SiolNET. Novice Slovenija
2,99

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tablet za primer nuklearne katastrofe imamo dovolj #video

2,99

termometer

V luči ruske agresije na Ukrajino tudi pri nas ljudje masovno v lekarnah povprašujejo po kalijevem jodidu kot zaščiti pred radioaktivnim sevanjem. Iz Zdravniške zbornice Slovenije so zato posredovali napotke Klinike za nuklearno medicino v UKC Ljubljana, saj je uporaba konkretnih tablet lahko tudi škodljiva. Iz Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve pa sporočajo, da je zalog kalijevega jodida za prebivalce Republike Slovenije do dopolnjenega 40 leta starosti dovolj. Zaloge teh tablet so regijsko porazdeljene in se shranjujejo v določenih bolnišnicah. 

"Ljudje zadnje dni množično sprašujejo po tabletah kalijevega jodida, ki se jih sicer ne da kupiti, saj so dostopne le na recept. V lekarnah jim tako le pojasnimo, kdaj in kako se tablete uporabljajo, sicer pa je uporaba v primeru katastrofe v domeni civilne zaščite pod okriljem Ministrstva za zdravje in Uprave za zaščito in reševanje," je za naš portal povedala Darja Potočnik Benčič z Lekarniške zbornice.  

Tablete kalijevega jodida zaščitijo ščitnico pred škodljivimi učinki radioaktivnega sevanja, sporočajo s Klinike za nuklearno medicino v ljubljanskem kliničnem centru in navajajo, da je zaužitje tablet kalijevega jodida v primeru jedrske nesreče priporočljivo za posameznike, mlajše od 40 let.

Mikhail Watford Novice V Veliki Britaniji našli mrtvega ruskega oligarha

Učinkovite le v pravem časovnem okviru

"Pri starejših od 40 let je zdravstveno tveganje zaradi zaužitja tablet večje od koristi. Tablete kalijevega jodida nudijo učinkovito zaščito le nekaj ur pred in po izpostavljenosti radioaktivnemu oblaku, zato mora čas zaužitja slediti priporočilom stroke. Če zaužijemo tablete izven tega časovnega okvira, nimajo koristnih učinkov in so lahko škodljive," še sporočajo javnosti.

Državni načrt ob jedrski ali radiološki nesreči

Državni načrt zaščite in reševanja ob jedrski ali radiološki nesreči poleg nesreče v Nuklearni elektrarni Krško (NEK) obravnava tudi nesreče v drugih jedrskih in sevalnih objektih v Republiki Sloveniji, jedrske ali radiološke nesreče v tujini z morebitnim vplivom na Republiko Slovenijo in druge radiološke nesreče z viri ionizirajočega sevanja. 

"Za primer jedrski nesreče v NEK imajo prebivalci, šole, vrtci, zdravstveni domovi, domovi za ostarele, drugi zavodi, gospodarske družbe in organizacije na osnovi Pravilnika o uporabi tablet kalijevega jodida ob jedrski ali radiološki nesreči v trikilometrskem in desetkilometrskem pasu okrog NEK tablete kalijevega jodida predhodno razdeljene. Za vse druge prebivalce RS se tablete kalijevega jodida hranijo v bolnišnicah in drugih zdravstvenih organizacijah in se razdelijo glede na potrebo izvajanja jodne profilakse po predhodnem sklepu vlade in odredbi poveljnika Civilne zaščite," je zapisano na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje. 

Direktor uprave za jedrsko varnost Igor Sirc je v sredo v pogovoru za TVS opozoril, naj nihče na svojo roko ne jemlje kalijevega jodida. 

Pripravljenost na izredne jedrske dogodke tako doma kot v tujini je na zelo visoki ravni, tablet kalijevega jodida pa je dovolj za vse, je še zagotovil Sirc.

maxar Novice Satelitski posnetki razkrivajo razsežnosti uničenja v Ukrajini #foto #video Računalniška igra, ešport Digisvet Ukrajina predlaga ukrep, ki bi razjezil milijone Rusov Volkswagen tovarna Avtomoto Nova kriza? Iz Ukrajine primanjkuje ključnih delov. toples aktivistke Novice Gole aktivistke proti Putinovi vojni #video #foto

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin