Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 11. 2015,
6.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci migranti noad

Petek, 13. 11. 2015, 6.36

6 let, 7 mesecev

V Slovenijo je prispelo že več kot 200 tisoč beguncev in migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Slovenijo je do danes prispelo že več kot 200.000 beguncev in migrantov.

19. 50 DOBOVA Na mednarodnem železniškem mejnem prehodu v Dobovi so danes sprejeli tri vlake z nekaj več kot tri tisoč beguncev in migrantov, okoli 21. ure pa pričakujejo še enega. Večino beguncev in migrantov so medtem že prepeljali v Šentilj in proti Jesenicam. Migranti so sicer s Hrvaške pripotovali tudi z avtobusi na Gruškovje in v Petišovce, pa tudi v Dobovec in Bistrico ob Sotli.

19.00 MARIBOR Kot poroča TVS je pred nekaj dnevi v mariborskem kliničnem centru umrl starejši begunec.

18. 15 LJUBLJANA Slovenija je Hrvaški danes poslala odgovor na protestno noto Zagreba glede žičnate ograje na slovensko-hrvaški meji. Kot je pojasnil zunanji minister Karel Erjavec je Slovenija zavrača navedbe sosede, da ograja poteka po delu hrvaškega ozemlja.

17.00 ŠENTILJ 13. evropska komisarka za promet Violeta Bulc je danes obiskala zbirni center za begunce in migrante v Dobovi in nastanitveni center v Šentilju. Dejala je, da želi, da bi zdrav razum in politična volja prevladala na celotnem begunskem koridorju. Po ogledu obeh centrov pa je še izjavila, da je zelo ponosna na to, kako se stvari v Sloveniji odvijajo. Na vprašanje, ali se ji zdi odločitev za postavljanje ograj primerna, je odgovorila, da gre za vmesno rešitev, s katero se želi nadzorovati pretok beguncev in migrantov.

16. 35 BERLIN Nemška kanclerka Angela Merkel je danes branila odločitev notranjega ministra Thomasa de Maiziera o ponovni uveljavitvi dublinske uredbe za sirske begunce od 21. oktobra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

14.51 ZAGREB Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes izjavil, da za zdaj ne bodo odgovorili na slovensko provokacijo s postavitvijo žico ob meji na delu ozemlja, ki ga ima Hrvaška za svojega. Ocenil je, da bodo ta problem uredili z lovskimi društvi. Znova je pozval Slovenijo, naj izboljša pogoje za begunce in migrante v sprejemnih centrih. Kot nesprejemljivo je ocenil pobudo slovenske notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar, da bi se 17. novembra v Ljubljani srečali notranji ministri držav, ki so na balkanski begunski poti. To pa zato, ker je na ljubljansko srečanje po njegovem mnenju povabljenih premalo držav in zato ne bi to moglo popolnoma ničesar rešiti.

15. 44 SOFIJA Nevladna organizacija za boj proti revščini Oxfam Bolgariji očita zlorabe migrantov in beguncev, ki prečkajo to državo na poti v zahodno Evropo. Migranti in begunci so žrtve nasilja, groženj in celo napadov s psi, v poročilu navaja organizacija.

14. 18 LJUBLJANA Četverica slovenskih pesnikov in pisateljev se je danes odzvala na postavljanje žičnate ograje Slovenije na meji s Hrvaško. Označila ga je kot sramotno dejanje, ki je po njihovem prepričanju tudi nehumano in neučinkovito. Kot je dejala pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič: "Nočejo ograje z britvicami". Igralka in pisateljica Draga Potočnjak je premierja Mira Cerarja postavila ob bok nekdanjega premierja Janeza Janše, ki je v 90. letih zaprl meje za bosanske begunce. Na neustrezen odnos do beguncev iz vojne v BIH in do izbrisanih je opozoril tudi pesnik Boris A. Novak, ob tem bil kritičen tudi do zdajšnjega postavljanja bodeče žice. Pisatelj Dušan Šarotar pa je izpostavil, da se je v zvezi z begunci treba senzibilizirati danes, "ko še ne teče kri", in da je treba "pretrgati bodečo žico molka, v katero smo se vklenili".

Z današnjo novinarsko konferenco so vzpostavili odprti forum, v katerega so povabljeni vsi državljani Slovenije, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja z begunci. Četverica književnikov, ki ji je podporo že izrazilo nekaj avtorjev, pa želi sprožiti še apel zoper bodečo žico. Novak je še dodal, da bodo sami naredili vse, da beguncem, še posebej najbolj šibkim med njimi – otrokom, ženskam in starejšim – omogočijo človeka vredno življenje in da se jim, če je le mogoče, olajša že tako dovolj težka usoda.

13.55 LJUBLJANA Boštjan Šefic: Do konca oktobra nas je migrantska kriza stala 5,5 do šest milijonov evrov.

13.45 LJUBLJANA Boštjan Šefic: Vračanje migrantov po dublinski uredbi Slovenije v nobenem primeru ne prizadene.

13.34 LJUBLJANA Boštjan Šefic: Pri avstrijskih ovirah ne gre za zapiranje zelene meje, prevzem migrantov v Avstrijo poteka povsem normalno.

13.30 LJUBLJANA Boštjan Šefic: Avstrija ne pošilja migrantov nazaj, noben se ni vrnil.

13.25 LJUBLJANA Srečko Šestan: V drugem migrantskem valu je v okviru civilne zaščite pomagalo 14 tisoč oseb.

Med drugim je civilna zaščita nabavila: - 274 tisoč kosov ribjih konzerv, - 128 tisoč 20 gramskih marmelad, - 185 tisoč kosov Viki kreme, - 70 tisoč kosov medu, - 160 tisoč plastenk vode. V to niso vštete blagovne rezerve in zaloge humanitarnih organizacij.

Dnevno je bilo za migrante pripravljenih okoli 4.000 obrokov.

13.20 LJUBLJANA Boštjan Šefic: Dosegli smo to, da je pretok prebežnikov le minimalno vplival na življenje v Sloveniji. Slovenskim policistom na terenu pomagajo kolegi iz Nemčije, Avstrije, Madžarske, Slovaške, Estonije, Litve, Latvije, Francije, Češke ...

13.18 LJUBLJANA Boštjan Šefic: Po naših informacijah bi lahko bil pritok beguncev in migrantov naslednji teden nekaj manjši. Včeraj je na kopno v Grčiji prišlo 17 tisoč beguncev in migrantov, ki se bodo v naslednjih dneh premaknili proti svojim destinacijam.

13.17 LJUBLJANA Boštjan Šefic: Pretekli dan je bil eden izmed napornejših. V skladu s pričakovanji se je število migrantov včeraj povzpelo na nekaj manj kot deset tisoč. Danes do poldneva je v Slovenijo vstopilo 4300 beguncev in migrantov. Največ je bilo Sircev, Afganistancev in Pakistancev.

13.15 LJUBLJANA Boštjan Šefic: Na današnji seji operativne skupine smo ocenili, da smo lahko zadovoljni, ker smo obvladali tako veliko število migrantov, ki so prečkali Slovenijo.

13.11 LJUBLJANA Boštjan Šefic: Včeraj smo po sklepu Evropske komisije podpisali pogodbe za odobrenih deset milijonov evrov pomoči.

11.38 DUNAJ Avstrija na meji pri Špilju postavlja 3,7 kilometra žične ograje, je pojasnil predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva.

10.54 DUNAJ Avstrija na meji s Slovenijo pri mejnem prehodu Špilje zaenkrat ne bo postavila 25 kilometrov dolge ograje, o kateri je razmišljala vladna koalicija na Dunaju. To je danes sporočila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner.

10.41 LJUBLJANA Evropska komisarka Violeta Bulc se je med obiskom v Sloveniji srečala tudi s predsednico Rdečega križa Slovenije Natašo Pirc Musar.

10.30 OBREŽJE Slovenska vojska nadaljuje s postavljanjem ograje v smeri od mejnega prehoda Obrežje proti tamkajšnji čistilni napravi.

9.55 DUNAJ Avstrijska vlada bo danes sprejela odločitev o tem, ali bodo na mejo med Slovenijo in Avstrijo na območju mejnega prehoda Šentilj postavili žičnato ograjo. Šlo naj bi za dve vrsti ograje v dolžini nekaj kilometrov, ki naj bi jo postavili na obeh straneh mejnega prehoda. 9.55 LJUBLJANA Do konca meseca bo na obmejnih območjih Rigonc, Obrežja in Zavrča uporaba zračnega prostora omejena, so za STA potrdili na Kontroli zračnega prometa Slovenije. Zračni prostor lahko uporabljajo zrakoplovi policije in vojske, dovoli se tudi prelete ob iskanju in reševanju, medicinske lete ter lete v sili. Omejitev velja do višine 2500 čevljev, torej do približno 850 metrov nadmorske višine.

9.08 KRANJ Zjutraj je izredni vlak iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo prepeljal 535 beguncev in migrantov.

8.28 LJUBLJANA V Slovenijo je od 16. oktobra do danes ob 6. uri vstopilo 196.453 beguncev in migrantov.

7.28 MARIBOR Trenutno je v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 3.073 beguncev in migrantov, v sprejemnem centru Gruškovje 478 beguncev in migrantov, sprejemni center Središče ob Dravi pa je prazen.

7.11 MURSKA SOBOTA V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 1210, v Lendavi pa 396 beguncev in migrantov.

6.55 DOBOVA Včeraj zvečer in ponoči so v Dobovo pripeljali trije vlaki z begunci in migranti. Na vlaku, ki je v spremstvu hrvaških policistov pripeljal nekaj pred 20.30, je bilo 1.126 beguncev in migrantov, na vlaku, ki je pripeljal okoli polnoči, 1.076 beguncev in migrantov, na jutranjem vlaku, ki je v Dobovo prispel nekaj pred pol šesto uro zjutraj, pa 1.093 beguncev in migrantov.

6.40 DOBOVA V Dobovi so policisti včeraj sprejeli 7.666 beguncev in migrantov, ki so iz Hrvaške prispeli s sedmimi vlaki. Večino so policisti po zdravstveni in humanitarni oskrbi ter opravljenih policijskih postopkih z vlaki in avtobusi že pospremili v notranjost države – proti Jesenicam in v nastanitveni center Šentilj.

Ne spreglejte