SiolNET. Novice Slovenija
3,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V SDS še tretja referendumska pobuda

3,29

termometer

Janez Janša | V SDS pričakujejo, da bo zbiranje 40 tisoč podpisov odrejeno v istem roku kot za preostala dva referenduma. | Foto: Reuters
V SDS pričakujejo, da bo zbiranje 40 tisoč podpisov odrejeno v istem roku kot za preostala dva referenduma. Foto: Reuters

SDS je vložila 4.595 podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembi zakona o dolgotrajni oskrbi, ki zamika uveljavitev zakona za leto dni, kar je po mnenju SDS škodljivo za starejše.

DZ je zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše, sprejel decembra lani, predvideval je postopno uveljavljanje.

Predčasno glasovanje, referendum o noveli zakona o vodah, Gospodarsko razstavišče. Novice Znan začetek zbiranja podpisov za referendum o spremembah zakona o vladi

Prejšnji teden je na pobudo koalicije uveljavitev tega zakona DZ zamaknil še za leto dni. Vlada namreč meni, da je vsebina zakona pomanjkljiva in ne omogoča izvajanja v praksi, na kar med drugim opozarja tudi zavod za zdravstveno zavarovanje.

Trije referendumi sočasno s predsedniškimi ali lokalnimi volitvami

To je že tretja referendumska pobuda SDS, zato pričakujejo, da bo zbiranje 40 tisoč podpisov odrejeno v istem roku kot za preostala dva referenduma. Pričakujejo tudi, da bodo vsi referendumi izvedeni sočasno s predsedniškimi ali lokalnimi volitvami.

Ministrstvo: pobuda škodi starejšim 

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pojasnili, da je bil zamik izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi sprejet, ker bi uveljavitev zakona, ki ga je sprejela prejšnja vlada, pomenila veliko škodo celotnemu sistemu socialnega varstva starejših. Na neizvedljivost zakona so opozarjali izvajalci oskrbe, Skupnost socialnih zavodov Slovenije, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, predstavniki civilne družbe in drugi, so zapisali.

"Z novelo zakona si dajemo čas, da v zakonu uredimo financiranje, ki ga zdaj ni, da uredimo status izvajalcev, da uredimo tako vstopne točke kot način ocenjevanja potreb," je poudaril državni sekretar na ministrstvu Simon Maljevac. Ob tem bodo razbremenili tudi vse ključne deležnike, ki so jim bile naložene nerazumne obveznosti, je dodal.

Gibanje Svoboda: Naj resno premislijo 

V Gibanju Svoboda si želijo, da bo čas počitnic "za SDS obdobje resnega premisleka, ali jim bo v prihodnje pomembneje delati v dobro ljudi ali le tekmovati v političnih obračunavanjih".

Dodali so, da verjamejo v politično zrelost, kjer lahko tudi različno misleči sedejo za skupno mizo in skupaj poiščejo najbolje rešitve za družbo, "ki si jo delimo levi, desni, drugačni".

SD: Pobuda je samo zavlačevanje postopkov 

V SD menijo, da zakon o dolgotrajni oskrbi potrebuje korenito spremembo, saj v zdajšnjem zakonu niso definirani financiranje in pristojnosti, predvsem pa niso jasni izvajalci in veljaven zakon v resničnosti ni izvedljiv. Zato je nov zakon oz. prestavitev začetka njegove veljavnosti samo začetek, da se v letu dni sprejme zakon, ki bo imel jasno definirane naloge, pristojnosti in predvsem financiranje in izvajanje, ki bo sprejet z usklajevanjem vseh udeležencev in največjo mogočo legitimnostjo. "Pobuda za referendum največje opozicijske stranke je samo zavlačevanje postopkov," so zapisali v odzivu za STA.

Levica: Zakon SDS se ne ozira na starejše

Poslanec Levice Miha Kordiš meni, da SDS predvsem brani svojo "škodljivo zapuščino".

"Nova koalicija je podedovala eno samo pogorišče in zakon o dolgotrajni oskrbi je ena izmed najočitnejših kadečih se ruševin, pri tem pa se na noben način sploh ne ozirajo, kakšne so potrebe starejših," je dejal. Meni, da je zakon, kot ga je spisala SDS, namenjen privatizaciji skrbstva starejših in njegovo financiranje obeša na proračun.

"V Levici ne želimo, da se to navijanje stroškov za upokojence in njihove družine še stopnjuje in da se že tako načeto in podhranjeno skrbstvo starejših v tej državi še naprej razgrajuje in privatizira," je dejal. Zakon bodo po Kordiševih besedah spisali na novo.

RTV Novice DZ znova potrdil zakon o RTV, SDS vložila podpise za referendum Branko Grims Novice SDS trdi: Zaustavili smo apetite Goloba Dušan Vučko Novice Odstavljanje Vučka zaradi napačnih poslanskih mandatov, zamud pri glasovnicah ... Volodimir Zelenski Novice Poslanci podprli pobudo SDS: Zelenski naj nagovori državni zbor državni zbor Novice Poslanci bodo odločali o predlogu SDS #video Kokain Novice SDS želi funkcionarje testirati na prepovedane droge SDS Novice V SDS ostri do prvih kadrovskih potez nove vlade

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin