Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2022,
11.34

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

24

Natisni članek

okrasitev varčevanje jelka december prazniki prazniki lučke

Torek, 11. 10. 2022, 11.34

1 leto, 6 mesecev

V tem slovenskem mestu novoletnih lučk zaradi varčevanja letos ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

24

Ljubljana praznična okrasitev lučke december | V Domžalah so že odločeni − ker bodo varčevali z elektriko, okrasitve mesta ne bo. Za praznično vzdušje bo dovolj okrašena jelka v središču mesta, je napovedal župan Dragar.  | Foto Ana Kovač

V Domžalah so že odločeni − ker bodo varčevali z elektriko, okrasitve mesta ne bo. Za praznično vzdušje bo dovolj okrašena jelka v središču mesta, je napovedal župan Dragar.

Foto: Ana Kovač

V luči varčevalnih ukrepov so se na domžalski občini odločili za vrsto sprememb, ki jih bodo občani občutili na prostem. Poleg zmanjševanja jakosti in nočne uporabe javne razsvetljave v občini Domžale letos ukinjajo še novoletno okrasitev mesta. Zažarela bo zgolj novoletna jelka v središču Domžal. 

"Ljudje tudi v Domžalah čutimo, da živimo v resnih časih. Imamo izdelan prednostni načrt uporabe in ugašanja javne razsvetljave," je v objavi na spletni strani domžalske občine napovedal župan Toni Dragar.

ALI PODPIRATE UKINITEV NOVOLETNE OKRASITVE MEST ZARADI VARČEVANJA Z ELEKTRIKO?

  • DA
    80,54 %
    4002 glasov
  • NE
    19,46 %
    967 glasov
Oddanih 4969 glasov

Zmanjševanje jakosti svetilk in menjava z varčnejšimi 

V občini Domžale bodo postopoma ugašali svetilke javne razsvetljave. Najdlje bodo svetile svetilke na vpadnicah in vseh glavnih cestah I. prioritete, na preostalih cestah II. prioritete se bo jakost svetilk zmanjšala.

Svetilke se ravnajo po astrološki uri, njihovo jakost in čas osvetljevanja javnih površin pa bodo prilagodili, še sporočajo občanom. V okviru razpoložljivih finančnih sredstev bomo obstoječe svetilke zamenjali z bolj varčnimi, LED-svetilkami.

Osvetljena bo le jelka 

"Ukrep, ki verjetno nikomur od nas ni najbolj po godu, a žal letošnje leto vsekakor potreben, pa je ukinitev novoletne okrasitve mesta. Osvetljena bo ostala le novoletna jelka v središču Domžal," so ob tem še sporočili z občine.

"Če vsi naredimo nekaj v smeri zmanjševanja porabe električne energije, bomo lažje dosegli cilj − manjšo obremenitev električnega omrežja − in zimo preživeli brez morebitnih izpadov elektrike," so pozvali občane.

Ali o podobni ukinitvi razmišljajo tudi v večjih prestolnicah v državi, smo vprašali na pristojnih občinah. Odgovore bomo objavljali sproti, ko jih bomo prejeli.

V Kranju večjih sprememb ne bo

V Mestni občini Kranj, kjer praznične luči običajno prižgejo 3. decembra, nameravajo letos izvesti regulacijo novoletne razsvetljave tako, da bi v prazničnem času v poznih nočnih urah ugasnili luči.

Pri načinu okrasitve in v novoletni zgodbi bistvenih sprememb ne bo, so nam še odgovorili z občine. Predvidena pa so dodatna poenotenja videza posameznih odsekov s svetlobnimi zavesami. "Načrtujemo, da bodo v starem mestnem jedru – tako kot v preteklih letih – lesene skulpture, v kanjonu Kokre pa lesene jaslice. Otroci se bodo med drugim najbolj razveselili pravljičnega gozdička na Glavnem trgu, v katerem prebivajo snežaki in gozdne živali, čarobno pa bo tudi na vrtu gradu Khislstein. Mesto bodo obiskali tudi dobri možje."

Murska Sobota: praznična razsvetljava v celoti iz svetil LED

Praznična razsvetljava v Murski Soboti je v celoti sestavljena iz svetil LED, kar pomeni, da je poraba elektrike sorazmerno nizka, so na naša vprašanja o morebitni ukinitvi okrasitve oziroma varčevalnih ukrepih odgovorili z Mestne občine Murska Sobota.

Zmanjšan obseg praznične okrasitve zato ni predviden. "Morebitni režimi za ugasnitev praznične razsvetljave ponoči bodo dogovorjeni naknadno, in sicer na osnovi preveritve tehničnih možnosti in stroškov izvedbe," so še pojasnili. Lučke bodo v Murski Soboti predvidoma prižgali 5. decembra. 

V Ljubljani običajno decembrsko dogajanje

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci glede energetske oskrbe javnih objektov v prestolnici dejal, da se na mestni občini pripravljajo na običajno decembrsko dogajanje.

Stroški za elektriko so lani za 50 kilometrov praznične osvetlitve znašali le 2.660 evrov, dejansko celo manj kot tisoč evrov, ker so na določenih delih zaradi lučk ugasnili javno razsvetljavo. Letos bi lahko bil, je dejal župan, ta dejanski strošek okoli tri tisoč evrov. V Ljubljani bodo lučke neuradno lahko prižgali že 25. novembra. 

V Celju osredotočeni na dnevno okrasitev mesta

V Mestni občini Celje se bodo prav zaradi energetsko zahtevnih časov veliko bolj osredotočili na dnevno okrasitev mesta in tudi lokalov. Lastnikom in najemnikom lokalov v starem mestnem jedru bodo v skladu s trajnostno naravnanostjo zagotovili žive smreke. Svetlobne elemente, ki so bolj potratni, bodo večinoma nadomeščali z nesvetlečimi elementi, so nam odgovorili.

Prižig lučk bo predvidoma 26. novembra. Koncertna prizorišča ostajajo, organizirali bodo tudi manjše, intimnejše dogodke. V prvi polovici decembra bodo ti zaznamovali predvsem konce tedna, od 16. decembra, ko bo svoja vrata odprla Pravljična dežela in bodo zaživele praznične stojnice, pa bo pestro dogajanje na več lokacijah vsak dan, so še sporočili s celjske občine.

Maribor: novoletna okrasitev bo, a v manjšem obsegu 

"Praznična mestna okrasitev in predpraznično sejemsko dogajanje pred božičnimi prazniki zmeraj vneseta dobro voljo in pozitivno energijo. To bomo letos zagotovo tudi potrebovali. Novoletno okrasitev mesta tako načrtujemo, ampak v zmanjšanem obsegu, načrtujemo tudi, da bomo lučke prižgali kasneje," so odgovorili z mariborske občine. 

Mestna občina Maribor bo v času energetske krize delovala v skladu z navodili in priporočili države ter enotno s preostalimi primerljivimi občinami. "Kljub vsemu pa menimo, da moramo v prazničnem času v mestu za ljudi vnesti nekaj svetlobe in čarobnosti," so dodali.

božične lučke
Novice Groza v Zagrebu: obešala lučke in zgodilo se ji je to
Božična bajka Slovenije
Trendi 1,7 milijona lučk vabi v čarobno Božično bajko Slovenije #foto #video
novoletne-lucke
Trendi Novoletne in božične lučke, s katerimi boste šokirali vsakega gosta!
Gubbio praznično drevo
Trendi V Italiji prižgali lučke na "največji božični jelki na svetu" #video
Trendi Tako so zakrpali letos precej oskubljeno Rockefellerjevo smreko #video
 
Ne spreglejte