SiolNET. Novice Svet
3,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Katastrofalne številke tudi na Hrvaškem

3,03

termometer

meja Hrvaška
Na Hrvaškem je trenutno 3210 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 441 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 27 na ventilatorjih. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe, so potrdili 20.741 okužb. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 334 bolnikov, okrevalo jih je 18.197. Doslej so izvedli nekaj manj kot 372.700 testov. Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 748 novih okužb, kar je nov dnevni rekord. Rekord je padel tudi v Zagrebu, kjer so potrdili 211 novih okužb. Zaradi covida-19 pa so od torka umrli štirje bolniki. Opravljenih je bilo 6.448 testov.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je v današnjem pogovoru za regionalno televizijo N1 povedal, da so visoko številke na novo okuženih predvsem posledica lokalnega prenosa okužb, ko ne obstajajo posebna žarišča.

Rekordno dnevno število na novo okuženih z novim koronavirusom so danes potrdili v Zagrebu - 211. V splitsko-dalmatinski županiji je bilo 128 novih okužb. Iz primorsko-goranske županije so poročali o 22 novih primerih, iz istrske pa o petih novih okužbah, poroča STA.

Prizorišče streljanja na Markovem trgu v Zagrebu Novice Na Hrvaškem pridržali očeta strelca z Markovega trga Hrvaška, koronavirus Novice Na Hrvaškem 372 novih okužb, umrli trije bolniki

Uvedli ostrejše ukrepe

Hrvaški štab civilne zaščite je z današnjim dnem uveljavil ostrejše epidemiološke ukrepe za obratovanje gostinskih lokalov.

Lokali bodo lahko odprti med 6. in 24. uro. Zaščitne maske na obrazu so obvezne tako za osebje kot tudi za goste pri vstopu in izstopu iz lokala ali pa premikanju od mize, na primer ob uporabi toaletnih prostorov. Za mizo mask ni treba uporabljati. Ob točilnih pultih ne bo več dovoljeno stati, temveč samo sedeti, in sicer na najmanj meter in pol razdalje med obiskovalci.

Določili so najmanj štiri kvadratne metre na obiskovalca, kar pomeni, da bodo lokali v velikosti 100 kvadratnih metrov lahko sprejeli največ 25 gostov. Najmanjša razdalja med mizami je tri metre, razdalja med gosti, ki sedijo za različnimi mizami, pa meter in pol. Ukrepi veljajo tudi za terase, ker epidemiologi predvidevajo, da se bodo gostje v hladnejših dnevih zbirali okrog grelnikov.

tabela Novice Tako slabo kot Sloveniji ne gre nobeni sosednji državi

Organizator dogodka mora zagotoviti tudi t. i. covid-redarje

Če v gostinskih lokalih organizirajo družabne dogodke, na katerih pričakujejo več kot 50 gostov, bo treba pridobiti dovoljenje lokalnega štaba civilne zaščite. Organizator dogodka mora zagotoviti tudi t. i. covid-redarje, ki bodo opazovali, ali vsi udeleženci spoštujejo epidemiološke ukrepe.

Hrvaška. Koronavirus. Novice Na Hrvaškem 181 novih okužb, napovedujejo ostrejše ukrepe

V BiH rekordnih 476 novih okužb z novim koronavirusom

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 476 novih okužb z novim koronavirusom. V enakem časovnem obdobju so potrdili še 11 smrti povezanih s covidom-19, poroča STA.

Od torka so opravili nekoliko manj kot 2500 testiranj. Okužbo so potrdili pri 335 osebah iz Federacije BiH in 141 iz Republike srbske.

Največja žarišča ostajajo urbana središča, v Sarajevu so tako potrdili 81 novih primerov, 72 pa v Banjaluki.

V BiH imajo trenutno na 100.000 prebivalcev 188,5 aktivnih okužb, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin