Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 10. 2015,
6.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci migranti meja Madžarska Miro Cerar

Petek, 16. 10. 2015, 6.57

6 let, 7 mesecev

V Slovenijo bo prišlo 1800 beguncev in migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Madžarska bo opolnoči zaprla mejo s Hrvaško, v Sloveniji zato lahko že kmalu pričakujemo nov val beguncev. Dogajanje spremljamo iz minute v minuto.

22:10 AVSTRIJA Na avstrijskem Koroškem bodo v soboto zvečer začeli izvajati "sistematičen mejni nadzor". Do zdaj so nadzor izvajali le na mejnih prehodih pri predoru Karavanke in prelazu Ljubelj, zdaj pa ga bodo razširili na prehode Lavamünd (Labod) - Vič, Seebergsattel - Jezerski vrh, Grablach - Holmec in Korensko sedlo.

Na avstrijskem Štajerskem bodo poostrili nadzor na prehodih Radgona - Gornja Radgona, Mureck - Trate in Šentilj.

21:35 HRVAŠKA Na Hrvaško vsak dan pride okoli 5000 beguncev in migrantov. "Za zdaj nam uspeva skrbeti za te ljudi, a pričakujemo, da bo EU ta val zaustavila na meji z Grčijo," je dejala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

21:00 HRVAŠKA Če bosta mejo za begunce in migrante zaprli Nemčija in Avstrija, bo morala mejo zapreti tudi Hrvaška, saj nima alternative, je dejala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

Tudi ona je zagotovila, da se bo Hrvaška s Slovenijo dogovarjala glede števila beguncev, ki jih lahko sprejme.

20:40 LJUBLJANA Slovenske železnice so po navodilu državnih organov ob 19.30 prekinile potniški železniški promet s Hrvaško. Uredili bodo nadomestni prevoz. Enako so Slovenske železnice storile tudi ob prvem valu prihoda beguncev. Do kdaj bo železniški potniški promet s Hrvaško prekinjen, še ni jasno.

20:30 HRVAŠKA Slovenija bo v dogovoru s Hrvaško sprejela 1800 beguncev, pravi hrvaški notranji minister Ranko Ostojić. Na mejni prehod Gruškovje bo iz hrvaškega Čakovca prišlo 300 ljudi, 300 jih bo mejo prestopilo na cestnem mejnem prehodu Petišovci, 1200 pa na železniškem mejnem prehodu Petišovci.

Ostojić je dejal, da je začela tako Hrvaška po zaprtju madžarske meje izvajati načrt C, o katerem pa se s Slovenijo niso pogovarjali, ker je to hrvaški načrt.

"Dokler bosta Nemčija in Avstrija sprejemali migrante, bo tudi Slovenija sprejemala ljudi, ki so bili na Hrvaškem in so se napotili proti schengnu," je dejal Ostojić.

20:15 HRVAŠKA Hrvaška bo begunce in migrante preusmerjala na tri slovenske mejne prehode, železniški mejni prehod Lendava (na hrvaški strani Mursko Središće), cestni mejni prehod Petišovci (Mursko Središće) in mejni prehod Gruškovje (Macelj), je napovedal hrvaški notranji minister Ranko Ostojić.

19:40 ZAGREB Hrvaška bo begunce in migrante vozila do Čakovca, od tam bodo mejo s Slovenijo prestopali na treh mejnih prehodih, poročajo hrvaški mediji.

19:30 BUDIMPEŠTA Madžarska na meji s Slovenijo ne načrtuje podobne ograje kot na meji s Hrvaško, je dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Slovenija je članica schengenskega območja, zato bi se morali o tovrstnem ukrepu dogovoriti obe državi. "Trenutno tega ni na dnevnem redu," je dodal.

19:20 KOPER Danes je iz Kopra proti južnemu Sredozemlju, kjer bo sodelovala v operaciji Sophia, odplula slovenska vojaška ladja Triglav. Operacija Sophia je drugi del širše mednarodne vojaške pomorske operacije EU Eunavfor Med, namenjene boju proti tihotapcem, ki čez Sredozemlje prevažajo begunce in migrante. Poglejte fotozgodbo.

19:15 HRVAŠKA Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je zagotovil, da Hrvaška v Slovenijo ne bo pošiljala več beguncev in migrantov, kot jih lahko Slovenija sprejeme. Očitno je torej to eden od dogovorov med državama.

19:13 ZAGREB Na odločitev Madžarske se je odzvala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je na večdnevnem obisku na Kitajskem. Kot so odgovorili za hrvaško tiskovno agencijo Hino, si je hrvaška predsednica "od začetka migrantske krize prizadevala za popoln nadzor hrvaške zelene meje ter vstop migrantov čez uradne mejne prehode".

