Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
17.05

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

študijsko leto študentje Jernej Pikalo

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 17.05

5 let, 6 mesecev

V novem študijskem letu manj fiktivnih študentov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Univerzitetna središča bodo spet oživela. Za okoli 100 tisoč študentk in študentov se namreč začenja novo akademsko leto, v katerem naj bi bilo manj fiktivnih študentov.

Študentska leta so po mnenju številnih eno od najlepših obdobij v življenju, kljub temu pa naj se študentje študija lotijo čim bolj resno in premišljeno, je dejal minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Po njegovih besedah študij nikoli ni bil le izobraževanje za poklic, temveč šola za vse življenje. "Zaradi tega si je dobro pridobiti čim širšo izobrazbo," je poudaril.

Vpisnih mest več kot dovolj Univerze in drugi visokošolski zavodi so letos za vpis v prvi letnik skupno razpisali nekaj več kot 25 tisoč mest, kar je sicer manj kot lani. V povprečju je bilo po posameznih univerzah manj prijav kot prostih mest, le primorska univerza je v drugem krogu prejela več prijav, kot je bilo prostih mest.

V prvem in drugem roku je bilo sprejetih 17.639 študentov, končno število pa bo znano, ko bo končan še tretji vpisni rok.

Prehod iz srednje šole v visokošolski sistem prinaša stres Začetek akademskega leta za bruce pomeni tudi stres, saj se ob prehodu iz srednje šole na fakulteto spopadajo z drugačnimi učnimi zahtevami. Študentje imajo več prilagodljivosti in svobode, obenem pa se od njih zahtevata predvsem samostojnost in odgovornost. Kot je za STA dejala docentka pedagoške psihologije Alenka Polak, sta pomembna predvsem samodisciplina in sprotno delo.

Za dobrodošlico so jim sicer posamezne univerze pripravile sprejem, študentske organizacije pa gradiva z informacijami, ki jih potrebujejo ob začetku študija.

Upokojili 200 učiteljev in drugih strokovnih sodelavcev Novo študijsko leto se začenja tudi za profesorje in asistente. Od skupaj 8.941 zaposlenih v visokem šolstvu po sprejemu zakona za uravnoteženje javnih financ so se po oceni ministra Pikala upokojili 203 visokošolski učitelji in drugi strokovni sodelavci.

Finančni rezi so vplivali tudi na zmanjšanje števila vpisnih mest na področju družboslovja in humanistike, novost za študente pa je ukinitev vzporednega in zaporednega brezplačnega študija, s čimer naj bi omejili fiktivne vpise.

Ne spreglejte