Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 11. 2017,
14.40

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

zdravstvo Miro Cerar urgenca UKC Ljubljana

Torek, 14. 11. 2017, 14.40

6 let, 5 mesecev

V UKC Ljubljana odprli del nove urgence #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
UKC | Foto STA

Foto: STA

Prebivalci osrednjeslovenske regije bodo nujno medicinsko pomoč od zdaj prejemali v novih prostorih. Danes so namreč odprli nove prostore splošne nujne medicinske pomoči in internistične prve pomoči. Gradnja tretje faze urgence, v okviru katere bi med drugim prišli še do nove kirurške urgence, še sledi, ministrstvo naj bi razpis objavilo spomladi.

Trak, s katerim so odprli nove prostore, je prerezal premier Miro Cerar. Dejal je, da je zgodba o tej investiciji pravzaprav zgodba našega zdravstva. "Ni preprosta, je težavna in zelo zgovorno pokaže, kako se lahko v enem klopčiču nakopičijo napake številnih minulih let," je dejal.

Pričakuje premike na bolje

Opozoril je, da so dela na objektu stala od marca 2012 do julija 2015. "Več kot tri leta se ni zgodilo nič pri gradnji urgence, ki bi po vseh pravilih zdrave pameti morala biti najbolj prioritetna. Projekt je v resnici zaživel šele v mandatu vlade, ki jo vodim," je dodal.

Video: Planet TV

Ob vseh investicijah v zdravstvu in 135 milijonih evrov za sanacijo bolnišnic premier pričakuje premike na bolje ter odgovornejše vodenje javnih zdravstvenih zavodov. "Vztrajali bomo na strokovnih in kompetentnih sanacijskih upravah," je dejal.

Cerar hoče menjavo vodstva

Tudi tokrat je Cerar javno pozval k zamenjavi vodstva Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kot je dejal, gre za objektivno odgovornost. "Po številnih težavah in po odstopu zdravnikov je prišlo do situacije, v kateri je izgubljeno javno zaupanje v vodstvo UKC, zato nastopi objektivna odgovornost," je pojasnil. Ministrski predsednik zato "pričakuje, da bo na podlagi objektivne odgovornosti moj poziv spoštovan in da bo pristojno telo storilo tisto, kar mora".

Seja sveta UKC, na kateri naj bi začeli postopek razrešitve vodstva UKC Ljubljana, bo danes.

Odprtja novih prostorov so se poleg direktorjev klinik UKC udeležili nekateri nekdanji generalni direktorji UKC, med drugimi Simon Vrhunec in Janez Zemljarič. Opaziti je bilo mogoče tudi predsednico Zdravniške zbornice Slovenije Zdenko Čebašek-Travnik in nekdanjega ministra za zdravje Andreja Bručana.
Ne spreglejte