SiolNET. Novice Slovenija
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V UKC Ljubljana zaradi pritožbe ustavili naročilo za sedem diagnostičnih naprav

0,04

termometer

UKC Ljubljana | Radiološki inženirji so se uskladili, da opremo, ki je predmet javnega naročila v UKC, potrebujejo, kar lahko objektivno utemeljijo s strokovnimi kriteriji razpisne dokumentacije. | Foto: Klemen Korenjak
Radiološki inženirji so se uskladili, da opremo, ki je predmet javnega naročila v UKC, potrebujejo, kar lahko objektivno utemeljijo s strokovnimi kriteriji razpisne dokumentacije. Foto: Klemen Korenjak

V UKC Ljubljana so po pritožbi podjetja GH Holding ustavili postopek javnega naročila za sedem diagnostičnih naprav in bodo postopek pregleda prejetih ponudb nadaljevali po proučitvi revizijskega zahtevka. GH Holding v dopisu UKC očita, da so razpisno dokumentacijo priredili tako, da ustreza le enemu ponudniku.

GH Holding je o domnevno spornem naročilu Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana opozoril v dopisu, o katerem je prva poročala Televizija Slovenija. Podjetje je dopis naslovilo na vodstvo UKC, Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), državno revizijsko komisijo, računsko sodišče in Urad RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje.

V njem je podjetje opozorilo na javno naročilo UKC Ljubljana za sedem diagnostičnih naprav za računalniško tomografijo (CT) in rentgensko slikanje, v okviru katerega so na UKC 31. maja po navedbah podjetja izvedli odpiranje ponudb.

Glede na vpogled v zapisnik o odpiranju ponudb v GH Holdingu ocenjujejo, da je bila razpisana dokumentacija pripravljena tako, da neposredno ali posredno daje prednost zgolj enemu dobavitelju.

V roku ponudbo oddalo le podjetje Siemens Healthcare 

V roku je namreč ponudbo oddalo le podjetje Siemens Healthcare. Kot izhaja iz dopisa, naj bi to podjetje oddalo ponudbo v vrednosti 5,9 milijona evrov, kar je po navedbah GH Holdinga 1,8 milijona evrov več, kot bi lahko ponudili sami ali drugi primerljivi konkurenčni ponudniki, "če bi bila razpisna dokumentacija pripravljena tako, da ne bi nedopustno omejevala konkurence".

GH Holding v dopisu navaja podroben pregled po njihovem mnenju spornih tehničnih zahtev, med njimi pa posebej poudarja "zgolj najočitnejši primer". Gre za eno izmed zahtev razpisa UKC, po kateri so morala podjetja ponuditi napravo, ki ima na stenskem stativu trajno vgrajen fiksni digitalni detektor. Ob tem naprava glede na zahteve razpisa ne sme omogočati dveh načinov uporabe – hkrati možnosti fiksiranega digitalnega detektorja in možnosti, pri kateri se lahko digitalni detektor pod posebnimi pogoji odstrani iz stenskega stativa.

V podjetju so na UKC Ljubljana naslovili zahtevek za revizijo. V kliničnem centru napovedujejo, da bodo pritožbo natančno proučili ter ob morebitnih nepravilnostih tudi ustrezno ukrepali.

V petek so iz UKC sicer sprva sporočili, da se revizijski zahtevek GH Holdinga nanaša samo na del javnega naročila in da bodo v tej fazi nadaljevali postopek javnega naročila.

Nato pa so v soboto dodatno pojasnili, da so postopek ustavili in da bodo postopek strokovnega in pravnega pregleda prejetih ponudb nadaljevali po proučitvi revizijskega zahtevka. Razpisna komisija bo proučila prejeto revizijo, podala mnenje in odpravila dvome pred nadaljevanjem postopka javnega naročila, so napovedali.

Radiološki inženirji: Opremo potrebujemo. Star je iztrošena in tehnološko zastarela. 

Člani razpisne komisije so radiološki inženirji z različnih oddelkov UKC Ljubljana – ortopedske klinike, pediatrične klinike, kliničnega inštituta za radiologijo, kliničnega oddelka za žilne bolezni in nevrološke klinike, so pojasnili.

"Radiološki inženirji so se uskladili, da opremo, ki je predmet javnega naročila v UKC, potrebujemo, kar lahko objektivno utemeljijo s strokovnimi kriteriji razpisne dokumentacije. Ocenjujemo, da so razpisni kriteriji pripravljeni na način, da ne omejujejo konkurence na trgu, kar pomeni, da je bil razpis odprt za prijavo več morebitnih dobaviteljev," so sicer poudarili v UKC.

Ob tem so pojasnili, da je obstoječih sedem naprav, ki jih želijo nadomestiti z javnim naročilom, iztrošenih, dotrajanih in tehnološko zastarelih.

Iz KPK so sporočili, da so prijavo prejeli v četrtek in jo obravnavajo v predhodnem preizkusu.

UKC Ljubljana Novice Jug: Otroški srčni kirurg Weiss dal odpoved. Užaloščen sem. UKC Ljubljana Novice V UKC Ljubljana spet daljši čas obiskov Marko Jug Novice UKC Ljubljana z novim akcijskim načrtom na področju poslovanja z dobavitelji Marko Jug Novice Nevrokirurg Bošnjak prejel novo opozorilo pred odpovedjo
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin