Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Nedelja,
12. 11. 2017,
7.37

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

3

Natisni članek

vreme sneg padavine

Nedelja, 12. 11. 2017, 7.37

6 let, 5 mesecev

Zapadlo bo do 25 centimetrov snega, burja do 140 kilometrov na uro

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

3

Velika planina, sneg | Foto Velika planina d. o. o.

Foto: Velika planina d. o. o.

Popoldne je na zahodu Slovenije začelo rahlo deževati, ponoči pa se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo, ob morju lahko tudi zagrmi. Do jutra se bo meja sneženja marsikje v notranjosti Slovenije spustila do nižin.

Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo, Oddelek za meteorološke in oceanografske napovedi bo v ponedeljek zgodaj zjutraj začel pihati okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja.

Sunki severnega vetra bodo pod Karavankami in Kamniškimi Alpami krajevno lahko dosegli hitrost okoli 100 kilometrov na uro, sunki burje pa od 100 do okoli 140 kilometrov na uro.

Jutri bo oblačno. Padavine bodo čez dan od severovzhoda oslabele, večinoma ponehale pa šele v noči na torek. Hladneje bo. Temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem do okoli 7 stopinj Celzija.

V ponedeljek predvidoma med 5. in 7. uro bo ob jutranji plimi povišana gladina morja. Ob tem lahko morje poplavi najnižje ležeče dele obale. Zjutraj in dopoldan bo morje močno vzvalovano.

Ob povišani gladini morja in visokih valovih bo najbolj izpostavljen del obale Rt Madona v Piranu, opozarja Arso. 

Pazite na predmete, ki bi jih lahko naokoli nosil veter, plovila ob morju pa ustrezno privezite in z njimi ne izplujte, pa opozarja uprava za zaščito in reševanje.

Preberite, kje bo v ponedeljek padal sneg:


Severni veter bo predvidoma oslabel do torkovega jutra. Tudi burja bo v noči na torek nekoliko oslabela, a bo v torek in sredo še pihala s sunki nad 100 kilometri na uro.

V torek bo ponekod na Kočevskem, Dolenjskem in v Beli krajini predvsem dopoldne občasno še rahlo snežilo ali deževalo. Drugod bo suho in hladno. Predvsem v vzhodnih krajih bo še pihal okrepljen severni veter, ki bo popoldne slabel, na Primorskem pa zmerna do močna burja. V sredo bo suho, na Primorskem bo še pihala zmerna do močna burja.

Dars pozoren predvsem na primorsko avtocesto

V Družbi za avtoceste v RS (Dars) so v pripravljenosti glede na napovedano poslabšanje vremena. V ponedeljek zjutraj je namreč ponekod napovedano sneženje do nižin z močnim vetrom in burjo. Voznike, predvsem tiste, ki se bodo v ponedeljek odpravili na primorsko avtocesto, opozarjajo na nujnost zimskih pnevmatik in na možne težave na cestah.

Glede na trenutno vremensko napoved, ki kaže na obilnejše padavine ravno v ponedeljkovih jutranjih urah, ko je na vseh cestah povečan promet, je danes potekal usklajevalni sestanek vseh pristojnih služb znotraj Darsa.

Kot je po sestanku za STA povedal Marjan Koler z Darsa, bo po trenutni vremenski napovedi v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah začelo snežiti predvsem na območju primorske avtoceste med Logatcem in Senožečami, kjer je pričakovati tudi močnejše sunke burje. Zato v Darsu pozivajo voznike, naj se v ponedeljek zjutraj v nobenem primeru ne odpravljajo na pot brez zimskih pnevmatik na vozilih.

Darsovi vzdrževalci primorske avtoceste bodo nočno dežurstvo začeli drevi od 18.30 v polni zasedbi in z vso razpoložljivo strojno mehanizacijo.

Že ponoči bodo preventivno posipali avtocesto, vendar se ob morebitnem padcu temperature in obilnejših padavinah sneg lahko začne oprijemati cestišča. V tem primeru bosta v ponedeljek zjutraj kritična predvsem območje Golega vrha na odseku avtoceste Senožeče-Razdrto in območje delovne zapore med Postojno in Uncem. Tam je zato moč pričakovati, da bo promet urejen zgolj po enem pasu v vsako smer, je opozoril Koler.

Na slovenskih avtocestah je že sicer ob ponedeljkih povečan promet in so posledično zastoji pogostejši, zato naj vozniki v ponedeljek zjutraj in dopoldne računajo na še daljši čas potovanja, še pred potjo pa naj se pozanimajo o razmerah in stanju na cestah, je poudaril Koler. STA

Ne spreglejte