19:10 LJUBLJANA Na Slovenskih železnicah zatrjujejo, da so pripravljeni na val prebežnikov. Kot so pojasnili, imajo pripravljene dodatne vagone in avtobuse za prevoz prebežnikov v namestitvene centre, vse aktivnosti pa bodo izvajali v sodelovanju s policijo. Z morebitno odločitvijo o ustavitvi potniškega železniškega prometa s Hrvaško niso seznanjeni.

18:25 LJUBLJANA Slovenija računa na to, da bo podobno kot ob prvem valu beguncev in migrantov ostala tranzitna država, kažejo izjave članov vlade na novinarski konferenci. Zunanji minister Erjavec je namreč govoril o nespremenjeni nemški politiki do beguncev, notranja ministrica Györkös Žnidar pa o vstopnih točkah za begunce in migrante, o katerih se Slovenija pogovarja s Hrvaško.

18:15 LJUBLJANA Kaj bo storila Slovenija, ko bodo vanjo prihajalo tisoči beguncev? Zelo odvisno bo od tega, kaj bo storila Nemčija, je odgovoril Erjavec. Dokler bo Nemčija sprejemala begunce, ne bo sprememb. Če bo Nemčija omejila prihode, bo tudi Slovenija spremenila ukrepe. Za zdaj ni informacij, da bi Nemčija spremenila politiko sprejemanja beguncev. To je potrdila tudi avstrijska stran, je dejal Erjavec.

Zapiranje zelene meje ne pomeni, da so mejni prehod zaprti, je madžarski ukrep pojasnila ministrica. Policija bo ravnala strokovno, zakonito, v skladu z načelom sorazmernosti in humano

18:12 LJUBLJANA Načrt C ne obstaja, pravi Karl Erjavec. Notranja ministrica je poudarila, da je že pred tedni zavrnila trditve, da naj bi obstajal humanitarni koridor za prevoz beguncev in migrantov skozi Slovenijo. Tudi ona je dejala, da ne ve, kaj naj bi predstavljal načrt C. Operativni dogovori o vstopnih točkah za begunce in migrante še potekajo, je potrdila ministrica, a ni še jasno, kje bodo.

18:10 LJUBLJANA Notranja ministrica Vesna Györös Žnidar je poudarila, da so v rednih stikih s sosednjimi državami. "Okrepljene policijske enote smo napotili na mejo." Želimo preprečiti razmere, ki bi vplivale na zmanjšanje varnosti, pravi ministrica. Določili bodo eno ali dve vstopni točki za vstop beguncev in migrantov v Slovenijo. Obvestili so občine in nevladne organizacije o aktualnem dogajanju.

18:05 LJUBLJANA Zunanji minister Karl Erjavec je na novinarski konferenci dejal, da odločitev Madžarske ni bila presenečenje. "Pripravljeni smo bili na ta scenarij. Slovenija bo sorazmerno odgovorila na potezo Madžarske. Naš glavni cilj je varnost in red v Sloveniji ter ustrezno obravnavo vseh migrantov. Jutri pred svetom za nacionalno varnost bo sestanek pri predsedniku vlade. Ves čas smo v stikih z madžarskim in avstrijskih zunanjih ministrom. Ta je povedal, da ne bodo sprejeli nobenih posebnih ukrepov, dokler Nemčija ne sprejme kakšnih ukrepov," je dejal Erjavec.

18:00 LJUBLJANA Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas in Slovenska filantropija so pripravljene na morebiten večji prihod beguncev potem, ko bo Madžarska opolnoči zaprla zeleno mejo s Hrvaško, in so v tesnem stiku s civilno zaščito. V pripravljenosti so tudi njihovi prostovoljci, predvsem so na voljo za pomoč v sprejemnih centrih ob meji s Hrvaško.

17:55 LJUBLJANAKot je pojasni zunanji minister Madžarske Peter Szijjarto, bodo mejni prehodi delovali še naprej, na njih pa bodo izvajali strožji nadzor. Vzpostavili bodo tudi dve tranzitni območji, ob mejnih prehodnih Beremend-Baranjsko Petrovo Selo in Letenye (Letina)-Goričan kjer bo moč zaprositi za azil.

17:26 LJUBLJANA Novinarska konferenca vlade o aktualnem dogajanju v zvezi s prihodom beguncev oziroma migrantov je prestavljena na 18. uro.

17:26 LJUBLJANA Dobili smo uradno potrditev slovenske strani, da sta premier Miro Cerar in njegov hrvaški kolega Zoran Milanović danes v rednih stikih.

17:14 LJUBLJANA Pri Slovenski filantropijo so za STA potrdili, da so od ministrstva za notranje zadeve že dobili obvestilo, da bo Hrvaška begunce začela preusmerjati v Slovenijo.

17:00 ZAGREB Tiskovni predstavnik hrvaške vlade je portalu index.hr uradno potrdil, da sta hrvaški premier Zoran Milanović in slovenski predsednik vlade Miro Cerar tudi danes v rednih telefonskih stikih v zvezi z begunsko krizo. Hrvaška bo izvajala tako imenovani načrt C, ki je dogovorjen s Slovenijo, sogovornika citira index.hr.

