Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 4. 2014,
20.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NLB Rok Praprotnik

Četrtek, 3. 4. 2014, 20.10

6 let, 6 mesecev

V NLB še enkrat zanikali očitke v zvezi z zaposlitvijo Praprotnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V NLB so še enkrat zanikali očitke v zvezi z zaposlitvijo nekdanjega namestnika predsednika KPK Roka Praprotnika na mesto direktorja centra za skladnost poslovanja v banki.

V luči zahteve SDS za izredno sejo DZ so spet zagotovili, da je postopek potekal strokovno, zakonito, etično in transparentno. V Novi Ljubljanski banki (NLB) so spomnili, da sta v začetku marca potekala hkrati interni in zunanji razpis za prosto delovno mesto direktorja omenjenega centra. Na interni razpis ni bilo prijav, na zunanjega pa se je prijavilo 13 kandidatov.

Razpisni pogoji so bili po zagotovilih NLB skladni z veljavnim pravilnikom o sistemizaciji delovnih mest v NLB in enaki, kot so veljali tudi že za prejšnjega direktorja centra. Za izbor so bile poleg izpolnjevanja pogojev razpisa pomembne izkušnje in vizija kandidata na področju vzpostavljanja in komuniciranja integritete ter poznavanje pristopov k preprečevanju in odpravljanju nepravilnosti v organizaciji in procesih.

Soglasna odločitev o izboru Praprotnika Med prijavljenimi kandidati je uprava banke "na podlagi strokovno in transparentno vodenega procesa ocene kompetenc in primernosti" sprejela soglasno odločitev o izboru Praprotnika. Za odločitev je bila po pojasnilih iz banke pomembna tudi "velika energija, iskrena zavzetost in odločenost za uvajanje pozitivnih sprememb v NLB".

Praprotnik, ki je je vodenja centra za skladnost poslovanja prevzel 1. aprila, je zatrdil, da se je vabilu po temeljitem razmisleku odzval, saj je ocenil, da gre za logično nadaljevanje dela, ki ga je že opravljal in ki ga je želel opravljati tudi v prihodnje.

SDS zahtevala sklic izredne seje Poslanska skupina SDS je sicer zaradi Praprotnikove zaposlitve v NLB zahtevala sklic izredne seje DZ. Na njej bi obravnavali politiko zaposlovanja v podjetjih v večinski lasti države ter problem sistemske korupcije.

Ob Praprotnikovem prihodu v NLB se SDS postavlja ogromno vprašanj. Ob tem opozarjajo pa je, da je šlo že pri njegovem imenovanju na položaj namestnika predsednika KPK leta 2010 za povsem politično imenovanje. Podoben vzorec prepoznavajo tudi v tem primeru.

Vendar pa Praprotnikov primer po sredinih navedbah poslanca SDS Vinka Gorenaka ni osamljen, saj do podobnega kadrovanja prihaja v bančništvu, nevladnih organizacijah, podjetjih v državni lasti, sindikatih, drugih javnih zavodih.

Gorenak je izrecno omenil Jurija Giacomellija. Po njegovih besedah je ta "očitno poskrbel za primerno poročanje časnika Delo" in bil "nagrajen z zaposlitvijo v NLB". Giacomelli v banki opravlja naloge generalnega sekretarja.

Giacomelli: Pričakujem opravičilo Na Gorenakove trditve se je Giacomelli že odzval in izrecno zanikal vsako ravnanje, ki bi lahko ustrezalo "skrbi za primerno poročanje časnika Delo", in tudi kakršnokoli povezavo med opravljanjem funkcije predsednika uprave Dela v obdobju med letoma 2009 in 2012 ter poznejšo zaposlitvijo v NLB.

"Navedbe poslanca Gorenaka razumem kot klevetanje brez osnov in pričakujem, da bo poslanec Gorenak z opravičilom vzel svoje besede nazaj. Prav tako odločno zavračam kakrsnokoli neposredno ali posredno povezovanje in vrednotenje mojega poklicnega delovanja s politično-ideoloskimi opredelitvami," je še zapisal Giacomelli.

Ne spreglejte