Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 6. 2013,
7.12

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mestna občina Maribor državna pomoč

Petek, 21. 6. 2013, 7.12

5 let, 6 mesecev

V Mariboru mešani občutki glede vladnega predloga pomoči regiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Mariboru so vladno ponudbo 66,2 milijona evrov pomoči za širšo regijo sprejeli z mešanimi občutki.

Mestni svet je na včerajšnji izredni seji pozdravil pripravljenost vlade na pomoč mestu in regiji, a hkrati izrazil zaskrbljenost nad višino sredstev, ki jih v ta namen ponuja vlada.

Mestni svet zato pričakuje dodatne pogovore z vladno stranjo o konkretnih projektih v okviru programa pomoči mestu in regiji. Prav tako zahteva takojšnjo ustanovitev operativne skupine na ravni vlade in lokalne skupnosti, ki bo bdela nad uresničevanjem ukrepov.

Pozdravljajo odločitev vlade, a si želijo več denarja Medtem ko predlog ukrepov, ki sta ga pripravili Štajerska gospodarska zbornica in mariborska območna obrtno podjetniška zbornica in naj bi ga župan Andrej Fištravec v petek predstavil predsednici vlade Alenki Bratušek in ostalim članom vlade, zahteva v naslednjih letih okoli 600 milijonov evrov, je vlada na včerajšnji seji dala na stran za Maribor in še del Podravja 66,2 milijona evrov.

"Mestni svet je vesel, da se je vlada začela malo bolj konkretno ukvarjati z Mariborom. A meni, da je to le začetna ponudba in da bomo čez poletje v procesu konkretizacije in prepoznavanja konkretnih podjetij in okolij, kjer so ukrepi potrebni, ta znesek bistveno povečali," je v izjavi za medije ob robu seje mestnega sveta povedal Fištravec. "Sprejeli smo tudi sklep, da je z našega zornega ta vsota vsaj devet do desetkrat višja, kot je vlada v tem trenutku predlagala."

Pivec, SDS: Veliko razočaranje Skupno 66 milijonov evrov za širšo regijo je po mnenju predsednika mariborske SDS Gregorja Pivca "veliko razočaranje", glede na globino težav, s katerimi se to mesto sooča. "Zdi se nam krivično; pol milijarde evrov je šlo za sanacijo NLB, za Maribor pa 30 milijonov za pet let."

Zato so v SDS, ki je po razcepitvi Županove liste in SLS postala največja svetniška skupina v mariborskem mestnem svetu, predlagali, da o pripravljenih predlogih danes sploh ne bi razpravljali. A jih ostali svetniki pri tem niso podprli, zato je razprava kljub temu potekala.

Viher, SLS: To je popolnoma nesprejemljivo Zelo kritičen do vladne ponudbe pomoči je bil tudi svetnik SLS Boštjan Viher: "To, kar je danes vlada sprejela, je popolnoma nesprejemljivo za Mestno občino Maribor in celotno regijo. Če vlada ne prepozna, da smo Mariborčani tudi del Slovenije in tisti, ki se moramo razvijati enako kot ostali deli Slovenije, je s to državo nekaj narobe," je povedal.

Blažič,SD: Občina mora pripraviti dobre projekte Po drugi strani mestni svetnik SD Miroslav Blažič meni, da je to šele začetek. "Mogoče je to le tisti del, ki je potreben za neki zagon. Če bo ta zagon uspešen, lahko pričakujemo še kaj več," je dejal in opozoril, da mora regija zdaj pripraviti kakovostne projekte.

Ujčič, DeSUS: Maribor bo zadovoljen, ko bo imel milijardo proračuna Podobnega mnenja je mestni svetnik DeSUS Janez Ujčič: "To je šele začetek pogajanj. Maribor bo zadovoljen takrat, ko bo center vzhodne kohezijske regije in bo imel milijardo proračuna."

Ne spreglejte