Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
13.59

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

koalicija Dejan Prešiček odstop

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 13.59

5 let, 2 meseca

V koaliciji spoštujejo Šarčevo odločitev o Prešičkovem odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Dejan Prešiček | Foto STA

Foto: STA

V vladni koaliciji spoštujejo odločitev predsednika vlade Marjana Šarca, ki je danes sporočil, da sprejema odstop ministra za kulturo Dejana Prešička. Nekateri koalicijski partnerji pa so ob tem še poudarili, da je treba raziskati razmere na ministrstvu in jih razčistiti tudi v korist razvoja kulture v Sloveniji.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je v izjavi za medije pred začetkom seje DZ poudaril, da o odločitvah predsednika vlade ne dvomijo. Pojasnil je, da se v stranki o vseh pomembnih odločitvah posvetujejo, na koncu pa je odločitev v rokah predsednika vlade. So pa po njegovih besedah vedeli, v katero smer bo šla današnja premierjeva odločitev, saj so se posvetovali.

Na vprašanje, ali je bilo za takšno odločitev dovolj že prevažanje glasbil s službenim vozilom ali so problematizirali tudi domnevno trpinčenje zaposlenih, je Golubović odgovoril, da stojijo za tem, kar je povedal predsednik vlade, da pa od novega vodstva ministrstva za kulturo pričakujejo, da skupaj z zaposlenimi pripelje ministrstvo do zastavljenih ciljev.

Cerar verjame, da je premier dobro premislil in sprejel pravo odločitev

Miro Cerar | Foto: STA , Foto: STA , Tudi predsednik SMC in zunanji minister Miro Cerar je dejal, da je bila odločitev glede ministra Prešička stvar bodisi predsednika vlade bodisi ministra. Cerar verjame, da je premier dobro premislil in sprejel pravo odločitev, pričakuje pa, da se bodo zadeve na ministrstvu do konca razčistile v korist razvoja kulture v Sloveniji in razmer v vrhu politike.

Odločno pa se je Cerar odzval na premierjeve besede, s katerimi je nekatere člane vlade okrcal zaradi komentiranja omenjenega primera prejšnji teden, saj da imajo v lastnih strankah dovolj dela in se jim ni treba ukvarjati z drugimi strankami. "Kot predsednik parlamentarne in vladne stranke nimam le pravice, ampak tudi dolžnost, da komentiram za javnost pomembne politične zadeve. Tako sem storil tudi v tem primeru," je dejal Cerar. Dodal pa je, da v nobeni izjavi ni zmanjševal avtoritete in pristojnosti premierja.

Dejan Prešiček
Novice Šarec sprejel Prešičkov odstop, začasni minister bo Pikalo #video

Erjavec si je premislil

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa se je sprva postavil pred mikrofone, da bo podal izjavo za medije, še pred začetkom izjave pa je po neformalnem vprašanju, ali si bo sploh upal govoriti, potem ko ga je premier okrcal, stopil stran rekoč: "Potem pa ne bom več govoril, če preveč govorim."

Erjavec je sicer v preteklih dneh dejal, da je treba omenjeni primer z ministrstva za kulturo raziskati, da pa se bo predsednik vlade glede na ugotovitve odločil, kako naprej. Če drži vse, kar je prišlo v javnost, potem za takšnega ministra v vladi ni več prostora, je tedaj dodal Erjavec in zagotovil, da v času, ko so ministrstvo vodili ministri iz vrst DeSUS, takšnih težav ni bilo.

Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA ,

V SAB ne uživajo v tuji nesreči

Marko Bandelli | Foto: STA , Foto: STA , Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je pritrdila, da so v SAB ob pozivu Šarca k odstopu njihovega ministra Marka Bandellija pred nekaj meseci izpostavili pričakovanje, da ima enake vatle za vse. Spomnila pa je, da se ob dogajanju glede Prešička niso veliko oglašali, in sicer predvsem zato, ker po njenih navedbah ne uživajo v tuji nesreči in ker včasih koalicijski partnerji prehitro komentirajo, preden se zadeve razčistijo.

Kot meni Kociprova, v tem primeru še zdaj ni popolnoma jasno, ali gre za ministra Prešička, "ki je res preveč koleričen in ne zna obvladovati svojega temperamenta", ali pa gre za nekoga, ki je želel narediti red na ministrstvu, pokazal potrebno odločnost in naletel na odpor interesnih skupin, ki pa so lahko tudi med zaposlenimi in zunaj ministrstva. Po ocenah Kociprove ni objektivnih informacij, upajo pa, da se je Šarec pravilno odločil.

Dejan Prešiček
Novice Minister Prešiček na repu neslavne lestvice #video

Čemu pripisujejo visoko podporo vladi?

Na vprašanje, kako komentira visoko javnomnenjsko podporo Šarcu kljub aferam v njegovi vladi, je Kociprova ocenila, da je vlada naredila nekatere potrebne, a po drugi strani všečne ukrepe, ki so jih ljudje pozitivno sprejeli. Po drugi strani pa meni, da Šarec morda komunicira na način, ki je ljudem blizu, in v jeziku, ki ga ljudje lažje razumejo.

Po Cerarjevih navedbah pa nas to, da vlada uživa podporo javnosti, lahko vse veseli. Poudaril je, da prav ministri SMC trdo delajo v tej vladi. Zakaj je priljubljenost vlade tako visoka, morajo po njegovem mnenju ocenjevati drugi, prepričan pa je, da je k temu prispevalo tudi dejstvo, da so razdelili kar nekaj denarja med javne uslužbence, za minimalne plače in socialne transferje. Spomnil je, da je prav vlada pod vodstvom SMC zagotovila ta denar.