Po prvotnem načrtu C naj bi Hrvaška v primeru zaprtja madžarske meje begunce vračala v Srbijo, zdaj pa naj bi bil načrt po neuradnih informacijah spremenjen tako, da bo Hrvaška begunce in migrante vozila na mejo s Slovenijo.

16:57 ZAGREB Hrvaška se je s Slovenijo dogovorila za prevoz beguncev in migrantov do slovenske meje, poroča hrvaški portal index.hr, ki se sklicuje na neimenovani vladni vir.

16:55 MILANO Kot pravi Pahor, se je o madžarskem zaprtju meje pogovarjal z avstrijskim in nemškim predsednikom. "Moji sogovorniki razumejo, da bi Slovenija v nasprotnem primeru tvegala pri popolni prepustnosti meje ob zaprtju madžarske in avstrijske meje, da postane žep, v katerega bi se stekli desettisoči beguncev, ki jih mi, tudi če bi to želeli, po svojih najboljših močeh ne moremo oskrbovati," je poudaril.

16:53 MILANO Če bo Nemčija poostrila nadzor nad svojo mejo in potem pričakovano tudi Avstrija, bo morala to storiti tudi Slovenija, če noče, da bi prišlo vanjo več beguncev, kot jih mi lahko oskrbimo, je ob robu obiska na svetovni razstavi Expo povedal predsednik republike Borut Pahor.

16:37 LJUBLJANA Po naših informacijah obstajajo ocene, po katerih bi lahko že ponoči oziroma jutri v Slovenijo prišlo od 4.000 do 10.000 ljudi.

16:20 LEZBOS Na Lezbosu so odprli prvo središče za obravnavo beguncev v Grčiji. V t.i. hotspotih v Grčiji in Italiji bo po načrtih potekala prva registracija migrantov, ko ti prestopijo mejo EU. Tam naj bi predvsem ločili begunce, ki jih bodo nato preselili po državah članicah EU, od ekonomskih migrantov, ki jih čaka vrnitev nazaj domov. Hotspoti naj bi obenem preprečili nenadzorovan val beguncev iz teh dveh držav naprej proti severu.

16:00 LJUBLJANA Ob 17.30 bo novinarska konferenca, na kateri bodo podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic predstavili aktualno dogajanje v zvezi s prihodom beguncev oziroma migrantov. Novinarsko konferenco bomo spremljali V ŽIVO.

15.50 BUDIMPEŠTA Prišla je tudi uradna potrditev. Madžarska je zaprla mejo s Hrvaško, je madžarskim novinarjem sporočil zunanji minister Peter Szjjarto.

15.30 LJUBLJANA V pričakovanju morebitne odločitve madžarskega sveta za nacionalno varnost o zaprtju meje s Hrvaško tudi v Sloveniji potekajo usklajevalni sestanki pristojnih. Tako se sestaja tudi usklajevalna skupina za begunce, ki jo vodi zunanji minister Karl Erjavec, v soboto pa naj bi se po neuradnih informacijah STA sestal svet za nacionalno varnost.

15.25 LJUBLJANA Predsednik SDS Janez Janša je vlado že pozval, naj se odzove z enakim ukrepom kot Madžarska.

15.15 BUDIMPEŠTA Po poročanju portala index.hu je madžarska vlada neuradno sporočila, da bo ob polnoči zaprla mejo s Hrvaško.

15.10 BUDIMPEŠTA Orban je sicer med nedavnim srečanjem Višegrajske skupine hrvaški predsednici Kolindi Grabar Kitarović ravno nasprotno dejal, da vsaj do hrvaških parlamentarnih volitev, ki bodo 8. novembra, ne bo zapiral meje z Hrvaško.

15.00 LJUBLJANA Miro Cerar se je še pred sprejetjem odločitve o zaprtju meje v Bruslju sestal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki po besedah slovenskega premierja "razmišlja na takšen način, da dejansko obstaja realna možnost, da bi se lahko v prihodnjih dneh odločil za zaprtje meje.

14.40 BUDIMPEŠTA Madžarski premier Viktor Orban je v pogovoru za nemški tednik Focus, ki izide v soboto, ocenil, da islam ni nikoli spadal v Evropo, da se drži pravil iz drugega sveta in da se v Evropi ne more integrirati. Gre za zadnje v nizu Orbanovih trdih izjav na račun beguncev in migrantov.

Slovenija odpravila nadzor na meji z Madžarsko Slovenija je sicer na podlagi trenutnih razmer, povezanih z migracijskimi tokovi, danes odpravila začasni nadzor na meji z Madžarsko, so zapisali na policiji. Se pa na notranjem ministrstvu dejavno pripravljajo na morebitno preusmeritev migracijskega toka proti Sloveniji, o čemer so se v četrtek pogovarjali s predstavniki nekaterih občin.

Ne spreglejte