Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2013,
13.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mestna občina Maribor Andrej Fištravec komunala

Ponedeljek, 15. 4. 2013, 13.29

8 let

V Mariboru cene komunalnih storitev navzgor šele z julijem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Župan MO Maribor Andrej Fištravec se je danes sestal z direktorji občinskih komunalnih podjetij in se z njimi dogovoril za podaljšanje zamrznitve cen komunalnih storitev v občini do konca junija.

Predlog za podaljšanje moratorija, ki se je sicer iztekel konec marca, mora potrditi mestni svet, ki bo o tem odločal predvidoma maja.

Kot so sporočili z mariborske občine, se je župan Fištravec danes sestal z direktorjem javnega podjetja Mariborski vodovod Danilom Burnačem, direktorjem družbe Snaga Maribor Ivanom Hajnškom in direktorjem komunalnega podjetja Nigrad Srečkom Hvaucem ter se z njimi pogovoril o cenah komunalnih storitev v občini.

Dvigu cen komunalnih storitev se ni mogoče izogniti "Skupaj smo ugotovili, da se Mestna občina Maribor ne more izogniti povišanju cen komunalnih storitev, ker to od nas terja slovenska pozitivna zakonodaja in ureditev. Bomo pa poskušali narediti vse, da bodo te podražitve utemeljene in primerne," je v izjavi za javnost povedal Fištravec.

"S podražitvami, ki bodo začele veljati v mesecu juliju, bomo zagotovili razvoj komunalnih služb v Mariboru, kajti sedanje devetletno zadrževanje cen na starih ravneh se je neposredno zajedalo v kvaliteto ne samo storitev, ampak tudi pogojev, kako se lahko te storitve izvajajo," je dodal.

Največje podražitve pri ravnanju z odpadnimi vodami V Mariboru so predlog novih cen sprejeli že maja lani. Cene bi se za gospodinjstva dvignile za štiri odstotke za pitno vodo in 15 odstotkov za odvoz odpadkov, najbolj pa bi se podražilo ravnanje z odpadnimi vodami, in sicer za 70 odstotkov. Po drugi strani se cene za gospodarstvo večinoma znižujejo.

Potem ko je vlada z januarjem predvidela prosto oblikovanje cen komunalnih storitev, bi lahko nove cene stopile v veljavo, a je mariborski mestni svet sredi množičnih protestov 7. januarja sprejel sklep o zamrznitvi cen komunalnih storitev v občini do 31. marca.

Če torej župan ne bi ukrepal, bi komunalna podjetja lahko s 1. aprilom podražila svoje storitve. Vsa poudarjajo, da je podražitev nujna, saj cene ostajajo enake že več let in v trenutni višini ne omogočajo ustreznega vzdrževanja infrastrukture in ravni storitev.

Ne spreglejte