in da gre za človeški dejavnik. Zdravstvene ustanove, ki ta sistem uporabljajo, trdijo drugače.

NIJZ: Gre za človeško napako

"Sistem e-naročanja, ki je v uporabi od aprila lani, deluje," je zatrdil Simon Indihar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Mož, ki je sistem pomagal zgraditi, meni, da je za tako napako kriv človek. "To je zagotovo človeška napaka," je povedal.

Če zdravstveni delavci pacienta v sistemu ne iščejo s številko zdravstvenega zavarovanja, ampak prek imena in priimka, lahko nastane zmeda, je še pojasnil. "V primeru pacientov z enakimi imeni in priimki se lahko zgodi ta napaka," je pojasnil Indihar.

V praksi drugače

A ko smo se odpravili preverit, kako v praksi deluje naročanje napotnic prek spleta, smo ugotovili drugače. "Pacienta poiščemo po ZZZS-številki, preberemo zavarovanje, s tem se tudi osvežijo podatki. Če bi ga iskala po imenu in priimku, se lahko zgodi napaka. Ko grem iskat napotnico, gledam številko napotnice. V tem primeru je zelo majhna verjetnost oziroma sploh ni možnosti, da bi bila številka napotnice enaka, tako da se takšna napaka ne more zgoditi," je pojasnila Petra Blatnik, strokovna sodelavka za naročanje na kliniki Golnik.

Tudi na kliniki Golnik so povedali, da so opazili razne napake v sistemu. Na te jih opozarjajo jezni pacienti.

Če ste tudi sami opazili, da prejemate obvestila za preglede kake druge osebe, na nacionalnem inštitutu svetujejo, da se obrnete na zdravstveni zavod, ki vam jih je poslal, in ga opozorite, da niste prava oseba.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • bor955 / 10.03.2018. ob 11:26 +1 0

    Koliko denarja bomo morali še plačati za to bolano zdravstvo od katerega ni nobene koristi in bi lahko zahtevali da nam vrnejo denar ki ga že 40 let plačujemo za nič !!

    +1 0
delitve: 41
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin