SiolNET. Novice Slovenija
4,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Ljubljani ob Pohodu za življenje tudi protishod

4,79

termometer

Pohod za življenje
Foto: STA

V središču Ljubljane se je danes zbralo nekaj sto ljudi. Pod geslom Človekovo življenje je nedotakljivo je namreč potekal Pohod za življenje, ki se ga je udeležil tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Poudaril je, da ne smemo pozabiti na temeljno pravico do življenja. Ob Pohodu za življenje je sicer potekal tudi protishod.

Pohod za življenje Foto: STA

Kot je v izjavi medijem pred začetkom Pohoda za življenje pojasnil Stanislav Zore, papež Frančišek stalno spodbuja, naj gremo na periferijo, na obrobje. "Današnji shod nas pelje na tisto skrajno obrobje, skrajno periferijo, ki se sploh ne vidi. In če srce oslepi za to periferijo, potem te periferije ni, a ljudje bi namreč radi vstopili v življenje, pa jim takšne ali drugačne ovire ali stiske to preprečujejo," je dejal.

"In moramo prebujati sebe, moramo prebujati drug drugega, da začnemo postajati občutljivi tudi za to periferijo. Da o vseh pravicah, ki jih poudarjamo, in je prav, da jih, ne pozabimo na tisto temeljno pravico, to pa je človekova pravica do življenja. Kot pravi papež, od rojstva do naravne smrti. Zato sem tukaj," je Zore pojasnil udeležbo na pohodu.

Pohod za življenje Foto: STA

Po besedah voditeljice pohoda Urše Cankar Soares želijo Sloveniji s pohodom sporočiti, da splav vzame človeško življenje. "S Pohodi za življenje pa želimo doseči, da bi res začeli spoštovati 17. člen ustave, ki smo si ga izbrali za geslo, ki govori, da je človekovo življenje nedotakljivo. Radi bi, da bi bilo nedotakljivo ne glede na okoliščine. Ali je zaželeno ali ne, ali je zdravo ali ne, ali je rojeno ali ne, vsako življenje je nedotakljivo, vsak človek si zasluži življenje," je dejala in dodala: "Prva pravica, ki jo imamo, je pravica do življenja. In to je treba spoštovati."

Pohoda se je po pričakovanjih udeležilo več ljudi kot lani. Kot je pojasnila Cankar Soaresova, so do začetka pohoda dobili več kot 400 prijav, ljudje pa so se prijavljali še ob začetku pohoda. Glede protishoda je pojasnila, da je praksa po vsem svetu enaka. "Kjer je pohod za življenje, se pojavijo tudi nasprotniki. Ampak to je meni le dokaz, da če bi prišli z eno nepomembno temo, se ne bi nihče dvignil in prišel," je dodala.

Pohod za življenje Foto: STA

Na protishodu tudi poslanka Levice

Medtem ko so se udeleženci Pohoda za življenje zbirali pred Šentjakobsko cerkvijo na Levstikovem trgu, so se na Prešernovem trgu, ki je bil zaključna lokacija Pohoda za življenje, zbrali udeleženci protishoda, ki so krenili proti udeležencem Pohoda za življenje. Tako so se udeleženci obeh shodov, ki so jih spremljali policisti, srečevali po ulicah stare Ljubljane.

Protishoda se je udeležila tudi poslanka Levice Nataša Sukič, ki je v izjavi medijem pojasnila, da se je shoda udeležila, ker se je odločila, da je na strani svobodnega razpolaganja z lastnim telesom in svobodne izbire o rojstvu otrok. Poskusi najbolj nazadnjaških, mračnjaških in konservativnih sil, da se prepove splav, da se ženskam prepove njihova z ustavo zagotovljena pravica odločati o lastnem telesu, so po njenem posledica dejstva, da je trenutna oblast povezana s pajdaši, politiki, kot sta poljski in madžarski premier, in drugimi.

Pohod za življenje Foto: STA

Tudi to, da se je vrh Rimskokatoliške cerkve vpletel v Pohod za življenje, po njeni oceni pove, da si cerkev in oblast ta trenutek lastita žensko telo. "To je nezaslišano in temu se je treba upreti z vsemi silami. Nobena pravica ni samoumevna in ni večna, zato je treba biti še toliko bolj pozoren in se boriti, da te pravice ostanejo," je dodala Sukičeva.

Na shodu za življenje tudi poslanec SDS

Med udeleženci Pohoda za življenje je bil tudi poslanec SDS Branko Grims, ki je v izjavi medijem poudaril, da ima vsak pravico izraziti svoje mnenje. "Je pa svojevrsten absurd, da je potreben kordon policije, da varuje življenje tistih, ki so za življenje. To je popoln absurd, ki veliko pove o stanju duha v Sloveniji, Evropi in na žalost v celotnem svetu," je dejal.

Ob tem je spomnil, da je kot vodja slovenske delegacije za prihodnost Evrope po videokonferenci povedal Evropskemu parlamentu in vsem parlamentom držav članic, da bi morali spremeniti vse politike v Evropi tako, da bi bile vse naklonjene družinam. "Nič ne more biti bolj pomembno kot večje število otrok. Kajti če ne bo otrok, ne bo ne Evrope ne Slovenije, ničesar več, potem ni prihodnosti," je še dodal Grims.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin