Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 1. 2023,
6.21

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

11

Natisni članek

programski svet ustavno sodišče RTV Slovenija

Četrtek, 5. 1. 2023, 6.21

1 leto, 3 mesece

Pred ustavnimi sodniki pobuda za ustavno presojo novele zakona o RTVS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

11

RTVS | Na ministrstvu za kulturo in v vladi so prepričani, da je novela dobra in da bo prestala očitke iz pobude. Vložitev pobude na ministrstvu sicer razumejo kot zavlačevalni manever predlagateljev. | Foto STA

Na ministrstvu za kulturo in v vladi so prepričani, da je novela dobra in da bo prestala očitke iz pobude. Vložitev pobude na ministrstvu sicer razumejo kot zavlačevalni manever predlagateljev.

Foto: STA

Ustavno sodišče bo danes glede na predlog dnevnega reda seje obravnavalo pobudo za ustavno presojo novele zakona o RTV Slovenija s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem. V pobudi zahtevajo začasno zadržanje izvajanja novele in absolutno prednostno obravnavo, pa tudi razpis javne obravnave pobude.

Vlagatelji pobude poudarjajo, da je bila novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) sprejeta po nujnem postopku, kar je v nasprotju z 89. členom ustave. Ker vsebinski pogoji za uporabo nujnega postopka niso bili izkazani, pa tudi niso bili izpolnjeni pogoji za ustavno dopustno skrajšanje vakacijskega roka, torej roka med objavo in pravnomočnostjo predpisa, so navedli.

Ker novela, ki je začela veljati 28. decembra, s svojo uveljavitvijo neposredno uvaja prenehanje mandatov za člane programskega in nadzornega sveta ter mandatov generalnega direktorja, direktorjev radia in televizije brez ugotavljanja pogojev, ki so za to predpisani, krši ustaljeno sodno prakso ustavnega sodišča. V skladu z njo zakonska sprememba upravljavskega položaja sama po sebi ne more biti podlaga za prekinitev mandata poslovodnim in vodilnim delavcem, so v nadaljevanju zapisali v pobudi.

Žreb Pirc Musar
Novice Predsednica z žrebom določila, kdo bo izbral člane novega sveta RTV za dve- in štiriletni mandat

Novela po njihovih navedbah ni upoštevala, da se mandat članov programskega sveta, generalnega direktorja, članov nadzornega sveta in direktorja televizije lahko predčasno prekine samo ob spoštovanju pravil in jamstev iz veljavne zakonodaje. Poleg tega je protiustavno posegla v pravico do sodnega varstva generalnega direktorja RTVS in direktorja televizije, so poudarili.

Drugo pobudo za oceno ustavnosti novele so 30. decembra vložili Vili Kovačič in skupina državljanov, ta pa še ni uvrščena v predlog dnevnega reda četrtkove seje.

RTV
Novice Vložena že druga pobuda za oceno ustavnosti zakona o RTV

Tokratna seja ustavnega sodišča bo prva v letošnjem letu, prva pa bo tudi za Nežo Kogovšek Šalamon, ki je funkcijo ustavne sodnice nastopila 1. januarja. Kot so spomnili na ustavnem sodišču, je na tem mestu nadomestila Marijana Pavčnika.

Rtv
Novice Programski svet RTVS sprejel PPN za leto 2023
Ne spreglejte