SiolNET. Novice Slovenija
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V kombiju v nehumanih razmerah prevažal 34 tujcev

0,24

termometer

PU NM
Foto: PU Novo mesto

V petek so policisti prijeli 46-letnega voznika kombija s hrvaškimi registrskimi oznakami, v katerem je v nehumanih razmerah prevažal 34 tujcev. Tujce so predali hrvaškim varnostnim organom, zoper voznika in njegovega pomočnika pa je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Policisti so v petek dopoldne v kraju Podbočje na območju Policijske postaje Krško ustavili voznika osebnega avtomobila, za njim pa še voznika kombiniranega vozila hrvaških registrskih oznak.

Tovorni del kombiniranega vozila je bil prazen, vendar so policisti v gozdu v bližini kmalu izsledili 34 tujcev, ki jih je voznik pred ustavitvijo policistov izpustil iz kombija in so se razbežali po gozdu, so danes sporočili s PU Novo mesto.

Enega od tujcev odpeljali v bolnišnico

Tujci so bili v slabem stanju in dehidrirani, enega izmed njih pa so morali reševalci zaradi slabega zdravstvenega stanja odpeljati v bolnišnico. Državljane Pakistana, Iraka, Irana in Somalije so po oskrbi in opravljenih policijskih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

46-letnemu vozniku kombija in 57-letnemu vozniku osebnega avtomobila so kriminalisti odvzeli prostost, ju pridržali in jima zasegli vozili. Voznika kombija so ovadili zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, voznika osebnega avtomobila pa zaradi nudenja pomoči. S kazensko ovadbo so ju kriminalisti privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper oba odredil pripor.

Za kaznivo dejanje nezakonitega spravljanja tujcev na ozemlje Slovenije je zagrožena zaporna kazen do petih let, če oseba ob tem povzroči nevarnost za življenje ali zdravje ljudi, pa se jo kaznuje z zaporom od enega do osmih let in z denarno kaznijo.

Od petka prijeli 32 tujcev, ki so nezakonito prečkali mejo

Policisti so od petka pri opravljanju nalog varovanja državne meje na območju policijskih postaj Črnomelj in Metlika izsledili in prijeli 32 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci še niso končani, so še sporočili s policije.

Na območju Policijske uprave Koper so od petka do nedelje obravnavali 78 ilegalnih prestopov meje. 11 oseb je zaprosilo za mednarodno zaščito. Šest od teh je po plačilu globe nadaljevalo pot v ciljno državo, saj imajo urejen status prebivanja v EU oziroma so državljani EU. Policisti so kot razlog za nedovoljen prehod meje navedli navigacijsko napravo, ki jih je vodila po cesti brez mejnega prehoda.

Prijeli so tudi tri vodiče ilegalnih migrantov, preiskava kaznivih dejanj še poteka, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin