Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2019,
16.52

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

17

Natisni članek

Danes Danes meso Panvita Uprava za varno hrano afera

Sreda, 6. 2. 2019, 16.52

5 let, 2 meseca

V mesu za kebab odkrili salmonelo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

17

meso, govedina | Uprava za varno hrano trenutno pregleduje okrog 20 vzorcev. | Foto Getty Images

Uprava za varno hrano trenutno pregleduje okrog 20 vzorcev.

Foto: Getty Images

Pol tone mesa za kebab, ki ga je analizirala uprava za varno hrano, ne prihaja iz sporne poljske klavnice, so pa analize v njem pokazale prisotnost salmonele. Petnajst ton mesa iz skladišča podjetja Panvita prav tako ne izhaja iz sporne klavnice.

Uprava za varno hrano je po izbruhu mesne afere na Poljskem preventivno pregledala več slovenskih skladišč in hladilnic ter vse meso iz poljske regije zasegla oziroma zadržala. V okviru posebnega nadzora so pri devetih podjetjih odvzeli 14 vzorcev za kemijske in mikrobiološke preiskave.

V mesu za kebab odkrili salmonelo

Mikrobiološka analiza je pokazala prisotnost salmonele v 532 kilogramih mesnega pripravka za kebab. Na podlagi rezultatov so od nosilca živilske dejavnosti (NŽD) zahtevali odpoklic in umik tega mesa. To meso sicer ni bilo iz sporne klavnice na Poljskem.

Na salmonelo sta bila pozitivna dva vzorca. Prvi je iz mesnega pripravka, ki je bil v količini ene tone v Slovenijo dobavljen 18. decembra lani. Proizvajalec je poljska družba Dunya Doner kebab, distributer v Sloveniji pa družba Dunya kebab. Pri nosilcu živilske dejavnosti je bilo ob vzorčenju 1. februarja še 490 kg tega pripravka. Danes je uprava za varno hrano na podlagi izvidov začela umik in odpoklic mesa iz prodaje.

Drugi pozitivni vzorec pa je iz mesnega pripravka, ki je bil v količini 175 kilogramov v Slovenijo dobavljen 9. januarja letos. Proizvajalec je poljski Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo, distributer v Sloveniji pa družba Alebon. V teku je postopek umika in odpoklica mesa.

Meso iz skladišča Panvite ni iz sporne klavnice

Rezultati kemične in mikrobiološke analize za 15-tonsko pošiljko govedine, za katero je Planet poročal, da je v skladiščih podjetja Panvita, še niso znani, so pa na upravi za varno hrano potrdili, da to meso ni prišlo iz spornega poljskega obrata. To meso je v Slovenijo iz Poljske prišlo 19. decembra lani.

Danes | Foto:

Je pa uprava pri pregledu istega obrata ugotovila, da je iz Poljske, a prav tako ne iz sporne klavnice, že 13. avgusta lani prispela pošiljka zamrznjenih govejih obreznin v skupni količini nekaj manj kot 15 ton. Od tega je v obratu še nekaj manj kot 3000 kg tega mesa, preostalo je že bilo uporabljeno v predelavi. Uprava je vzorce iz preostanka poslala na kemijske in mikrobiološke preiskave in promet s tem mesom zadržala do rezultata preiskav, piše STA.

Panvita bo 15 ton poslala v uničenje

Po besedah direktorja Panvite Tonija Balažiča niti kilogram od 15-tonske pošiljke ni šel v nadaljnji promet. | Foto: STA , Po besedah direktorja Panvite Tonija Balažiča niti kilogram od 15-tonske pošiljke ni šel v nadaljnji promet. Foto: STA , Sporočila okrog primera Panvitine pošiljke so si bila nasprotujoča. Uprava za varno hrano je prejšnji petek sporočila, da 15-tonska pošilja izvira iz sporne poljske klavnice oziroma razsekovalnice, direktor Panvite Toni Balažič trdi, da to ne drži. 

Po njegovih besedah je uprava za varno hrano naredila napako, saj so jim iz Panvite v petek sporočili, da imajo v skladišču meso iz Poljske, niso pa mogli takoj zagotoviti, da meso ni potovalo prek razsekovalnice, ki je vpletena v afero.

Inšpekcija je zato vseeno vzorčila meso, ker prihaja iz tiste regije. V ponedeljek so nato po Balažičevih besedah na upravo poslali dokumentacijo s sledljivostjo mesa vse do ušesnih številk goveda, ki, kot trdi sogovornik, dokazuje, da meso ni šlo skozi to klavnico.

"To je zdrs, ki nam dela veliko škodo," pravi Balažič, ki verjame, da poteza uprave ni bila namerna. "Po mojih informacijah pa mi nismo bili edini, pri katerih so vzorčili. Prav bi bilo, če se že eno ime pojavi v javnosti, da bi se tudi druga," meni sogovornik, ki je napovedal, da bodo ne glede na rezultate vzorčenja meso poslali v uničenje. S tem bo imela Panvita 50 tisoč evrov izgube, kar za podjetje z milijonskimi prihodki ni veliko.

Mikrobiološko analizo mesa je opravil tudi danski dobavitelj Panvite, ta pa ni pokazala nepravilnosti.

meso, govedina
Novice Kakšne kakovosti je meso, ki ga šole dobijo z razpisi? #video

Analizirali bodo tudi drugo meso

Medtem inšpektorji iščejo, ali je v Sloveniji še kakšna pošiljka.

"Mi smo zastavili široko preventivno akcijo, ker je bilo podatkov poljskih oblasti na začetku malo. Zato smo pregledali vsa slovenska skladišča in hladilnice ter vse meso iz regije zasegli oziroma zadržali. Zdaj čakamo izsledke analiz," je za oddajo 24 ur na Pop TV pojasnil Posedi, kasneje pa dodal, da so odvzeli okrog 20 vzorcev (od tega osem v Panviti).

V Slovenijo letno uvozijo okrog sto tisoč ton mesa. | Foto: Getty Images V Slovenijo letno uvozijo okrog sto tisoč ton mesa. Foto: Getty Images

Danes so sporočili delne rezultate vzročenja, končni rezultati analiz pa naj bi bili znani v od petih do desetih dneh. Posedi je dejal, da upa, da bodo rezultati znani do konca prihodnjega tedna.

Ali lahko Posediju verjamemo na besedo?

Direktor uprave za varno hrano Janez Posedi  | Foto: STA , Direktor uprave za varno hrano Janez Posedi Foto: STA , V vsej zgodbi se poraja vprašanje, zakaj je uprava za varno hrano tako skrivnostna. Včeraj so zadružniki pozvali, naj razkrijejo imena uvoznikov, a Posedi pravi, da za to ni razlogov, češ da ni tveganja za javnost. "Uprava za varno hrano dela nadzore v skladu z zakonom o inšpekcijskem nadzoru, ki opredeljuje, kdaj smemo obveščati javnost o izsledkih. Vsekakor je to v primeru, ko obstaja tveganje za javnost. V teh primerih, ki jih trenutno obdelujemo, ocenjujemo, da tveganja ni," je dejal za Pop TV. 

Tako moramo potrošniki upravi za varno hrano verjeti na besedo.

Posedijeva predhodnica Vida Čadonič Špelič pravi, da ne dvomi o metodah dela uprave za varno hrano, sprašuje pa se, ali vedo, kaj iskati. "Prepričana sem, da so inšpektorji vzorčili pravilno, ker se točno ve, na kakšno količino se jemlje koliko vzorca in kje. Bolj me je zaskrbelo, ko sem najmanj dvakrat slišala direktorja - upam, da se mu je zareklo -, da ne vedo, kaj iščejo. Morajo vedeti, kaj iščejo," opozarja Vida Čadonič Špelič.

V medijih točnih zapisov, kaj naj bi bilo narobe z govedom v sporni poljski klavnici, ni. Tako ni znano, kakšne bolezni so imele krave, če so jih imele, ali so bile mogoče le poškodovane.

Vida Čadonič Špelič je v preteklosti vodila upravo za varno hrano. | Foto: STA , Vida Čadonič Špelič je v preteklosti vodila upravo za varno hrano. Foto: STA ,

Posedi pravi, da so v analizah uporabili standarden nabor parametrov. "Mi tudi sicer jemljemo vzorce in analiziramo meso. Zdaj smo uporabili enak nabor analiz, ki je paket oziroma standard, le namesto naključnega vzorčenja smo se usmerili v točno določen segment. Paketi so vnaprej določeni z letnimi pogledi, zdaj pa se bo povečalo število vzorcev. Glede na to, da je šlo za bolne živali, ki so lahko prejemale veterinarska zdravila, smo dodali mikrobiološke analize."

Zakaj je "sporno" le obdobje od 10. do 14. januarja?

Če bo analiza pokazala nepravilnosti, bo inšpekcija seveda odredila uničenje, javnost pa bo obveščena tudi o imenu uvoznika. V primeru drugačnega rezultata, če kemijska analiza ne pokaže nepravilnosti - tu omenimo, da jih poljska analiza ni -, pa bo uvoznik meso lahko dal na trg.  

"Problem je v tem, da je poljska klavnica uporabljala tudi, ne pa samo sporne prakse. Mi moramo dokazati, da so bile nepravilnosti, sicer nam grozijo odškodninski zahtevki," pojasnjuje. 

Tako obstaja možnost, da se bo analizirana pošiljka kebaba, ki prihaja iz sporne klavnice, pojavila na slovenskem trgu. Pa res kdo verjame, da klavnica pred 10. januarjem (meso, proizvedeno in distribuirano od tega datuma dalje gre v uničenje) ni uporabljala spornih praks? Posedi seveda pravi, da ne, a da je to vprašanje za poljske oblasti oziroma veterinarje. "Zakaj so oni določili samo obdobje med 10. in 14. januarjem, vam ne znam povedati."

Ne spreglejte