Obenem pa je Cerar poudaril, da se vlada se še ni lotila ključnih projektov. "Ker se očitno že gibljemo nekoliko na meji, moramo biti zelo previdni, da ne porušimo procesa konsolidacije javnih financ," je opozoril in dodal, da SMC ostaja čvrst partner v vladi.

Argument
Novice Za pridne premalo denarja, za nedelavne premalo časa

Šarec zahteva tudi menjavo dveh sekretarjev

Šarec je danes sprejel odstop ministra za kulturo Prešička, želi pa, da odideta tudi državna sekretarja na tem ministrstvu. Ob tem je spomnil na nekatere ministrove dosežke oziroma stvari, ki jih je minister premaknil, a ocenil, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da si ne zna predstavljati, kako bi lahko dosedanja zasedba delala naprej.

Prešiček je Šarcu svoj odstop ponudil v nedeljo zvečer. Nanj so leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar zanika.

Tonin: "Z odstopom je še v zadnjem trenutku rešil čast SD"

V opoziciji so se na odstop ministra za kulturo Dejana Prešička odzvali različno. Medtem ko so nekateri odstop pričakovali, drugi ne bi ravnali enako in bi ministra obdržali. Nekateri pa so ob tem poudarili, da je treba razmere na ministrstvu razčistiti.

Predsednik NSi Matej Tonin je pred današnjo sejo DZ odstop ministra Prešička ocenil kot razumno potezo, saj po dogajanju v minulem tednu minister ne bi več zmogel normalno in kakovostno opravljati svojega dela. S svojim odstopom je po Toninovih besedah "na nek način tudi razbremenil ta konflikt, ki se je ustvaril med njim in zaposlenimi na ministrstvu". V NSi si želijo, da bi bil Prešičkov naslednik nekdo, ki bo za začetek znal najprej vzpostaviti dialog med zaposlenimi in na takšen način počasi sanirati zadeve, ki so se v odnosih med zaposlenimi na ministrstvu nabrali v tem času.

Kot je dejal Tonin, ga je odziv SD najprej presenetil, saj se ministra po vsem tem, kar se mu je očitalo, preprosto ni dalo ubraniti. Po njegovih besedah pa so tik pred zdajci spoznali, da če bi ga branili do konca, bi iz te zgodbe "ponovno kot veliki zmagovalec izšel Šarec, ker bi ga zagotovo razrešil ali pozval k odstopu". S tem, ko je minister ponudil odstop, je še v zadnjem trenutku rešil čast SD, je ocenil predsednik NSi.

Vatovec ravnanje SD označil za nespametno potezo

Tudi vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je ravnanje SD označil za nespametno potezo. Dejal je, da sicer težko ocenjuje, kakšna so bila ozadja te zgodbe, da pa bi bilo treba razčistiti stvari. "Že to, da je prevažal inštrumente s službenim vozilom, je dovoljšen razlog za to, da je tak človek pod dvomom, kar se tiče njegovih etičnih in moralnih načel," meni Vatovec.

Da je treba stvari na ministrstvu za kulturo razčistiti, je poudarila tudi predsednica odbora DZ za kulturo Violeta Tomić iz vrst Levice. Pričakuje, da kultura "postane osrednja tema te vlade in da se nekako ne igrajo z njo". Izrazila je tudi pričakovanje, da se bo v skladu s sprejetimi sklepi odbora zvišal proračun za film in da se bo vzpostavil kritiški portal, prav tako pa tudi, da se bo delalo na sprejetju novega nacionalnega programa za kulturo in vzpostavitve nove medijske zakonodaje.

Jelinčič bi prečistil tako ministrstvo za kulturo kot nacionalno televizijo

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je pojasnil, da sam ministra Prešička ne bi razrešil, ampak bi prečistil tako ministrstvo za kulturo kot nacionalno televizijo. Glede rasti podpore vladi kljub aferam je dejal, da bo ta podpora "rasla še nekaj časa, potem bo pa začela strmo padati", in sicer tudi zaradi takih nepremišljenih odločitev, kot je ta v zvezi z ministrom Prešičkom. Ta je po Jelinčičevem prepričanju hotel urediti razmere, a ga je to stalo, kolikor ga je.

Vatovec pa je visoke javnomnenjske podpore Šarcu kljub aferam v vladi dejal, da ankete zadnjih afer še niso zaznale. V Levici pa po njegovih besedah ocenjujejo, da vlada rekordno podporo beleži tudi zaradi tega, ker ji oni kažejo smer - predvsem na področju stvari, ki so pomembne za ljudi. Ob tem je spomnil na ukrepe glede minimalne plače, denarne socialne pomoči in varčevanja v proračunu.

Po Toninovem mnenju pa je ocena vlade visoka zlasti zato, ker je Šarec potegnil poteze, ki jih ljudje pričakujejo in se z njimi strinjajo. Meni, da je podpora vsekakor dobra, saj bodo zdaj prišli na vrsto resno delo in resne spremembe družbenih sistemov in bo dobra podpora vladi zelo dobrodošla. "Pozitivno z vidika države je, da ima vlada močno podporo, saj bo tako bolj samozavestna pri vseh potezah v prihodnosti," je pojasnil.

V SDS odločitve glede odstopa ministra Prešička ne komentirajo.

Ne spreglejte