Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 10. 2020,
10.38

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,84

79

Natisni članek

okužba virus Koronavirus

Sreda, 14. 10. 2020, 10.38

3 leta, 6 mesecev

Ukinjajo nenujne zdravstvene storitve v bolnišnicah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,84

79

Ministrstvo za zdravje z odredbo ukinja nekatere nenujne zdravstvene storitve v bolnišnicah, je na današnji novinarski konferenci sporočila Marija Magajne, v. d. direktorja direktorata za zdravstveno varstvo. Del presoje glede ukinitve storitev bo na strani izvajalcev. Sicer pa stroka ob rekordnih številkah v zadnjih dneh ocenjuje, da je s koronavirusom okužen vsak 150. Slovenec.

Karantena. Osamljenost. Koronavirus. Izolacija.
Novice Grozovit rekord: ne 500, novih okužb kar 707 #video

Kot je na današnji novinarski konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom oznanila Marija Magajne, v. d. direktorja direktorata za zdravstveno varstvo, je ministrstvo za zdravje izdalo odredbo, s katero ukinja nekatere nenujne zdravstvene storitve v bolnišnicah. Veljale pa bodo izjeme, ki se nanašajo na otroke in mladostnike ter področja zgodnjega odkrivanja raka.

Katere storitve bodo ukinjene, bodo presojali izvajalci, na bolnišnični ravni pa je opuščanje oziroma prestavljanje dejavnosti odvisno od potreb oziroma zasedenosti zmogljivosti zaradi zdravljenja bolnikov z novim koronavirusom.

Vsak vnos pomeni zmanjšano število kadra

Kot je dejala Magajnetova, so za izvajalce zdravstvenih storitev pripravili navodila in jih pozvali k upoštevanju vseh ukrepov za zmanjšanje vnosa okužb v zdravstvene ustanove. "Vsak vnos pomeni zmanjšano število kadra in večji poseg v organizacijo dela zdravstvenih ustanov ter s tem zmanjšanje drugih programov, kar povzroča dodatno obremenitev zdravstvenega sistema," je povedala.

Stavka UKC Ljubljana | Foto: STA , Foto: STA , Poudarila je, da so pripravili tudi navodila o obiskih. "Ukrepi se sprejemajo sorazmerno, upoštevajoč vrsto zdravstvene dejavnosti. Stopnjo ukrepa presoja odgovorna oseba, in sicer glede na epidemiološke razmere, ob čemer se lahko naredijo tudi izjeme," je povedala in poudarila, da je predvsem treba zagotoviti varnost in zdravje delavcev.

"Zato je treba obvladovati tveganja ter obveščati in usposabljati zaposlene, narediti ustrezno organizacijo dela in nadzorovati zdravstveno stanje zaposlenih," je bila jasna. Ob novih ukrepih bodo v zdravstvenih ustanovah uvedli tudi tako imenovane cone. Siva cona bo namenjena bolnikom, za katere se še ne ve, ali so okuženi, rdeča cona, ki bo obvezna za vse ustanove, pa bo namenjena vsem potrjeno okuženim.

Zobozdravniki si ne želijo zaprtja zobozdravstvene dejavnosti

Iz Zdravniške zbornice Slovenije so popoldne sporočili, da si zobozdravniki kljub epidemiološkim razmeram ne želijo zaprtja zobozdravstvene dejavnosti. Takšen ukrep bi v izjemno neugoden položaj postavil vse bolnike, ki so trenutno sredi zdravljenja, in tudi tiste, ki bodo takšno zdravljenje potrebovali v času, ko bi bile ordinacije zaprte in ko bi bila možna le obravnava nujnih stanj, so poudarili. Iz Zdravniške zbornice Slovenije so še sporočili, da je odbor za zobozdravstvo v tej smeri v stiku s svetovalno skupno za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. (STA)

Koronavirus v Franciji
Novice Francija uvaja policijsko uro za Pariz in druga mesta

"Nediskriminatorno in začasno omejevanje svobodnega gibanja"

"Žal današnji podatki kažejo, da so razmere vse bolj resne. Virus se ne le širi, ampak se širi vedno hitreje. Epidemiološka poizvedovanja še potekajo, a razmere zahtevajo ukrepanje, saj do zdaj sprejeti ukrepi niso dovolj pripomogli k omejevanju širjenja tega virusa," pa je uvodoma dejal uradni vladni govorec Jelko Kacin.

Kot je pojasnil, se je vlada včeraj v ožji sestavi sestala s svetovalno skupino na ministrstvu za zdravje in na sestanku določila modalitete posameznih mogočih ukrepov. Danes popoldne bo na Brdu še seja vlade, na kateri bodo razpravljali o sprejetju novih ukrepov v skladu z načrtom ukrepanja za drugi val širitve bolezni covid-19. 

