Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 1. 2023,
8.49

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

12

Natisni članek

Rok Čeferin Uroš Urbanija Peter Gregorčič Andrej Grah Whatmough ustavno sodišče Zakon o RTVS

Petek, 20. 1. 2023, 8.49

1 leto, 3 mesece

V ponedeljek znova o usodi Graha Whatmougha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

12

Andrej Grah Whatmough | Andrej Grah Whatmough je nekaj dni po uveljavitvi novega zakona podal odgovor na predlog razrešitve in opozoril, da te pobude sploh ni več mogoče obravnavati. | Foto Bojan Puhek

Andrej Grah Whatmough je nekaj dni po uveljavitvi novega zakona podal odgovor na predlog razrešitve in opozoril, da te pobude sploh ni več mogoče obravnavati.

Foto: Bojan Puhek

V ponedeljek bo na RTV Slovenija seja programskega sveta še v zdajšnji sestavi. Na seji bodo obravnavali pobudo za razrešitev generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha. Pobuda je bila vložena že lani, njena obravnava pa je bila večkrat prestavljena, ker je bil generalni direktor mesec dni odsoten.

Kot piše Dnevnik, je Andrej Grah Whatmough nekaj dni po uveljavitvi novega zakona vendarle podal odgovor na predlog razrešitve in opozoril, da te pobude sploh ni več mogoče obravnavati.

Lahko Graha Whatmougha sploh še razrešijo?

V času, ko je bil odsoten, se je namreč z uveljavitvijo novega zakona njegov položaj spremenil – postal je vršilec dolžnosti, kar pomeni, da ga v okviru pobude, ki se je nanašala na generalnega direktorja s polnim mandatom, ni več mogoče razrešiti. Tako se bo njegov direktorski položaj najverjetneje še malo podaljšal, programski svetniki, ki so predlagali odstavitev, pa bodo kvečjemu morali podati nov predlog odstavitve.

Andrej Grah Whatmough
Novice Andrej Grah Whatmough se je vrnil na delovno mesto

Po informacijah Dnevnika je sicer vršilca dolžnosti formalno lažje zamenjati kot direktorja s polnim mandatom, a bi se lahko postopki znova zavlekli.

Novela zakona o RTV velja od 28. decembra lani

Novela zakona o RTVS, potrjena na novembrskem referendumu, je začela veljati 28. decembra lani. S tem dnem je prenehal mandat članom programskega in nadzornega sveta zavoda ter generalnemu direktorju in direktorjema radia in televizije.

Novi svet zavoda, ki bo nasledil dozdajšnji programski in nadzorni svet, mora biti ustanovljen najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele, to je do 26. februarja letos. | Foto: Ana Kovač Novi svet zavoda, ki bo nasledil dozdajšnji programski in nadzorni svet, mora biti ustanovljen najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele, to je do 26. februarja letos. Foto: Ana Kovač

Programski in nadzorni svet RTVS bosta nadaljevala delo do konstituiranja novega, 17-članskega sveta zavoda, generalni direktor Grah Whatmough pa bo opravljal funkcijo do imenovanja nove, štiričlanske uprave zavoda kot vršilec dolžnosti.

Novi svet zavoda mora biti ustanovljen do 26. februarja

Novi svet zavoda, ki bo nasledil dozdajšnji programski in nadzorni svet, mora biti ustanovljen najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele, torej do 26. februarja.

Rok Čeferin
Novice Ustavno sodišče sodnika Roka Čeferina izločilo iz odločanja o zakonu o RTVS

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je 4. januarja z žrebom določila, kateri člani sveta Radiotelevizije bodo imenovani oziroma izvoljeni za dveletni in kateri za štiriletni mandat. Svet bo konstituiran, ko bodo v uradnem listu objavljeni sklepi o imenovanju oziroma izvolitvi večine oziroma vsaj devetih članov sveta.

17-članski svet RTV Slovenije

V novem svetu zavoda bo 17 članov. Šest bo predstavnikov zaposlenih, ki jih bodo zaposleni izbrali iz lastnih vrst, 11 članov pa bo predstavnikov javnosti. Med njimi bodo po enega imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, predsednik republike na podlagi javnega poziva registriranim verskim skupnostim, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Olimpijski komite Slovenije, Informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, krovna organizacija invalidskih organizacij, Varuh človekovih pravic, dva člana pa Nacionalni svet za kulturo.

Ko bo svet ustanovljen, začne teči 15-dnevni rok, v katerem mora vršilec dolžnosti generalnega direktorja zavoda sklicati prvo sejo sveta. Svet mora v 15 dneh po konstituiranju objaviti javni razpis za predsednika uprave zavoda.

Ustavni sodniki so v četrtek obravnavali pobudo za presojo ustavnosti novega zakona o RTV Slovenija in predlog za začasno zadržanje izvajanja zakona. Končne odločitve o tem še ni – ustavni sodniki bodo presojanje nadaljevali na naslednjih sejah.

V četrtek so odločili zgolj o izločitvi sodnika Roka Čeferina iz zadeve. Predlog je zaradi zagotavljanja videza nepristranskosti podal sam sodnik Čeferin, ustavni sodniki pa so mu ugodili. Odvetniška pisarna Čeferin je namreč doslej večkrat podajala pravna mnenja v zvezi z RTVS. Po informacijah Dnevnika je po naročilu vodstva RTVS nedavno podala tudi pravno mnenje o trenutnem položaju vodilnih v javnem zavodu.

RTVS
Novice Pred ustavnimi sodniki pobuda za ustavno presojo novele zakona o RTVS
Žreb Pirc Musar
Novice Predsednica z žrebom določila, kdo bo izbral člane novega sveta RTV za dve- in štiriletni mandat
Nataša Pirc Musar bo v DZ prisegla kot nova predsednica republike Slovenije, dogodka se bo udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob
Novice Žreb predsednice republike in prvi korak do novega vodstva na RTV
Ne spreglejte