SiolNET. Novice Slovenija
0,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V policiji štirim zaposlenim niso dovoli delati zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT

0,33

termometer

Policija
V Sindikatu policistov Slovenije opozarjajo na po njihovi oceni nezakonit poseg v pravice iz delovnega razmerja, ko vodje policijskih enot policiste brez pogoja PCT ob prihodu v službo izločijo iz delovnega procesa in jih napotijo domov. Foto: STA

Pogoj PCT je obvezen za vse osebe, zaposlene v policiji, so se na Generalni policijski upravi odzvali na današnji poziv Sindikata policistov Slovenije. Kot so pojasnili po do zdaj znanih podatkih, štirje zaposleni v policiji niso izpolnjevali pogojev PCT in niso želeli opraviti samotestiranja, zato jim niso dovolili delati.

V Sindikatu policistov Slovenije opozarjajo na po njihovi oceni nezakonit poseg v pravice iz delovnega razmerja, ko vodje policijskih enot policiste brez pogoja PCT ob prihodu v službo izločijo iz delovnega procesa in jih napotijo domov. Opozarjajo, da policisti pri tem niso prejeli nikakršnega pravnega akta, ki bi utemeljeval napotitev iz službe, s čimer jim je kršena pravica do pravnega varstva in pravne varnosti pri uveljavljanju pravic iz delovnega razmerja. Ob tem jih skrbi, da bo zaradi take organizacije dela zmanjšana varnost ljudi in premoženja.

Skrb za zdravje zaposlenih ena glavnih prioritet 

Na Generalni policijski upravi (GPU) so ob tem za STA pojasnili, da v policiji spoštujejo veljavne odloke in tudi delovnopravno zakonodajo, o dolžnosti izpolnjevanja PCT-pogoja in preverjanju izpolnjevanja tega pogoja pa so bili javni uslužbenci seznanjeni.

"Odlok torej, tako kot za vse zaposlene v RS, tudi za zaposlene v policiji uvaja obvezno izpolnjevanje pogoja PCT oziroma uvaja možnost rednega tedenskega HAG samotestiranja. Odlok v 4. odstavku 5. člena res navaja izjeme - vendar le za uporabnike storitev, in ne za zaposlene," so navedli. Policisti oz. zaposleni v policiji pa so po navedbah GPU opredeljeni v prvem odstavku 5. člena: "Pogoj PCT morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost."

"Ena glavnih prioritet je vsekakor skrb za varnost in zdravje zaposlenih kot tudi vseh oseb, s katerimi so policisti v stiku ob opravljanju policijskih nalog. Zato si prizadevamo za učinkovito izvajanje vseh preventivnih ukrepov za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom in skupaj s strokovnimi službami MNZ tudi preučujemo najboljšo pot ureditev izpolnjevanja pogojev PCT," so zapisali.

Zaposleni, ki ne izpolnjujejo pogoja prebolevnosti ali cepljenja, po pojasnilu GPU opravijo samotestiranja z verificiranimi hitrimi antigenskimi testi, ki jih prejmejo od delodajalca.

Na GPU so zagotovili, da bo policija bo še naprej "državljanom zagotavlja visoko stopnjo varnosti in v svoji sredini skrbela za varstvo in zdravje pri delu".

V veljavo je stopil pogoj PCT pri točenju goriva. Petrol. Bencin. Bencinski servis Covid Novice Zaradi preverjanja PCT padajo žaljivke in zmerljivke. Petrol omilil ukrepe. #video PCT potrdilo Novice Pogoj PCT potreben za večino javnega življenja v državi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin