Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 1. 2015,
17.23

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Postojna radon

Ponedeljek, 26. 1. 2015, 17.23

5 let, 2 meseca

V postojnskem vrtcu Škratek presežene vrednosti radona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V stavbi otroškega vrtca Škratek v Postojni je bila presežena mejna vrednost radona, kažejo neuradni rezultati merjenja.

Meritev v eni od najmanjših enot postojnskega otroškega vrtca, ki deluje v stavbi stare porodnišnice v Postojni, je naročila občina, opravljena pa je bila, ko je bil vrtec teden dni zaprt.

V stavbi namerili 1.200 bekerelov radona Kot je za STA povedal predstavnik občine za stike z javnostjo Robert Pavšič, so v stavbi namerili 1.200 bekerelov (spodnja meja je sicer 400 bekerelov) radona, vendar je njegova koncentracija med delovanjem vrtca bistveno nižja, saj se prostori zračijo.

"Gre za značilno problematiko našega prostora, zato ji posvečamo veliko pozornosti," je v izjavi za javnost zapisal postojnski župan Igor Marentič. Ob tem je dodal, da strokovnjaki zagotavljajo, da ni nevarnosti za zdravje ljudi.

Učinkovita rešitev za znižanje koncentracije bi bilo že redno zračenje prostorov, poleg tega pa številne aktivnosti vrtca izvajajo tudi na prostem.

Škratek neposredno nad jamskim sistemom Postonjske jame Otroški vrtec Škratek je umeščen v stavbo stare porodnišnice in je neposredno nad jamskim sistemom Postojnske jame. Prav zato je zaradi svoje dotrajanosti stavba še toliko bolj izpostavljena večjemu prehajanju radona v ozračje.

Kratkotrajna izpostavljenost povišani koncentraciji radioaktivnega plina radona po besedah Pavšiča ni nevarna ne za zaposlene v vrtcu ne za otroke, ki ga obiskujejo. Kljub temu pa je Občina Postojna takoj ukrepala in nemudoma pripravila elaborat za sanacijo stavbe, v kateri domuje otroški vrtec Škratek, že v kratkem bodo izbrali tudi izvajalca sanacijskih del.

Stavba je stara in potrebna temeljite obnove Sanacija predvideva aktivno prezračevanje zemljine – pod stavbo bodo naredili vrtine in iz njih z ventilatorji izpihovali zrak. Pavšič je povedal še, da se na postojnski občini zavedajo, da je stavba sicer stara in potrebna temeljite prenove, vendar bo načrtovana sanacija za zdaj dovolj.

Za sanacijska dela naj bi občina predvidoma namenila okrog devet tisoč evrov.

Ne spreglejte