Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2015,
6.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci migranti noad

Četrtek, 5. 11. 2015, 6.49

6 let, 7 mesecev

V Šentilju manjši pretep med begunci, nihče ni bil ranjen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po podatkih ZN je letos preko morja v Evropo prišlo okoli 752.000 ljudi, večinoma v Grčijo. Danes do opoldneva je v Slovenijo vstopilo 3374 migrantov, državo pa jih je zapustilo 5909.

20.05 LJUBLJANA Pred DZ se je na mirnem shodu nocoj zbralo blizu sto ljudi, ki želijo s prižiganjem svečk pred vhodom izraziti solidarnost in spomin vsem beguncem, ki so na svoji poti izgubili življenje. Teh naj bi bilo letos že več kot 3000, so pojasnili udeleženci shoda.

19:30 LJUBLJANA Policija schengensko mejo še vedno varuje po evropskih standardih, vendar pa na prilagojen način, saj v danih razmerah ne gre drugače, je na seji DZ dejala ministrica Vesna Györkös Žnidar. Poslanci koalicije in opozicije so si enotni v pohvalah na račun policistov, vojakov in drugih operativcev, manj enotni pa v oceni vladnega obvladovanja krize.

17.15 LJUBLJANA Vlada bo morala že v prihodnjih dneh, če se ne bo začel bistveno zmanjševati dotok migrantov, nekaj storiti glede intenziviranja ukrepov na meji, če bo treba tudi s tehničnimi ovirami, je v DZ poudaril premier Miro Cerar. Mnenje predsednika republike Boruta Pahorja o begunski krizi pa gre po njegovem mnenju v ključnih pogledih v smeri dela vlade.

Cerar je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ poudaril, da intenziviranje ukrepov na meji ne pomeni zaprtja meje, pač pa usmerjanje toka beguncev oz. migrantov.

Konkretno pa ni želel odgovoriti na vprašanje, ali Slovenija že razpolaga z ograjo oz. žico, ki bi jo lahko postavila na južni meji. Zagotovil je le, da je vlada pri tem aktivna, a gre za področje, ki ga obravnavajo pod zaupno in o tem ne more govoriti.

Spomnil je tudi na zaveze bruseljskega mini vrha. Po njegovem mnenju je pomembno, da Slovenija zdaj počaka toliko dni, da ugotovi, ali se zaveze lahko v praksi izpolnijo. Da torej vidijo, ali bo morda na grško-turški meji prišlo do zaustavljanja vala beguncev, ali bodo države od Grčije do nas začele bolj učinkovito upočasnjevati val beguncev in jih zadrževati v večjem številu, je pojasnil Cerar.

16.23 LJUBLJANA Potem ko se je na javnih delih za pomoč pri obvladovanju migracijskih tokov v sredo zaposlilo prvih 15 oseb, se jih je danes do 15. ure zaposlilo še dodatnih 36. Za petek so že pripravili pogodbe za zaposlitev 18 oseb, v ponedeljek pa jih bo pogodbe podpisalo novih 50.

15.40 ŠENTILJ Policisti so med zapuščanjem Slovenije na poti v Avstrijo obravnavali kršitev javnega reda in miru. Pet tujcev se je med čakanjem na sprejem v Avstrijo sprlo in začeli so se pretepati. Takoj so intervenirali policisti, ki so zoper tri kršitelje uporabili telesno silo in sredstva za vezanje. Enega kršitelja pa so obvladali z uporabo telesne sile.

15.38 BRUSELJ Vpliv rekordnih migracijskih tokov na evropsko gospodarstvo bo šibek, a pozitiven, je ocenil evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici ob predstavitvi jesenske gospodarske napovedi danes v Bruslju. Bruselj sicer v gospodarski napovedi ocenjuje, da bo v EU do konca leta 2017 prišlo še kar tri milijone prosilcev za azil.

Kot je danes pojasnil komisar Moscovici, naj bi rekordni migracijski tokovi evropski bruto domači proizvod do leta 2017 povečali za 0,2 ali 0,3 odstotka. Gospodarski učinek bo sicer po njegovih besedah odvisen zlasti od uspešnosti prizadevanj za integracijo beguncev v evropsko družbo. Bruseljske analize tako zavračajo pogosto izražen splošen vtis, da bodo begunci negativno vplivali na evropsko gospodarstvo, je poudaril. 15.15 ŠENTILJ V nastanitvenih in sprejemnih centrih po državi je bilo danes ob 12. uri po podatkih policije 1106 migrantov, od tega 1091 v šentiljskem centru in 15 v postojnskem centru. Vsi ostali centri so bili prazni. Sicer je danes do opoldneva v Slovenijo vstopilo 3374 migrantov, državo pa jih je zapustilo 5909.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je sicer danes obiskala šentiljsko osnovno šolo Rudolfa Maistra. Skupaj z vodstvom šole je ocenila, da pouk kljub begunski krizi, s katero so soočeni v občini, poteka nemoteno.

"Še več. Učenci in zaposleni beguncem po svojih močeh tudi pomagajo. Zaposleni kot prostovoljci, učenci pa so organizirali zbiralno akcijo," so zapisali na ministrstvu. Makovec Brenčičeva se je vsem zahvalila za njihovo pripravljenost pomagati.

15.10 ŽENEVA Agencija ZN za begunce (UNHCR) pričakuje, da bo v prihodnjih štirih mesecih preko meje med Grčijo in Turčijo v Evropo prišlo 600.000 beguncev. UNHCR zato prosi za dodatnih 88,5 milijona evrov, s katerimi bo pomagala oskrbeti tisoče beguncev v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji in Grčiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so ZN opozorili v sporočilu za javnost, bo trpljenje ljudi, ki prihajajo v Grčijo in se preko Balkana prebijajo proti bogatejšemu zahodu oz. severu Evrope, zaradi slabega vremena še večje in če ne bomo pravočasno ukrepali, bodo tudi umirali.

Po podatkih ZN je letos preko morja v Evropo prišlo okoli 752.000 ljudi, večinoma v Grčijo. Skoraj 3500 jih je na poti umrlo.

15.00 LJUBLJANA Sindikat vojakov Slovenije v pismu ministrici za obrambo Andreji Katič zahteva, naj se čas pripravljenosti vojakov pri obvladovanju begunske krize v skladu z evropsko direktivo šteje v delovni čas. Obljubljeno jim je bilo tudi plačilo nadur za delo preko polnega delovnega časa in ne ure za kompenziranje, navajajo v sindikatu. "Ure pripravljenosti se po zakonu o obrambi ne štejejo v delovni čas, kar je v nasprotju z evropsko direktivo," opozarjajo v sindikatu in dodajajo, da bodo pripadniki SV v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci obravnavani neenako, saj bodo za isto delo dobili neprimerno nižje plačilo, opozarja sindikat.

Na ministrstvu za obrambo pa poudarjajo, da bodo vsi pripadniki Slovenske vojske, ki opravljajo naloge, povezane z reševanjem begunske problematike, prejeli plačilo za vso opravljeno delovno obveznost ter ostro zavračajo navedbo Sindikata vojakov Slovenije, da ministrstvo krši Direktivo o delovnem času.

14.09 LIBIJA Slovenska ladja Triglav 11, ki od 19. oktobra deluje v operaciji Evropske unije NAVFOR MED, v bližini libijske obale sodeluje pri reševanju 200 migrantov z dveh gumenjakov.

13.59 ATENE Pred grškim otokom Kos na meji s Turčijo je ponoči prišlo do nove nesreče čolna z begunci. Utonila sta dva otroka. Truplo enega so že našli, šestletnika še iščejo. Vse več smrti med migranti je sicer v Grčiji vzpodbudilo tudi proteste.

Španska vojaška ladja je pred obalo Libije rešila več kot 500 migrantov.

13.11 BRUSELJ Srbija in Hrvaška sta na drugi videokonferenci kontaktnih oseb za usklajevanje držav na balkanski migracijski poti v sredo obljubili vsaka še po 3.000 sprejemnih mest za prebežnike. Slovenija je potrdila že dano zavezo k zagotovitvi 2.000 mest in obvestila, da pričakuje 250 od 400 obljubljenih tujih policistov na terenu do sredine novembra.

12.59 LJUBLJANA Vladna koalicija se je danes seznanila z aktualnimi razmerami v begunski krizi, a še vedno molči o informacijah, da je ograja oz. žica, ki jo utegnejo postaviti na južni meji, že v Sloveniji.

Prvak DeSUS Karl Erjavec in vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer sta zatrdila, da je vlada pripravljena in tehnične ovire lahko zagotovi zelo hitro.

12.49 BERLIN Nemčija je letos do oktobra registrirala več kot 758 tisoč prosilcev za azil. Tretjino predstavljajo begunci iz Sirije. Samo v oktobru je v Nemčijo prispelo rekordnih 181 tisoč prosilcev za azil.

12.40 LJUBLJANA Trenutna ocena stroškov v Slovenski vojski za oktober zaradi pomoči pri obvladovanju migrantske krize znaša 880 tisoč evrov, od tega 380 tisoč evrov za delovanje na nalogi (od tega 130 tisoč evrov za nabavo nujne opreme in 250 tisoč evrov za delovanje enot (hrana, gorivo, sanitetni material itd.)) ter okoli pol milijona evrov za stroške dela.

Stroški Uprave za zaščito in reševanje za oktober znašajo 1,3 milijona evrov, kar vključuje stroške oskrbe migrantov in stroške povečanega obsega dela organa.

V vojski ocenjujejo, da bodo imeli letos zaradi migrantske krize okoli 600 tisoč evrov dodatnih stroškov za plače. Ocena vključuje stroške dela do konca oktobra 2015, ki bodo izplačani 5. decembra 2015.

V Upravi za zaščito in reševanje ocenjujejo, da bo na plačah dodatnih stroškov okoli sto tisoč evrov mesečno (prehrana, dnevnice, refundacije delodajalcem za delo prostovoljcev, delo preko polnega delovnega časa, delo v posebnih pogojih itd.).

11.55 LJUBLJANA Tako v Rdečem križu Slovenije (RKS) kot v Slovenski karitas imajo trenutno v skladiščih dovolj materialne pomoči za oskrbo beguncev. Tudi iz Slovenske filantropije sporočajo, da je vsaj za zdaj na voljo dovolj hrane in oblačil. V vseh treh organizacijah opozarjajo, da se lahko stanje hitro spremeni.

11.24 BRUSELJ Evropska komisija na podlagi trenutnih prihodov in "tehničnih domnev" o prihodnjih prihodih predvideva, da bo do konca naslednjega leta v EU vstopilo še tri milijone migrantov. Letos je v EU vstopilo okoli 700 tisoč beguncev in migrantov.

11.13 LJUBLJANA Ob 10.30 v Državni logistični center za zaščito in reševanje v Roje v Ljubljani prispela mednarodna pomoč.

10.35 LJUBLJANA Na mejah je treba vzpostaviti red, o odzivu na begunsko krizo med drugim meni predsednik republike Borut Pahor. DZ je včeraj Pahorja pozval, naj se odzove na krizo, svoje stališče pa bo Pahor popoldne tudi ustno predstavil in tako prvič v tem mandatu DZ nagovoril poslance.

10.30 LONDON/DAMASK Sirska vlada kuje dobiček na račun številnih Sircev, katerih bližnji so v vojni izginili. V Siriji se je razvil "zahrbten črni trg", na katerem se obupane svojce "brezobzirno izkorišča", da drago plačujejo za informacije o na desettisoče izginulih, v svojem poročilu opozarja organizacija Amnesty International.

9.55 ŠENTILJ Ob 9. uri je bilo v nastanitvenem centrru 2.520 oseb. Trenutno najav novih prihodov ni. Ob 8. uri so avstrijski varnostni organi v Avstrijo sprejeli 600 oseb.

9.09 BUDIMPEŠTA Madžarski parlament je včeraj izglasoval resolucijo, v kateri obtožuje Evropsko komisijo, da ni imela pravne osnove državam vsiliti mehanizma premeščanja beguncev in migrantov po sistemu kvot. Resolucija je uvod v tožbo, ki jo namerava uradna Budimpešta proti komisiji vložiti na Sodišče EU.

8.29 LJUBLJANA V Slovenijo je od 16. oktobra do danes do 6. ure vstopilo 148.316 migrantov, kažejo neuradni podatki policije. V sprejemnih centrih je bila ob 6. uri 1.701 oseba, v namestitvenih centrih pa 4.330 oseb.

6.57 GORNJA RADGONA V nastanitvenem centru je trenutno 1.229 migrantov.

Včeraj zvečer in danes ponoči so iz sprejemnega centra v Petišovcih in Dolgi vasi pripeljali 566, iz Dobove 343 in iz Dobovca 320 migrantov. Predvidoma danes dopoldne bodo iz Dobove v nastanitveni center v Gornjo Radgono pripeljali okoli 300 migrantov.

6.55 DOBOVA Potem ko sta včeraj zvečer in okoli polnoči v Dobovo pripeljala vlaka s po okoli tisoč begunci in migranti, je nekaj po 3. uri vlak pripeljal še 1.015 tujcev. Na železniški postaji in v sprejemnem centru trenutno potekata oskrba tujcev in evidentiranje. Tudi to skupino bodo policisti glede na logistične in nastanitvene kapacitete po končanih postopkih pospremili v notranjost države.

Po 8. uri bo po podatkih hrvaških varnostnih organov v Dobovo pripeljal vlak z novo skupino, in sicer nekaj več kot tisoč tujci.

Ne spreglejte