Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 12. 2019,
19.30

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

Natisni članek

policija kriminal Slovenija Španija

Ponedeljek, 16. 12. 2019, 19.30

4 leta, 4 mesece

V Španiji umorjeni Slovenec je bil stari znanec slovenske policije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

Znane so nove podrobnosti o umoru 20-letnega Slovenca iz okolice Bleda, čigar truplo so našli na jugu Španije. Šlo naj bi za Davida Šolaja, v Sloveniji bi moral čakati na začetek sojenja zaradi tihotapljenja mamil. Že pred tremi leti naj bi ga aretirali kot člana mednarodne kriminalne združbe. Uradnega motiva za umor španska policija sicer še ne razkriva, a po tem, kako so ga morilci ustrelili z avtomatsko puško, poznavalci menijo, da je umrl v obračunu kriminalnih tolp. Njihovi spopadi so v tem delu Španije vse pogostejši, letošnje leto pa velja za celo najbolj krvavo v zadnjem desetletju.

Novice Nove pretresljive podrobnosti o smrti Slovenca v Španiji #foto #video

Čeprav je imel v Španiji umorjeni David Šolaja komaj 20 let, je za njim dolga kriminalna pot. Ta bi lahko tudi skrivala odgovor na vprašanje, zakaj je 2.500 kilometrov od doma, v pokrajini Malaga, umrl pod streli iz avtomatskega orožja.

Član kriminalne združbe

Še kot 17-letnemu mladeniču so mu slovenski kriminalisti med akcijo Viking 2016 nadeli lisice zaradi sodelovanja pri tihotapljenju mamil. Razbitje 28-članske kriminalne združbe iz 11 držav, ki je s tovornjaki prevažala droge iz Španije in Italije proti državam severne Evrope in Skandinavije, je razkrila kar slovenska policija.

Kot je povedal Dejan Jurič, vodja koprskih kriminalistov, prepovedanih drog nikoli niso prevzemali ali prevažali na slovenskem ozemlju. Med takrat aretiranimi člani kriminalne združbe je bil tudi oče umorjenega, Peter Šolaja, lastnik špediterskega podjetja Feniks trans.

David je sicer na zaslišanju zatrjeval, da je bil občasno v stiku z vozniki, ti pa naj bi vozili le zakonit tovor, občasno pa je tudi sedel za volan, čeprav je bil še mladoleten. Rentgen je v njihovih prikolicah razkril posebej prirejeno dvojno dno. Skupaj so jim zasegli kar 875 kilogramov različnih mamil.

Mamila naj bi prevažali v tovornjakih z dvojnim dnom. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Mamila naj bi prevažali v tovornjakih z dvojnim dnom. Foto: Siol.net/ A. P. K.

"Menimo, da bi si lahko hudodelska združba ob predprodaji teh drog pridobila protipravno premoženjsko korist v vrednosti med štiri in deset milijonov evrov. Če bi zasežena prepovedana droga dosegla končne uporabnike premoženjske koristi, bi ta vrednost celo presegla 20 milijonov," je še pojasnil Jurič.

David Šolaja, ki se je na družbenih omrežjih rad pokazal za volanom svojega več kot 80 tisoč evrov vrednega mercedesa GLE, je po aretaciji nekaj mesecev preživel v mladoletniškem zaporu, zdaj pa je na prostosti čakal na začetek sojenja v Celju. Zaradi počasnosti sodnega sistema so namreč vse obtožene lani aprila izpustili iz pripora, sodni postopek pa se tudi po treh letih še ni začel.

Droga | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Obtoženi so namreč še pred tem zahtevali izločitev dokazov, kot so pred časom pojasnili s celjskega sodišča, pa ob odsotnosti sodnice o tem ni bilo odločeno. Okoliščine, pri katerih ne preseneča, da španska policija umor obravnava kot medsebojno obračunavanje kriminalnih združb.

Truplo Slovenca so namreč našli odvrženo na skalah tik ob obalni avtocesti, umorjen pa je bil s kar sedmimi kroglami. Na tej točki glavne tihotapske poti od Gibraltarja proti severu Evrope je v podobnih umorih v zadnjem letu umrlo že osem oseb.

Španska policija
Novice V Španiji našli truplo ustreljenega Slovenca
Ne spreglejte