Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2019,
13.01

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,88

11

Natisni članek

heroin Luka Koper

Četrtek, 23. 5. 2019, 13.01

4 leta, 11 mesecev

Govorili smo z osumljencem za tihotapljenje heroina v Slovenijo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,88

11

Med lepilom za keramične ploščice so v Luki Koper naleteli na 300 kilogramov čistega heroina. Gre za enega večjih zasegov v zgodovini pristanišča. Združba iz Ljubljane bi s prodajo zaslužila do 50 milijonov evrov. Govorili smo z glavnim osumljencem.

Uslužbenci Finančne uprave RS (Furs) so aprila lani v zabojniku koprskega pristanišča odkrili nekaj več kot 300 kilogramov heroina. Cena zasežene droge bi lahko na trgu dosegla 100 milijonov evrov, po letu dni preiskave ugotavljajo policisti, saj gre za "izjemno čist" heroin.

Igor Velov
Novice Svet AVP predlaga predčasno razrešitev Velova #video

Kontejner je 25. aprila lani iz Irana prek Turčije prišel v prosto cono Luke Koper. Ker so ga Fursovi uslužbenci označili kot tveganega, so ga izločili za pregled. Pošiljka je bila skenirana, nato pa še fizično pregledana. Pri tem je sodeloval tudi službeni pes Fursa za odkrivanje prepovedanih drog.

Kot so sporočili s policije, ki jo je Furs obvestil o najdbi droge, je bilo v ladijskih listinah in varnostnih vstopnih deklaracijah prijavljenih 800 vreč lepila za keramiko, skupaj težkih prek 20 ton. Kot pošiljatelj je bilo navedeno podjetje iz Irana, kot prejemnik blaga pa podjetje iz Slovenije. Ob delnem pregledu blaga so bile odkrite vreče, katerih teža in vsebina je odstopala od preostalega prijavljenega blaga.

Fotogalerija
1 / 6

Že službeni pes za odkrivanje nedovoljenih drog je nakazal prisotnost droge v vrečah. Preiskava tovora je pokazala, da je bilo v tovoru skritih 25 plastičnih vreč prepovedanega heroina, skupno težkih 302 kilograma. Po navedbah kriminalističnih tehnikov naj bi šlo za izjemno čisti heroin. Cena zaseženega blaga v maloprodaji bi bila vredna okoli 100 milijonov evrov, ki bi lahko preprodajalcem prineslo protipravno premoženjsko korist v vrednosti od 30 do 50 milijonov evrov.

Bankovci
Novice Kaj bo policija naredila z najdenimi 1,8 milijona evrov? #foto

Posnetek skenerja kontejnerja v Luki Koper. | Foto: policija Posnetek skenerja kontejnerja v Luki Koper. Foto: policija

Vsaj del heroina v druge države Evropske unije

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper Dean Jurič je danes dejal, da je glede na količino droge nesporno, da bi vsaj del heroina šel v druge države Evropske unije.

Pošiljko brez zasežene droge so dostavili kupcu, torej podjetju z območja Ljubljane. Policija je pri spremljanju dogajanja ugotovila, da so h kontejnerju kmalu po prihodu tovora pristopili najmanj trije moški, očitno z namenom, da odstranijo vreče s heroinom.

Omenjeni trojici so sledili še naprej, preiskava pa je prešla v sklepno fazo v torek, ko je policija prijela dva od štirih osumljenih ter izvedla hišne preiskave na šestih različnih naslovih bivanja. V akciji je sodelovalo več kot sto policistov in kriminalistov različnih policijskih uprav.

orožje, zaseg
Novice Pri 44-letniku iz Radelj odkrili prepovedano orožje in mamila #foto

Hišne preiskave so potrdile sume, da so se osumljenci ukvarjali tako s tihotapstvom kot z distribucijo prepovedanih drog, saj so zasegli manjše količine različnih vrst drog v skupni vrednosti 70 tisoč evrov, pištolo in stiskalnico za izdelovanje paketov za mamila, je opisal Jurič.

Zoper četverico je policija podala kazensko ovadbo. Gre za 41-letnega državljana Slovenije in Sirije s stalnim bivališčem na območju Ljubljane, 37-letnika z območja Ljubljane ter še dva 31-letnika z območja Ljubljane.

Dva osumljenca, 41-letnik in 37-letnik, sta še na begu, zoper preostala dva pa je preiskovalna sodnica v sredo odredila pripor.

Eden od priprtih je bil v preteklosti že pravnomočno obsojen za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog, zoper njega in zoper 37-letnika pa so uvedli sodno preiskavo zaradi sodelovanja pri preprodaji heroina.

Ne spreglejte