Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2022,
12.49

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

27

Natisni članek

Odrasli Zdravniška zbornica Slovenije zdravje jedrsko orožje tablete

Četrtek, 3. 3. 2022, 12.49

2 leti, 1 mesec

Tablet za primer nuklearne katastrofe imamo dovolj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

27

V luči ruske agresije na Ukrajino tudi pri nas ljudje masovno v lekarnah povprašujejo po kalijevem jodidu kot zaščiti pred radioaktivnim sevanjem. Iz Zdravniške zbornice Slovenije so zato posredovali napotke Klinike za nuklearno medicino v UKC Ljubljana, saj je uporaba konkretnih tablet lahko tudi škodljiva. Iz Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve pa sporočajo, da je zalog kalijevega jodida za prebivalce Republike Slovenije do dopolnjenega 40 leta starosti dovolj. Zaloge teh tablet so regijsko porazdeljene in se shranjujejo v določenih bolnišnicah. 

"Ljudje zadnje dni množično sprašujejo po tabletah kalijevega jodida, ki se jih sicer ne da kupiti, saj so dostopne le na recept. V lekarnah jim tako le pojasnimo, kdaj in kako se tablete uporabljajo, sicer pa je uporaba v primeru katastrofe v domeni civilne zaščite pod okriljem Ministrstva za zdravje in Uprave za zaščito in reševanje," je za naš portal povedala Darja Potočnik Benčič z Lekarniške zbornice.  

Tablete kalijevega jodida zaščitijo ščitnico pred škodljivimi učinki radioaktivnega sevanja, sporočajo s Klinike za nuklearno medicino v ljubljanskem kliničnem centru in navajajo, da je zaužitje tablet kalijevega jodida v primeru jedrske nesreče priporočljivo za posameznike, mlajše od 40 let.

Novice V Veliki Britaniji našli mrtvega ruskega oligarha

Učinkovite le v pravem časovnem okviru

"Pri starejših od 40 let je zdravstveno tveganje zaradi zaužitja tablet večje od koristi. Tablete kalijevega jodida nudijo učinkovito zaščito le nekaj ur pred in po izpostavljenosti radioaktivnemu oblaku, zato mora čas zaužitja slediti priporočilom stroke. Če zaužijemo tablete izven tega časovnega okvira, nimajo koristnih učinkov in so lahko škodljive," še sporočajo javnosti.

Državni načrt ob jedrski ali radiološki nesreči

Državni načrt zaščite in reševanja ob jedrski ali radiološki nesreči poleg nesreče v Nuklearni elektrarni Krško (NEK) obravnava tudi nesreče v drugih jedrskih in sevalnih objektih v Republiki Sloveniji, jedrske ali radiološke nesreče v tujini z morebitnim vplivom na Republiko Slovenijo in druge radiološke nesreče z viri ionizirajočega sevanja. 

"Za primer jedrski nesreče v NEK imajo prebivalci, šole, vrtci, zdravstveni domovi, domovi za ostarele, drugi zavodi, gospodarske družbe in organizacije na osnovi Pravilnika o uporabi tablet kalijevega jodida ob jedrski ali radiološki nesreči v trikilometrskem in desetkilometrskem pasu okrog NEK tablete kalijevega jodida predhodno razdeljene. Za vse druge prebivalce RS se tablete kalijevega jodida hranijo v bolnišnicah in drugih zdravstvenih organizacijah in se razdelijo glede na potrebo izvajanja jodne profilakse po predhodnem sklepu vlade in odredbi poveljnika Civilne zaščite," je zapisano na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje. 

Direktor uprave za jedrsko varnost Igor Sirc je v sredo v pogovoru za TVS opozoril, naj nihče na svojo roko ne jemlje kalijevega jodida. 

Pripravljenost na izredne jedrske dogodke tako doma kot v tujini je na zelo visoki ravni, tablet kalijevega jodida pa je dovolj za vse, je še zagotovil Sirc.

maxar
Novice Satelitski posnetki razkrivajo razsežnosti uničenja v Ukrajini #foto #video
Računalniška igra, ešport
Novice Ukrajina predlaga ukrep, ki bi razjezil milijone Rusov
Volkswagen tovarna
Avtomoto Nova kriza? Iz Ukrajine primanjkuje ključnih delov.
Novice Gole aktivistke proti Putinovi vojni #video #foto

 

Ne spreglejte