Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 1. 2020,
19.04

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,70

2

kopanje Portorož skoki v vodo

Natisni članek

Sreda, 1. 1. 2020, 19.04

4 leta, 6 mesecev

V Portorožu tradicionalni skok v morje, ki pa ni za vse #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,70

2

Žlahtno 16-letno tradicijo na Obali praznuje tradicionalno skakanje v morje na prvi dan novega leta. Več kot šeststo drznih novoletnih kopalcev je tudi letos skočilo v morje, ki je imelo okoli 13 stopinj, stopinjo več kot lani.

Nenavadna prireditev vsako leto privabi tudi veliko radovednežev, ki za skok v vodo ne zberejo poguma. Lanskega rekorda pa niso podrli, takrat se je s pomola pognalo skoraj sedemsto pogumnežev. Vzkliki veselja in kriki šoka ob skoku v mrzlo morje pa so pospremili zabavo, ki za nekatere predstavlja najboljše preganjanje mačka po najdaljši noči v letu, za druge pa prvovrstno adrenalinsko izkušnjo.

Zdravniki so pred letošnjo prireditvijo še posebej opozarjali, da skok v morje v teh razmerah predstavlja veliko, predvsem kardiovaskularno obremenitev za telo, zato se je treba nanj pripraviti. Kot je povedal predstojnik urgentnega centra v Splošni bolnišnici Izola Peter Golob, takšno početje torej ni priporočljivo za vsakega, predvsem pa ne za tistega, ki bi se za to odločil zadnji trenutek.

Skok v morje pozimi je odsvetoval vsem z boleznimi srca in ožilja ter tistim, ki niso v dobri kondiciji. Nenaden stik s hladno tekočino, v tem primeru morsko vodo, lahko med drugim bistveno spremeni frekvenco bitja srca. Veliko bolj varno je, če se na stik z morjem pripravimo in vanj stopimo postopno, je svetoval.

Ne spreglejte