Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2024,
15.51

Osveženo pred

47 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,27

Natisni članek

Natisni članek

prehod za pešce Zoran Janković Mestna občina Ljubljana

Nedelja, 27. 10. 2024, 15.51

47 minut

V prestolnici pozornost vzbujajo kreativni prehodi za pešce #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,27
Zebre v Ljubljani | V vseh primerih drugačnih prehodov v Ljubljani gre za dodatne ureditve na cesti, ki prispevajo k opozarjanju voznikov na nižje hitrosti in ne vplivajo na promet.  | Foto Ana Kovač

V vseh primerih drugačnih prehodov v Ljubljani gre za dodatne ureditve na cesti, ki prispevajo k opozarjanju voznikov na nižje hitrosti in ne vplivajo na promet. 

Foto: Ana Kovač

Na cestah v prestolnici lahko opazimo prav posebne prehode za pešce. Kreativne zebre z živalmi in rastlinami ter liki zanimivih oblik srečate na Špici, pred Botaničnim vrtom, pri živalskem vrtu in še nekaterih drugih lokacijah po Ljubljani. 

Kot so pojasnili na Mesti občini Ljubljana, so želeli s kreativnim prehodom za pešce pred Botaničnim vrtom izpostaviti pestrost biodiverzitete rastlinskih in živalskih vrst, čez poseben prehod v obliki zebre pa se lahko sprehodite pred živalskim vrtom. 

V okviru Evropskega tedna mobilnosti so pred Žalami zarisali prehod za pešce, s katerim so se želeli pokloniti arhitekturni dediščini Jožeta Plečnika. Kot del trajnih ukrepov tedna mobilnosti so prehod za pešce, ki prikazuje kreativno naravo kulturnega središča, zarisali še pred Centrom Rog. 

Zebre v Ljubljani | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Zebre v Ljubljani | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Na večjo varnost v prometu opozarjajo tudi tridimenzionalne zebre, ki so v Ljubljani trenutno tri, in sicer v bližini OŠ Riharda Jakopiča, na Krekovem trgu pred dostopom na vzpenjačo ter na Bizoviški cesti pred gasilskim domom. 

Zebre v Ljubljani | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Z namenom znižanja hitrosti in s tem vzpostavitve varnejših razmer za pešce so nekoliko drugačne talne oznake, imenovane zmajevi zobje, zarisali na Obvozni cesti in na prenovljenem odseku ceste v Gameljnah ter na Opekarski cesti pred prenovljenim mostom čez Mali graben. 

Na MOL pojasnjujejo, da si bodo s takšnimi akcijami tudi v prihodnje prizadevali za urejene in uporabnikom prijazne javne površine ter s tem spodbujali dober in spoštljiv odnos meščank in meščanov do javnega prostora. Predvsem pa želijo s takšnimi aktivnostmi povečati prometno varnost najranljivejših udeležencev v prometu. 

Za povečanje varnosti v prometu

Za izvedbo drugačnih vertikalnih in horizontalnih prometnih oznak na mestni občini prejmejo več različnih predlogov.

Ker menijo, da bi lahko imeli nekateri izmed predlogov pozitivne učinke za povečanje prometne varnosti, jih upoštevajo. Pri sprejetju odločitve, kje bodo zarisali poseben prehod za pešce, upoštevajo predvsem to, da gre za lokacijo, kjer je prisotnih veliko pešcev in kolesarjev, da morajo motorna vozila voziti počasi ter je omejitev hitrosti že označena nedvoumno in skladno z vsemi zakonskimi določili.

Zebre v Ljubljani | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ko občina sprejme odločitev, oddelek za gospodarske dejavnosti in promet, ki je med drugimi pristojen za urejanje in upravljanje občinskih javnih prometnih površin in prometa, izda nalog za izvedbo. 

Kot pravijo na MOL, je z vidika izvedbe zaris talnih oznak razmeroma enostaven ukrep. V razvitih mestih po svetu je to stalna praksa. 

Fotogalerija
1
 / 10
Parkomat
Novice V Ljubljani postavili šest novih parkomatov
Ne spreglejte