Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 3. 2014,
11.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vpis vrtec

Četrtek, 13. 3. 2014, 11.48

6 let, 6 mesecev

V vrtcih tri tisoč prostih mest, v vrsti že deset tisoč otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V teh dneh se iztekajo roki za oddajo vloge za prvi vpis otroka v vrtec. Veste, kaj vse potrebujete?

Čeprav zakon določa, da se lahko otroka v vrtec vpiše kadarkoli med letom, se v praksi vpisi za prihodnje šolsko leto opravljajo v spomladanskih mesecih tekočega leta.

Javni vpis se praviloma izvaja marca, razpis pa je odvisen od posameznega vrtca, kjer so na voljo vse konkretne informacije o rokih in vpisu.

Starši, zagotovite si prosto mesto V vrtce sprejemajo otroke, ki so dopolnili 11 mesecev, in glede na to, da se vključevanje novincev praviloma izvaja v začetku septembra, mora biti v marcu otrok star najmanj pet mesecev.

Starši lahko vlogo oddajo v katerikoli občini v Sloveniji, ne glede na kraj bivanja. Glede na pogosto prezasedenost vrtcev pa morda ne bo odveč, če starši vlogo hkrati oddajo v več vrtcev in počakajo, v katerem bodo otroka sprejeli.

Potrebna dokumentacija Vpis otroka v vrtec se med zasebnim in javnim vrtcem ne razlikuje, nujno je, da se izpolni vlogo, ki se od občine do občine razlikuje. Staršem je v fizični in elektronski obliki na voljo na posamezni občini in v posameznem vrtcu.

Pred vpisom je nujen tudi obisk pediatra, ki bo izdal potrdilo o zdravstvenem stanju otroka. Socialno šibkejši naj predložijo tudi potrdilo o ogroženosti zaradi socialnega položaja družine, ki ga izda center za socialno delo.

V primeru omejenih prostih mest za novince bodo imeli namreč prednost otroci s posebnimi potrebami in otroci iz socialno ogroženih družin.

Znižano plačilo vrtca Cena vrtca po podatkih ministrstva za izobraževanje v povprečju znaša slabih 450 evrov mesečno za otroka od enega do tretjega leta starosti oziroma dobrih 330 evrov za starejšega od treh let.

Ceno pa si starši lahko znižajo s subvencijo, oddati morajo le vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev.

Starši, ki imajo v vrtcu dva otroka hkrati, pa poleg tega za mlajšega otroka plačajo 30 odstotkov cene, ki jim je določena z odločbo centra za socialno delo. Za vsakega nadaljnjega pa je za mlajšega vrtec brezplačen.

Ne spreglejte