Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2019,
12.19

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

59

Natisni članek

koalicija vlada Marjan Šarec Luka Mesec

Četrtek, 20. 6. 2019, 12.19

4 leta, 10 mesecev

Šarec o nezadovoljni Levici: Če ne bo dovolj glasov, bo vlada pač razpadla #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

59

Koordinator Levice Luka Mesec bo organom stranke dal v razpravo smiselnost nadaljnjega sodelovanja z vlado. Julija bo o tem odločil svet stranke, je novinarjem zatrdil Mesec. Medtem se je premier Marjan Šarec na nezadovoljstvo Levice z delom vlade odzval z besedami, da bo vlada pač padla, če v parlamentu ne bo dovolj glasov.

Abanka
Novice Nova KBM bo za Abanko odštela 444 milijonov evrov

"Če v parlamentu ne bo dovolj glasov, bo vlada pač padla, druge možnosti ni," je Marjan Šarec sporočil iz Bruslja, kjer se dogaja vrh EU o nadaljnjem sodelovanju Levice z manjšinsko vlado.

"Če bo volja po nadaljnjem sodelovanju, bomo sodelovali, če ne, bo pač odprtega kaj drugega," je še dejal Šarec. Vse očitke Levice, tako o neodzivnosti pri prodaji Abanke kot o neizvajanju projektov opozicijske stranke, s katero je vlada sklenila sporazum o sodelovanju, je Šarec odločno zavrnil. 

"Prodaje ali neprodaje Abanke v sporazumu ni bilo. Ne držijo trditve, da sem bil popolnoma neaktiven, daleč od medijev sem proučil vse možnosti in pridobil pravna mnenja," je za STA Šarec odgovoril na kritike o nedejavnosti v povezavi s prodajo bank. Po njegovih besedah so mu pravniki dejali, da se vlada kot skupščina lahko vmeša le, če imata uprava SDH in nadzorni svet različno stališče.

Levica nasprotovala prodaji Abanke

Abanka | Foto: STA , Foto: STA , Levica je namreč ostro nasprotovala prodaji tako Abanke kot tudi NLB, ki je bila posledica zavez Slovenije v zameno za odobreno državno pomoč obema bankama konec leta 2013.

Koordinator Levice Luka Mesec je po včerajšnji odločitvi SDH o prodaji Abanke poudaril, da je po njihovem prepričanju do prodaje Abanke, škodljive do Slovenje, pripeljala neaktivnost vlade pod vodstvom Marjana Šarca na tem področju, čeprav je ta po njegovih besedah od lani jeseni obljubljala, da bo poskusila Abanko rešiti pred prodajo.

Luka Mesec
Novice Po prodaji: od lani jeseni so obljubljali, da bodo poskusili Abanko rešiti

"Vlada Marjana Šarca ni poskušala niti enkrat ustaviti prodajnega postopka, ki ga je vsilila Evropska komisija," je opozoril Mesec. Dodal je, da opažajo, da vlado vleče v desno. Na to po njihovem mnenju kaže prvi osnutek dohodninske reforme, ki jo pripravlja finančni minister Andrej Bertoncelj. "Kljub temu, da smo se v koalicijskih pogajanjih dogovorili o pravični davčni reformi, dobivamo reformo, ki bo razbremenila najbolje plačane in povzročila ogromno luknjo v proračunu," je prepričan Mesec.

Ne dogaja se nič od dogovorjenega

Dodal je še, da so nezadovoljni s sodelovanjem z vlado. Dogovorjeni so namreč bili, da do poletja uresničijo vsaj štiri dogovorjene projekte. "Niti eden od teh projektov se 14 dni po sestanku s Šarcem ne odvija tako, kot smo bili dogovorjeni," je pojasnil. 

O tem je spomnil na spremembo člena zakona o zdravstveni dejavnosti, s katerim želijo onemogočiti privatizacijo zdravstva od znotraj, uskladitev minimalne študentske urne postavke z minimalno plačo, ureditev nepremičninskega posredovanja ter prenos stanovanj DUTB na stanovanjski sklad.

Abanka
Novice Abanka prodana #video

Zato so se v Levici po včerajšnjih dogodkih okoli Abanke odločili, da bodo organom stranke nemudoma dali v razpravo smiselnost nadaljnjega sodelovanja s Šarčevo vlado. Razpravo bo sklenil svet stranke, ki bo sredi julija sprejel odločitev, kako naprej, je dejal Mesec.

V koalicijskih vrstah pozivi Levici k dialogu

V LMŠ bodo po napovedi Levice o razmisleku glede nadaljnjega sodelovanja z vlado poslance te stranke povabili na razgovor in skušali zgladiti nesoglasja, je danes napovedal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je ocenil, da gre pri napovedi Levice bolj za iskanje pozornosti kot za realno možnost.

V SD se na napoved Levice niso posebej odzivali. Je pa vodja poslanske skupine Matjaž Han že pred tem tudi sam izrazil obžalovanje zaradi prodaje Abanke. Kot je dejal v izjavi za medije v DZ, bo verjetno težje, če država ne bo imela lastne industrije in lastnih virov. Dodal pa je, da bodo za obstoj vlade pomembni tudi drugi projekti, denimo proračun.

V SMC in SAB napovedi Levice za zdaj niso posebej komentirali. STA
Ne spreglejte