Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 12. 2014,
13.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

bolezen otrok zdravje

Sreda, 10. 12. 2014, 13.18

7 let, 12 mesecev

V kliničnem centru beležijo veliko število otrok z akutnimi okužbami dihal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana v zadnjem času beležijo zelo veliko število otrok z akutnimi okužbami dihal, prav tako tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Gre zlasti za okužbe z diagnozo akutni bronhiolitis. Po besedah namestnice strokovnega direktorja pediatrične klinike Anamarije Meglič je njihova bolnišnica polna, otroci pa so razmeščeni po vseh oddelkih klinike, saj je število le za pulmološki oddelek preveliko. Sprejeti pa so zlasti dojenčki, stari nekaj mesecev.

Za koga so tovrstne okužbe še posebej nevarne?

"Okužba je za majhne otroke lahko tudi ogrožajoča. Posebej je nevarna za novorojence ali prezgodaj rojene otroke, kakor tudi za vse kronično bolne otroke oziroma otroke s hudimi boleznimi, kot je na primer rak."

Polna je tudi Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, pove njen predstojnik Franc Strle. Vendar, kot pravi, zlasti zato, ker so se bolnikom, ki so običajno v tem času v bolnišnici, kot so na primer bolniki z driskami, pridružili še bolniki z okužbami dihal.

Oddelki za odrasle so po njegovih besedah zasedeni prek mere. "Zgodi se, da posamezni bolniki prenočijo tudi na hodniku, kar seveda ni sprejemljivo in je potencialno nevarno. In tudi na otroškem oddelku je trenutno zelo polno." Tako so, kot pravi, v urgentni ambulanti v ponedeljek pregledali 55 otrok in 47 odraslih, kar je zelo veliko in del teh je bil sprejetih v bolnišnico.

Čim manj se zadržujte v prostorih, kjer je veliko ljudi

Oba zato državljanke in državljane pozivata k osnovnim preventivnim ukrepom. Za zmanjšanje okužb je tako pomembno, da bolni ostanejo doma. Prav tako staršem priporočata, da v družinah, kjer imajo novorojenčke ali nekaj mesecev stare dojenčke, če je le mogoče, iz vrtca začasno izpišejo starejše sorojence.

Prav tako je po njunih besedah pomembno, da zmanjšamo izpostavitev okužbam, kar pomeni, da se čim manj zadržujemo v prostorih, kjer je veliko ljudi, kot so na primer trgovska središča, še manj, da vanje vodimo dojenčke.

Za preprečevanje okužb sta zelo pomembni tudi higiena kašljanja in rok

Zelo pomembni sta tudi higiena kašljanja in rok. "Če se okužba širi kapljično, na primer s kihanjem, ko kašljamo ali z glasnim govorjenjem, se od nas širijo kapljice, ki so sorazmerno velike in imajo doseg do enega metra in če so v njih virusi ali bakterije, potem je seveda mogoče, da se z njimi okužimo," pojasni Strle.

To širjenje pa se da zmanjšati s higieno kašljanja. "Če damo ob tem roko pred usta, potem bomo doseg kapljic zmanjšali, vendar jih bomo imeli na primer skupaj z virusi na roki. In ko bomo nekoga srečali in se z njim rokovali, bomo nanj prenesli tudi viruse. Skoraj vsi pa imamo navado, da si z rokami segamo do ust ali si pomanemo oči in na tak način si prenesemo viruse. Zato je bolje kašljati v robček, če tega ni, pa raje v rokav," tudi pove Strle.

Zelo pomembna je tudi higiena rok, saj se večina respiratornih virusov širi z njimi. Če si roke redno umivamo z milom, bo veliko manj možnosti, da prenesemo viruse.

Ne spreglejte