Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 5. 2017,
19.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Revoz Novo mesto hekerski napad Renault

Nedelja, 14. 5. 2017, 19.36

6 let, 6 mesecev

V Revozu bodo v ponedeljek poskušali zagnati proizvodnjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Tovarna Revoz Novo mesto | Foto Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc

V novomeškem Revozu, kjer sta zaradi hekerskega napada na računalniški sistem obstali petkova večerna in sobotna dopoldanska izmena, v ponedeljek bodo poskušali zagnati prozvodnjo, ocena škode pa bo znana šele ob vnovičnem delovanju tovarne. V Revozu sicer ob nedeljah ni delovne izmene.

Vodja Revozove službe za komuniciranje in javne zadeve Nevenka Bašek Zildžović je davi povedala, da v tej novomeški tovarni posledic hekerskega napada še niso uspeli odpraviti, v nedeljo popoldne pa je povedala, da če ne bo še kakšnih presenečenj, Revoz v ponedeljek zjutraj znova zagnal proizvodnjo."Delamo, kot da bomo proizvodnjo v ponedeljek zagnali," je dejala.



Večino povezav že vzpostavili

Po besedah Bašek Zildžovićeve jim je po izpadu informacijskih sistemov, ki je bil posledica hekerskega napada, večino povezav že uspelo vzpostaviti. Kolikšno škodo so utrpeli, še ni znano. V času izpada ni bilo narejenih 400 avtomobilov, dodatna škoda pa je nastala na opremi, z dodatnim delom in podobno, je dejala. "Za skupno oceno vsega bo potrebnega kar nekaj časa," je dodala.

V Franciji v ponedeljek ne bodo delali

V Renaultu pa so napovedali, da bo njihova tovarna v Douaiju na severu Francije tudi v ponedeljek ostala zaprta."Dobili smo sporočilo uprave, da jutri ne bomo delali," je za AFP povedal generalni sekretar sindikata CGT v Douaiju David Dubois. Zaradi napada so namreč "deprogramirali" robote in računalnike, delo pa naj bi znova zagnali v torek.

BBC: Že v kratkem morda nov kibernetski napad

Potem ko je svet ta konec tedna prizadel najhujši kibernetski napad v zgodovini, britanski varnostni strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko že v kratkem, morda celo v ponedeljek, prišlo do novega, poroča britanski BBC. Po doslej zbranih podatkih je napad prizadel 125.000 računalniških sistemov v 100 državah, tudi Sloveniji.

Po navedbah britanskega varnostnega strokovnjaka s psevdonimom MalwareTech, ki je pomagal pri omejitvi tokratnega napada, grozi v kratkem nov napad, in sicer "prav mogoče, da v ponedeljek", dodaja BBC.

V veliki Britaniji je izsiljevalski virus, ki je vdrl v Microsoftove sisteme, posebej močno prizadel računalniške sisteme zdravstvenih ustanov. Britanska notranja ministrica Amber Rudd je dejala, da so sicer od skupaj več kot 60 napadenih veliko večino do sobote zvečer ponovno usposobili.

Evropski policijski urad Europol je po napadu že napovedal kompleksno mednarodno preiskavo za identifikacijo storilcev, ki za zdaj niso znani. Širitev izsiljevalskega virusa, ki se je začela v petek, so zaustavili v soboto dopoldne.

Število prizadetih v resnici veliko višje

Zadeve spremljata tudi slovenska policija, ki je v stiku z Europolom, ter vladni urad za varovanje tajnih podatkov.

Tokratni napad je najbolj prizadel Rusijo, Indijo, Ukrajino in Tajsko, v EU pa Veliko Britanijo in Španijo. V Sloveniji je bilo prijavljenih osem primerov napada. Vendar je vršilec dolžnosti direktorja urada za varovanje tajnih podatkov Dobran Božič opozoril, da je glede na naravo napada število uporabnikov, ki jih je napad prizadel, v resnici veliko višje.

Napadi so po pojasnilih Božiča prihajali z vsega sveta iz avtomatiziranih omrežnih sistemov. Kot pravi prvi mož urada za varovanje tajnih podatkov, so napadalci zaenkrat uspešno skriti, saj so zlonamerno programsko opremo WannaCryptor v obtok spustili iz prikritih omrežij.

Glede na naravo delovanja takšne zlornamerne programske opreme Božič verjame, da so bile žrtve tega napada naključne in da ni šlo za nek usmerjen napad na konkretno izbrane cilje. Ob tem je opozoril, da bi bila lahko situacija ob usmerjenem napadu na Slovenijo kritična.

Po doslej znanih podatkih napadalci niso uspeli vdreti v informacijske sisteme katere od slovenskih uradnih institucij ali organizacij.

Europol: Kibernetski napad prizadel več kot 200 tisoč tarč v 150 državah

Kibernetski napad z izsiljevalskim virusom ta konec tedna je prizadel več kot 200 tisoč tarč v prek 150 državah, je danes povedal izvršni direktor Europola Rob Wainwright.

"Običajno obravnavamo približno 200 kibernetskih napadov na leto, še nikoli pa nismo videli česa podobnega," je Wainwright še dejal za britansko televizijsko mrežo ITV.

Kot je dodal, se pri Europolu bojijo, da se bo število žrtev napada še povečalo, "ko se bodo ljudje v ponedeljek vrnili na delo in prižgali svoje računalnike," še povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ne spreglejte