Preiskave v UKC Ljubljana: v 18 hišnih preiskavah eno osebo pridržali

Kriminalisti so po neuradnih informacijah preiskujejo več zdravnikov, ki so na UKC Ljubljana bolnikom omogočili preskakovanje čakalnih vrst. Na onkološkem inštitutu sta bila dva takšna zdravnika. Poleg tega naj bi deloval posrednik, ki je bolnikom zagotavljal, da pozna zdravnike in lahko tako poskrbi, da pridejo prej na vrsto.

V kriminalistični preiskavi je sodelovalo 45 kriminalistov in ljubljanskih policistov, opravljenih je bilo 18 hišnih preiskav in večje število razgovorov in zaslišanj. Eno osebo so pridržali.

V kriminalistični preiskavi je sodelovalo 45 kriminalistov in ljubljanskih policistov, opravljenih je bilo 18 hišnih preiskav in večje število razgovorov in zaslišanj. Eno osebo so pridržali. Foto: Klemen Korenjak

Na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so preiskave po neuradnih informacijah potekale na ginekološki, interni in kirurški kliniki. Točno število zdravnikov, ki so se znašli pod drobnogledom policistov, še ni znano, bilo pa naj bi jih med sedem in 12.

"Tekom preiskave je bilo eni osebi odrejeno pridržanje do 48 ur," so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Podatkov o vsebini preiskave in nadaljnjih postopkih policija zaradi interesa preiskave ne more posredovati.

Na onkološkem inštitutu naj bi kriminalisti preiskovali dva zdravnika. Šlo naj bi za omogočanje preskoka čakalne vrste eni bolnici.

 "Izvedel sem, da je mož moje pacientke dal tretji osebi 20.000 evrov za to, da bi se ta pri meni dogovorila za zdravljenje njegove žene," je za časnik Delo povedal zdravnik Erik Brecelj. "Izvedel sem, da je mož moje pacientke dal tretji osebi 20.000 evrov za to, da bi se ta pri meni dogovorila za zdravljenje njegove žene," je za časnik Delo povedal zdravnik Erik Brecelj. Foto: Ana Kovač

Policija prisluškovala posredniku, ki naj bi bil zaposlen v UKC Ljubljana

Po neuradnih informacijah naj bi policija prisluškovala posredniku, ki je zagotavljal, da pozna zdravnike in lahko tako poskrbi, da bolnik pride prej na vrsto. Nekatere informacije gredo v smer, da je ta oseba zaposlena v UKC. 

Po neuradnih informacijah POP TV naj bi šlo za Uroša Smiliča, ki ga je na UKC Ljubljana zaposlil nekdanji direktor Simon Vrhunec. Smiliča je policiji prijavil znani kirurg Erik Brecelj, ko je izvedel, da bo operiral pacientko, ki naj bi ji operacijo prek vrste za 20 tisoč evrov uredil prav Smilič.

"S kriminalistično policijo korektno sodelujemo. Dali jim bomo vso zahtevano dokumentacijo, kar zadeva problematiko čakalnih vrst. V tem trenutku ne moremo dati podrobnejših informacij," so potrdili v UKC Ljubljana. "Onkološki inštitut sodeluje s predstavniki organov pregona, drugih komentarjev za zdaj ne moremo dati," so še zapisali na inštitutu.

Ministrstvo: Še tako dober sistem tega ne more preprečiti

Na preiskave se je odzvala tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. "Po informacijah, ki jih imamo na ministrstvu, sklepamo, da gre za preiskavo posameznikov, ki so za obljubljene materialne nagrade obljubljali ali omogočali preskakovanje čakalnih vrst. Še tako dober sistem tega ne more preprečiti, prav pa je, da se takšna dejanja preganjajo," so sporočili iz službe za odnose z javnostmi.

Po napovedih ministrstva za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, bo bistveno več transparentnosti prispevalo eNaročanje, ki bo v celoti zaživelo januarja prihodnje leto. Po napovedih ministrstva za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, bo bistveno več transparentnosti prispevalo eNaročanje, ki bo v celoti zaživelo januarja prihodnje leto. Foto: Bojan Puhek

Ob tem so pojasnili, da nadzore nad čakalnimi seznami redno opravljata zdravstveni inšpektorat in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, lahko tudi zastopniki pacientovih pravic, pravico do vpogleda v čakalni seznam pa ima tudi pacient.

"Pri tem pa je treba upoštevati, da ima zdravnik skladno z zakonom pri določanju datuma konkretne zdravstvene storitve za posameznega pacienta, glede na zdravstveno stanje posameznega pacienta, avtonomno pravico o tem odločiti v skladu s strokovno doktrino," so zapisali.

eNaročanje za več transparentnosti

Bistveno transparentnost bo po mnenju ministrstva prispevalo eNaročanje, ki bo v celoti zaživelo januarja prihodnje leto, izboljšanja pa pričakujejo še s spremembami zakona o pacientovih pravicah in pravilnika o najdaljših dopustnih čakalnih dobah in vodenju čakalnih seznamov.

Zadnja afera v UKC: preplačane aortne zaklopke

Časnik Finance je septembra poročal, da v UKC Ljubljana za eno perkutano aortno zaklopko plačajo od 20 tisoč do dobrih 26 tisoč evrov, nemška bolnišnica primerljive velikosti pa največ 14 tisoč evrov. Po poročanju časnika gre za popolnoma enak material, in sicer za zaklopke priznanih svetovnih proizvajalcev Edwards in Medtronic.

Predstavniki sveta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so v odzivu na poročanje časnika sporočili, da trenutne cene aortnih zaklopk brez DDV znašajo med 15.400 in 20.800 evri. To pomeni, da jih ne preplačajo.

Sorodne vsebine

Komentarji

15
  • DreDre / 11.10.2016. ob 19:38

    50% pacientov preko vrste je zelo resna korupcija. Recept: 1. Transparenten nabavni postopek. 2. Zasedenost dragih naprav iz 25% na 50% = 2 izmenski turnus za medicinsko osebje ne glede na staž in naziv (ni mišljeno obstoječe 24/7 delo na urgenci in skrb za hospitalizirane paciente). 3. Prečistiti obstoječe čakalne vrste in urediti sistem naročanja. Posledično ne bo več potrebe po mali korupciji in možnosti velike korupcije. Zgled ni daleč, poglejte na jug KBC R(ij)eka.

  • triglav... / 11.10.2016. ob 11:25

    Kaj je sedaj to? Ali zdravniška smetana stavka ali jo preiskujejo kriminalisti? Ker se zdravstvena ministrica tej smetani noče podrediti, jo pa interpelirajo!

  • elnarim / 12.10.2016. ob 01:24

    Mislim novinarji. Dejansko nimate nobene etike več in ste kot paparaci. Kdaj in kje pa ste videli, da se objavlja osebo, ki je koga prijavila?

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano