Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2023,
5.30

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

36

Natisni članek

posvojitev zakon družinski zakonik

Torek, 31. 1. 2023, 5.30

1 leto, 2 meseca

V veljavo stopa spremenjen družinski zakonik. To bo od danes drugače. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

36

Danes v veljavo stopa Zakon o spremembah Družinskega zakonika, ki spreminja definicije zakonske zveze ter zunajzakonske skupnosti za raznospolne in istospolne partnerje. Zakon po novem določa, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, ne več življenjska skupnost moža in žene.

Ustavno sodišče je 16. junija 2022 odločilo, da je zakonska ureditev v delu Družinskega zakonika ter prej veljavnega Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, v katerem je določeno, da je zakonska zveza življenjska skupnost moža in žene, v neskladju z Ustavo.

Novela Družinskega zakonika določa spremembo definicije zakonske zveze ter zunajzakonske skupnosti za raznospolne in istospolne partnerje. Zakon določa, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, ne več življenjska skupnost moža in žene. Enako velja tudi za opredelitev zunajzakonske skupnosti kot dalj časa trajajoče življenjske skupnosti dveh oseb.

Istospolni in raznospolni partnerji so izenačeni tudi v pogojih glede posvojitev otroka 

Sodišče je odločilo tudi, da je ureditev možnosti skupne posvojitve otroka, ta je bila v Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določena le za zakonca, v Družinskem zakoniku pa je bila možnost skupne posvojitve otroka določena le za zakonca ali zunajzakonska partnerja, v neskladju z Ustavo.

S spremembo so partnerji v istospolnih in raznospolnih zvezah izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih določa Družinski zakonik za zakonsko zvezo, ter pravnih posledicah na drugih pravnih področjih, med drugim tudi v pogojih, ki jih Družinski zakonik določa glede posvojitve otroka. Po določbah v Družinskem zakoniku lahko zakonca ali zunajzakonska partnerja skupaj posvojita otroka, lahko pa eden od njiju posvoji otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja.

Novela določa tudi način preoblikovanja zdajšnjih partnerskih zvez v zakonske 

Partnerska zveza se preoblikuje v zakonsko zvezo, če partnerja partnerske zveze v šestih mesecih po uveljavitvi tega zakona pred matičarjem izjavita soglasje, da želita preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo. V ta namen upravna enota v 15 dneh po uveljavitvi tega zakona obvesti partnerja o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo (na podlagi izjave ali z razglasitvijo sklenitve zakonske zveze), o možnostih prenehanja partnerske zveze (z izjavo ali po uradni dolžnosti), o roku za podajo izjave o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo oziroma prenehanju partnerske zveze, o pravnih posledicah podane izjave in o pravnih posledicah, če izjave v predpisanem roku ne podata.

Sklenjena zakonska zveza med osebama istega spola bo vpisana v matični register. Pravilnik o izvrševanju zakona o matičnem registru določa več različic izpiska iz matičnega registra o sklenjeni zakonski zvezi. Partnerji lahko izbirajo med obrazcem z navedbo spola (mož – mož / žena – žena) ali brez opredelitve spola (podatki o zakoncih). Izdaja listine o sklenitvi zakonske zveze ter izpiska iz matičnega registra o sklenjeni zakonski zvezi je takse prosta.

Za obveščanje partnerjev partnerske zveze, za vodenje postopka preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo in za vpis preoblikovanja v matični register je krajevno pristojna upravna enota, pri kateri je bila partnerska zveza sklenjena oziroma vpisana.

Shod za zaščito otrok in družin, ki ga pripravlja Koalicija Za otroke gre! Aleš Primc
Novice Ustavno sodišče odločilo: sprememba družinskega zakonika ni v neskladju z ustavo
državni zbor parlament
Novice Referendum o spremembah družinskega zakonika po odločitvi DZ nedopusten
državni zbor
Novice DZ tudi v drugo potrdil spremembe družinskega zakonika
Alojz Kovšca
Novice Državni svet izglasoval veto na družinski zakonik

 

Ne spreglejte