Glede na število potrjenih okužb z novim koronavirusom in hospitaliziranih bolnikov so izpolnjenji pogoji za izvajanje tretjega svežnja ukrepov iz vladnega načrta, med katerimi so tudi prepoved obiskov v bolnišnicah ter zaprtje gostinskih lokalov in fitnesov. 

Evropska unija bo imela od zdaj enoten koronski semafor. | Foto: Gov.si Evropska unija bo imela od zdaj enoten koronski semafor. Foto: Gov.si Kacin je dodal, da so včeraj članice Evropske unije sprejele načelni dogovor o priporočilih, vezanih na usklajen pristop do omejevanja prostega gibanja kot odziva na koronavirusno pandemijo. "Dogovorile so se za sorazmerno, nediskriminatorno in začasno omejevanje svobodnega gibanja za zaščito javnega zdravja," je še med drugim poudaril Kacin in dodal, da je bilo sklenjeno, da morajo države članice sprejetje ukrepov načrtovati vnaprej. "Če je mogoče, 48 ur, preden bodo ti stopili v veljavo, in javnosti je treba ukrepe napovedati 24 ur vnaprej," je dejal vladni govorec.

Kacin je odgovarjal tudi na novinarska vprašanja.


Države bodo vsak teden Centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni posredovale podatke o številu novih primerov na 100 tisoč prebivalcev v preteklih 14 dneh, o številu testov na 100 tisoč prebivalcev v preteklem tednu in o odstotku pozitivnih testov v preteklem tednu, je pojasnil Kacin ter dodal, da bo na podlagi teh podatkov pripravljen in tedensko osvežen zemljevid regij v EU, ki bodo glede na tveganje obarvane zeleno, oranžno, rdeče ali sivo. Vsa Unija bo tako odslej imela enoten koronski semafor.

URI Soča
Novice Neprijetna vest iz rehabilitacijskega centra Soča

Incidenca zrasla na 202,75

V nadaljevanju je Kacin predstavil trenutne epidemiološke razmere v državi. V zadnjih 24 urah smo ob rekordnih 4.902 opravljenih testih okužbo potrdili pri 707 osebah. Delež pozitivnih testov je tako 14,42-odstoten. Stroka sicer meni, da je s koronavirusom okužen vsak 150. Slovenec. V državi imamo največ na novo okuženih v gorenjski in koroški regiji. Pričakovati pa je mogoče, da se bo število karanten, ki jih predlagajo epidemiologi, povečalo.  

Ob rekordnem porastu okuženosti v državi je Kacin razkril, da je incidenca okužb v 14-dnevnem obdobju zrasla na 202,75, a hkrati poudaril, da epidemija po Evropi narašča v skoraj vseh državah, na zemljevidu pa prevladuje rdeča barva. Pozitivno dejstvo ob koronavirusni epidemiji je po mnenju vladnega govorca to, da imamo v Sloveniji v zadnjih 14 dneh v primerjavi s preostalimi državami v Evropi, kljub izjemnemu porastu okužb, malo smrtnih žrtev. "Podatki o smrtnih primerih po Evropi kažejo na kakovost našega zdravstvenega sistema," je še povedal Kacin.

Fotogalerija
1 / 5
Novice Preverite, kateri so najbolj nevarni kraji za okužbo #video

S koronavirusom okužen vsak 150. Slovenec

Da so se razmere v Sloveniji v zadnjih dneh močno poslabšale, meni tudi vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb, ki je izrazil zaskrbljenost nad obdobjem, ki še prihaja. Kot je povedal, približno deset odstotkov okuženih potrebuje bolnišnično zdravljenje, 20 odstotkov od teh pa intenzivno zdravljenje.

"Povprečen čas zdravljenja na intenzivnih oddelkih je 14 dni in več, zato nam zmanjkuje postelj za te bolnike. Opremo sicer imamo, primanjkuje pa nam predvsem usposobljenega kadra, ki ga bomo delno nadomestili s premeščanjem kadra," je poudaril Jereb. Poleg tega dodatno kadrovsko stisko povzročajo okužbe med zdravstvenimi delavci. Teh je bilo v oktobru okoli 60, več jih je tudi v karanteni, je povedal.

Da bi kar se da omejili širjenje virusa med zdravstvenimi delavci in v zdravstvenih ustanovah nasploh, po besedah Jereba razmišljajo, da bi določene skupine v zdravstvu presejalno testirali. Opozoril je, da obstajajo določeni profili v zdravstvu, kjer je manj kot deset posameznikov, te pa je treba še posebej varovati. Ne zavzema pa se za nekritično testiranje, saj lahko to zaradi lažnega občutka varnosti ob morebitnem negativnem testu, če je ta izveden prezgodaj po okužbi, naredi veliko škode.

"Podatki kažejo, da nihče ni odporen"

Zaradi polne infekcijske klinike bi lahko v prihodnjih dneh bolnike začeli nameščati na ortopedsko kliniko. Na intenzivnem oddelku infekcijske klinike UKC Ljubljana se trenutno zdravi 16 bolnikov s covid-19, ki so kritično bolni, imajo hudo prizadeta pljuča in dihajo s pomočjo ventilatorja. 

"Podatki kažejo, da nihče ni odporen. Na oddelku imamo 42-letnega pacienta brez resnih sočasnih bolezni. Vsak je lahko ogrožen. Sploh ob dejstvu, da je virus med nami," je še povedal Jereb. Kot je dejal, so v bolnišnicah trenutno polne postelje z bolniki s covid-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Iz domov za starejše zato ne bodo mogli več sprejemati oskrbovancev, pri katerih bi potrdili okužbo, če za sprejem ne bo medicinskih razlogov, torej če ne bodo bolni.

Kot je še zagotovil, bodo zdravstveni delavci opravili svoje delo, vendar sami v tem boju ne morejo biti uspešni. "Pomembno je, da se vsak drži priporočil o nošenju mask, razkuževanju rok, vzdrževanju razdalje. Ne stigmatizirajmo, temveč podatke širimo s svojo okolico. Največ zase in za družbo naredite, če ostanete doma," je pozval.

meja Hrvaška
Novice Katastrofalne številke tudi na Hrvaškem

Več okužb v domovih za starejše

Kacin je na novinarski konferenci med drugim predstavil trenutno stanje v domovih za starejše občane. V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu je okuženih 37 stanovalcev in 15 zaposlenih. "Imajo pomoč regijskega tima in tudi dodatno pomoč strokovnjakinj za okužbe, ki so jo zagotovili na ministrstvu za zdravje," je dejal Kacin.

Novih devet okužb so zaznali tudi v DSO Rakičan, kjer je zdaj okuženih 11 zaposlenih in 27 stanovalcev. Okužbe so potrdili tudi v Domu Petra Uzarja v Tržiču ter v Domu upokojencev Kranj, kjer so odkrili okužbo pri zaposleni v upravi doma.

Med zaposlenimi v zdravstvu sicer 45 novih okužb

Podatki Sledilnika za covid-19 kažejo, da je bilo med torkovimi 707 potrjenimi primeri okužb tudi 45 zaposlenih v zdravstvu. Med drugim so okužbo potrdili pri zaposlenemu v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča ter v Bolnišnici Topolšica. Gre za oddelek z zelo zahtevnimi pacienti, v večini po poškodbi glave. Na oddelku bo ostalo 11 pacientov, vsi so asimptomatski in se dobro počutijo. Med zaposlenimi in bolniki, ki so bili v stikih z okuženim, izvajajo testiranja, rezultati bodo znani najpozneje v sredo.

Oddelek je opredeljen kot siva cona. To pomeni, da je potrebno nošenje dodatne zaščitne opreme, terapije se izvajajo samo v sobah bolnikov, določene so stalne ekipe zaposlenih, odhodi pacientov čez vikende v domače okolje niso mogoči, obiski so do nadaljnjega odpovedani in na oddelek trenutno ne sprejemamo novih pacientov.

Zaradi nemotenega delovanje oddelka po nezgodni možganski poškodbi in zagotavljanja ustreznega kadra so zaprli oddelek. Odprli so ga kot dodatni oddelek zaradi obvladovanja čakalnih dob na področju hospitalne obravnave pacientov z nevrološko problematiko. Drugi oddelki in službe v URI Soča pa delujejo nemoteno.

Nove okužbe tudi v bolnišnici v Topolščici in na Jesenicah

V Bolnišnici Topolšica so pojasnili, da so med zaposlenimi potrdili še eno okužbo z novim koronavirusom, gre pa za partnerja ene sodelavke, ki so ji okužbo potrdili v preteklih dneh, a je bil partner kljub prvemu negativnemu testu umaknjen iz delovnega procesa. Okužbo je potrdil drugi test, skupno pa je tako v tej bolnišnici pet okuženih zaposlenih. Še šest zaposlenih je v karanteni, a se v prihodnjih dneh že vračajo v službo, je za STA povedal direktor Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli.

Tudi v Splošni bolnišnici Jesenice so ta teden potrdili nove okužbe med zaposlenimi. Tako je trenutno okuženih 31 zaposlenih, so za STA pojasnili v bolnišnici, kjer pričakujejo, da se bodo zaposleni po 20. oktobru, ko bo minilo 14 dni od zadnjih znakov okužbe, začeli vračati na delo. Se pa bojijo novega izpada kadra v primeru zaprtja šol in vrtcev.

Ne spreglejte