SiolNET. Novice Slovenija
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V novo študijsko leto za zdaj v živo ob pogoju PCT, a mogoče so spremembe

0,16

termometer

predavalnica profesor študenti | Trenutno je z enim odmerkom cepljenih 50 odstotkov vse generacije med 18 do 24 let, z obema odmerkoma pa 42 odstotkov.  | Foto: Thinkstock
Trenutno je z enim odmerkom cepljenih 50 odstotkov vse generacije med 18 do 24 let, z obema odmerkoma pa 42 odstotkov. Foto: Thinkstock

Študijski proces se bo na visokošolskih zavodih 1. oktobra začel v živo, v predavalnicah, ob upoštevanju pogojev PCT. V primeru poslabšanja stanja na posameznem zavodu pa ima ta avtonomijo, da sprejme morebitne dodatne ukrepe, so po današnjem sestanku z deležniki v visokem šolstvu sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Državna sekretarja Mitja Slavinec z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Franc Vindišar z ministrstva za zdravje sta danes z rektorji univerz, Skupnostjo samostojnih visokošolskih zavodov, Študentsko organizacijo Slovenije in predstavniki študentskih domov govorila o izvedbi prihajajočega študijskega leta.

covid Novice Spet visoko število novih okužb #video Matjaž Jereb Novice "Najmlajši bolnik na intenzivni negi ima 27 let in ni cepljen"

Tedensko testiranje za tiste, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT

Študijski proces se bo izvajal v predavalnicah ob upoštevanju pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT), pri čemer bo za izpolnjevanje pogoja testiranosti dovolj tedensko samotestiranje. To bo veljalo tudi za študijske dejavnosti in bivanje v študentskem domu. Testi bodo za študente brezplačni in jih bodo lahko pridobili v lekarni.

Po Slavinčevih besedah si pristojni sicer želijo, da bi v študijskem prostoru izpolnjevali predvsem pogoj cepljenosti proti covidu-19, saj je le to dolgoročen odgovor na epidemiološke razmere. "Znanost je rešitev v obliki cepljenja ponudila, vsi skupaj v visokošolskem prostoru pa si moramo prizadevati, da se bo rešitev tudi uporabila," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost.

Ob tem je opozoril na dobro prakso Univerze v Ljubljani, kar zadeva organizacijo cepilnih mest v bližini fakultet in študentskih naselij, kar pripomore k varnemu začetku študija v predavalnicah.

s Novice Srbija in Črna gora daleč najslabši v Evropi, Slovenija za njima

Polno cepljenih 42 odstotkov študentov

Vindišar je ob precepljenosti študentov v starosti od 18 do 24 let opozoril na pomembne podatke. Trenutno je z enim odmerkom cepljenih 50 odstotkov vse generacije v starosti med 18 do 24 let, z obema odmerkoma pa 42 odstotkov. Pričakuje, da se bo delež precepljenosti v generaciji in med študenti še povečeval. "Glede na podatke in smernice je treba pohvaliti visokošolski prostor, ki je bil pri aktivnostih za cepljenje razmeroma uspešen," je dejal.

Čakalna vrsta za cepljenje pred zdravstvenim domom Metelkova. Novice Kaj se v cepilnih centrih dogaja ta konec tedna? #video Digitalno potrdilo, PCT Novice Nove izjeme: preverite, kje pogoja PCT ne potrebujete

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin