Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2022,
12.27

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

7

Natisni članek

Klemen Boštjančič Slovenija vlada seja Tatjana Bobnar

Četrtek, 9. 6. 2022, 12.27

1 leto, 10 mesecev

Vlada je imenovala generalnega direktorja finančne uprave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

7

Peter Grum | Grum je danes izrazil veselje, da je dobil priložnost za pomemben položaj.  | Foto STA

Grum je danes izrazil veselje, da je dobil priložnost za pomemben položaj.

Foto: STA

Vlada je na današnji seji za novega v. d. generalnega direktorja finančne uprave imenovala Petra Gruma. Na redni seji je obravnavala tudi sklep, naj se pripravi analiza prekrškov in glob, izrečenih zaradi kršenja covidnih odlokov. Sodelovali so ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, minister za finance Klemen Boštjančič in direktor urada vlade za komuniciranje Dragan Barbutovski. 

"Na današnji seji smo imenovali v. d. generalnega direktorja finančne uprave. To je Peter Grum. Moram reči, da sem s tem zelo zadovoljen. Kar nekaj razgovorov sem opravil, Peter je bil moja želena izbira. Verjamem, da bo Furs delal strokovno, kompetentno in nepolitično," je povedal finančni minister Klemen Boštjančič.

Grum je bil v preteklosti, med letoma 2014 in 2020, med drugim namestnik generalne direktorice Fursa Jane Ahčin, septembra lani pa je bil za petletni mandat imenovan za generalnega direktorja direktorata za informatiko na ministrstvu za javno upravo. Boštjančič ga je opisal kot kariernega davkarja, saj je bila tudi njegova prva zaposlitev prav zaposlitev v takratni davčni upravi, natančneje v izpostavi Ljubljana Šiška.

Grum je danes izrazil veselje, da je dobil priložnost za pomemben položaj. Ker so se v letu in osmih mesecih, ko ni bil na Fursu, določene stvari spreminjale, se bo v petek pogovoril s sodelavci, pregledal narejeno in se seznanil z določenimi menjavami. Grum namreč ocenjuje, da je bil narejen "kar grob rez v strukture". "Te strukture bomo postavili v tak red, da bo Furs lahko strokovno, učinkovito in nepolitično deloval," je napovedal.

Umaknili so tožbe za povrnitev stroškov policiji

Vlada je na današnji seji sprejela dva sklepa, ki se nanašata na prekrške in tožbe za stroške policije na neprijavljenih shodih. "Govorimo v prvi vrsti o odlokih, ki so bili tudi s strani ustavnega sodišča prepoznani kot neustavni," je uvodoma povedala Tatjana Bobnar, ministrica za notranje zadeve. 

Tatjana Bobnar | Foto: STA , Foto: STA , "Šele na podlagi analize se bo mogoče odločiti o nadaljnjih korakih glede identificiranih pomanjkljivosti. Ključno merilo pri tem bo načelo ustavnosti, zakonitosti in sorazmernosti. Ne gre za potezo velikega čopiča. Nasilnežev ne bomo enačili z miroljubnimi protestniki," je poudarila.

Drugi sklep se nanaša na prenehanje veljavnosti sklepov vlade glede tožb za povrnitev stroškov policije na neprijavljenih shodih. Povedala je, da je vlada preklicala sklepe prejšnje vlade iz decembra 2021 o vložitvi tožb za povrnitev stroškov policije na štirih shodih.

Bobnarjeva je ob tem poudarila, da so posegi v ustavno pravico dopustni le izjemoma, ta poseg pa mora biti nujen in sorazmeren. Poudarila je še, da zgolj formalna pomanjkljivost, kot je neprijava protestnega shoda, ne utemeljuje zahtevkov za povrnitev stroškov policije. Ta formalna pomanjkljivost je namreč že sankcionirana z globo, ki jo je policija tudi izrekla.

SDS
Novice V SDS ostri do prvih kadrovskih potez nove vlade
Milan Krek
Novice To je naredila vlada, da se je znebila Kreka
Branko Grims
Novice Grims: Vlada je že v prvih nekaj dneh poteptala ustavo
Ne spreglejte