SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji 12, v Kolumbiji kar 18 prazničnih dni

3

termometer

Pred vrati je podaljšani praznični konec tedna. V Sloveniji smo na račun praznikov in dela prostih dni 13 dni letno prosti, kar je glede na druge države članice OECD največ plačanih dela prostih dni.

Pred vrati so praznični dnevi, dela prosti dnevi. V Sloveniji imamo, kot je navedeno na spletni strani vlade, 12 prazničnih dni, a niso vsi tudi dela prosti dnevi. Kljub državnemu prazniku moramo v službo oziroma v šolo: - 8. junija (dan Primoža Trubarja), - 17. avgusta (praznik združitve prekmurskih Slovencev), - 15. septembra (praznik vrnitve Primorske k matični domovini), - 23. novembra (dan Rudolfa Maistra).

Poleg praznikov pa imamo tudi nekaj dela prostih dni, in sicer: - velika noč, - velikonočni ponedeljek, - 15. avgust (Marijino vnebovzetje), - 31. oktober (dan reformacije), - 25. december (božič).

V enem koledarskem letu je tako v Sloveniji poleg koncev tedna dodatnih 13 dela prostih dni oziroma če izvzamemo veliko noč, ki je vedno na nedeljo, 12. Poleg velike noči se vedno najde še kakšen praznik, ki ga obeležujemo na konec tedna in smo tako ob dodatni dela prost dan.

Takih nesrečnih naključij je bilo letos kar nekaj. Za konec tedna smo letos obeleževali tri praznike – Prešernov dan, dan upora proti okupatorju in v soboto dan spomina na mrtve.

Prihodnje leto bo še slabše, ko bomo imeli dodatnih dela prostih dni le šest.

Največ praznikov Kolumbijci in Indijci Največ prazničnih dni v 64 razvitih državah, vključenih v raziskavo podjetja Mercer LLC, imajo v Kolumbiji in Indiji, kjer imajo kar 18 praznikov. V Evropi imajo največ praznikov Finci.

V raziskavo pa žal ni bil vključen podatek, koliko je tudi dela prostih dni po teh državah. Zato smo to preverili pri OECD.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin