Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2019,
6.46

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,00

32

Agencija za varnost prometa Alenka Bratušek prometna nesreča Igor Velov

Natisni članek

Četrtek, 23. 5. 2019, 6.46

5 let, 2 meseca

Svet AVP predlaga predčasno razrešitev Velova #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,00

32

Medtem ko se javnost sprašuje, ali je direktor agencije za varnost prometa (AVP) Igor Velov vozil pod vplivom alkohola in zakrivil prometno nesrečo, je pred medije stopil predsednik AVP Jure Prestor. Na novinarski konferenci je povedal, da je svet AVP na ministrstvo za infrastrukturo podal predlog za zamenjavo direktorja Igorja Velova. Kot vršilko dolžnosti so predlagali Vesno Marinko.

Igor Velov
Novice Poškodovano vozilo šefa AVP: kdo je poklical policijo in zakaj ni "pihal"? #foto

Predsednik agencije za varnost prometa Jure Prestor je na tiskovni konferenci povedal, da so na današnji izredni seji sveta agencije za varnost prometa (AVP) ugotovili, da kljub pozivom do začetka seje niso prejeli ustreznega pojasnila s strani direktorja Igorja Velova.

Velova o razrešitvi še niso obvestili

Kot so dejali, je dejanje Velova močno škodilo ugledu agencije. Svet AVP je zato ministrstvu za infrastrukturo podal soglasni predlog za njegovo predčasno razrešitev. Za namestnika direktorja oziroma vršilca dolžnosti do novega imenovanja pa so predlagali Vesno Marinko, ki bi funkcijo direktorice agencije AVP prevzela za obdobje šestih mesecev.   

"Vršilka dolžnosti izpolnjuje vse zakonske in predpisane pogoje. Je oseba, ki je že zadnjih 20 let zelo dejavna na področju prometne varnosti. Menimo, da bo pripomogla k normalnemu delovanju agencije," je v današnjem pojasnilu dejal Prestor in dodal, da Velova z odločitvijo še niso seznanili. 

Na vprašanje, ali so od Velova dobili kakršnokoli pojasnilo o okoliščinah dogodka, Prestor odgovarja, da so tik pred sejo sveta prejeli kratek sestavek, v katerem je izrazil, da z njegovim ravnanjem ni nič narobe.

Nad ravnanjem Velova zgroženi

"Takoj, ko sem utegnil, sem ga pozval, naj pojasni okoliščine tega dogodka. Hkrati sem ga pozval, naj kot oseba, ki prva zastopa agencijo in njene interese, stopi pred medije in sam razjasni te okoliščine," je poudaril Prestor. Kot je pojasnil, mu gre predvsem za ugled agencije, nad vsebino medijskih zapisov glede ravnanja Velova pa so po njegovih besedah zgroženi tudi preostali člani sveta AVP. 

Izredna seja AVP

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je glede afere Velov po telefonu govorila s Prestorjem, predsednikom sveta AVP. Kot je dodala, pričakuje, da bo svet agencije na izredni seji ustrezno ukrepal. "Za tem pride na vrsto vlada, tudi vlada bo naredila svoje," je zatrdila.

"Ko bo agencija naredila svoje, se bom lahko tudi kot ministrica ustrezno odzvala," je poudarila Bratuškova.

Bratuškova od Velova pričakuje pojasnila

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek pričakuje, da ji bo Igor Velov čim prej pojasnil relevantna dejstva glede okoliščin dogodka. | Foto: Ana Kovač Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek pričakuje, da ji bo Igor Velov čim prej pojasnil relevantna dejstva glede okoliščin dogodka. Foto: Ana Kovač Bratuškova je sicer v sredo napovedala, da bo članici sveta AVP Emiliji Placer Tušar, ki v tem organu zastopa ministrstvo za infrastrukturo, naročila, naj agencija in njeni nadzorni organi čim prej zagotovijo vse potrebne podatke za razjasnitev okoliščin domnevne nesreče.

Bratuškova pričakuje, da ji bo Velov čim prej pojasnil relevantna dejstva glede dogodka. "Šele po pridobitvi vseh informacij glede te zadeve jo bo mogoče uradno komentirati in sprejeti morebitne ukrepe, pri čemer bi radi poudarili, da je ministrica že večkrat javno povedala, da je prometna varnost ena od njenih prioritet in da od vseh udeležencev v prometu, še zlasti pa od tistih, ki so nosilci odgovornih funkcij v državnih organih, ki se s tem ukvarjajo, pričakuje odgovorno ravnanje in delo," so sporočili z ministrstva.

Igor Velov
Novice Našli poškodovano vozilo direktorja AVP Velova
Ne spreglejte