SiolNET. Novice Slovenija
1,70

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V Kemisu zgorelo 871 ton odpadkov, več kot polovica nevarnih

1,70

termometer

kemis
Foto: STA

V požaru v vrhniškem podjetju za predelavo nevarnih odpadkov Kemis, ki je izbruhnil pretekli ponedeljek, je zgorela več kot polovica skladiščenih odpadkov. Od dobrih 871 ton odpadkov, kolikor jih je zgorelo, jih je bilo dobrih 456 ton nevarnih, kažejo podatki, ki jih je Kemis objavil na spletu.

V Kemisu so sicer prve dni po požaru pojasnjevali, da so podatki o skladiščenih snoveh uničeni skupaj z računalnikom, ki je zgorel v požaru. Danes so objavili tabelo s snovmi, skladiščenimi na dan požara, s pregledom, katere snovi in koliko jih je zgorelo. Kako so prišli do teh podatkov glede na navedbe o zgorelem računalniku, niso pojasnili.

Zgorelo je dobrih 456 ton nevarnih odpadkov

Pretekli ponedeljek sta bili v Kemisu po njihovih navedbah skladiščeni 1.402 toni odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. Od vseh nevarnih odpadkov jih je zgorelo dobrih 456 ton. Ob tem so v Kemisu poudarili, da vsi odpadki, ki so jih označili za zgorele, niso nujno v celoti zgoreli, ampak je nekatere ogenj le oplazil.

Kaj vse so skladiščili v Kemisu?

Kot je razvidno iz podatkov, so imeli v Kemisu med drugim skladiščeno eno tono pesticidov. V skladišču so imeli tudi 55 ton organskih topil, pralnih tekočin in matične lužnice, 51 ton motornih olj, 12,5 tone barv, tiskarskih barv, lepil in smol, ki vsebujejo nevarne snovi, deset ton različnih nevarnih odpadkov ter prav toliko absorbentov ter 1,6 tone laboratorijskih kemikalij, ki jih sestavljajo nevarne snovi ali jih vsebujejo.

Pojasnilo: v članku smo sprva napačno navedli količine zgorelega mulja, z oljem onesnažene vode iz naprav za ločevanje olja in vode ter odpadnih tiskarskih tonerjev. Povezava do seznama odpadkov, ki jo je objavil Kemis: Seznam odpadkov, ki jih je imel Kemis na dan 15. maj 2017. 

Pretekli petek je okoljska inšpekcija v Kemisu opravila izredni inšpekcijski pregled. Kot pojasnjujejo, ugotovitveni postopek še ni končan, zato ga ne morejo komentirati. Pretekli petek je okoljska inšpekcija v Kemisu opravila izredni inšpekcijski pregled. Kot pojasnjujejo, ugotovitveni postopek še ni končan, zato ga ne morejo komentirati. Foto: STA

Zadnji redni inšpekcijski pregled konec leta 2015

Na ministrstvu za okolje in prostor so ob vprašanjih STA danes pojasnili, da so v Kemisu od leta 2011 do leta 2015 opravili sedem rednih inšpekcijskih pregledov, zadnjega konec leta 2015. Pregledovali so področje ravnanja z odpadki in opravili nadzor predvsem emisij snovi v vodi in zraku ter obremenjevanja okolja s hrupom. V teh nadzorih nikoli niso ugotovili nepravilnosti, navajajo na ministrstvu.

V primeru ugotovljenih kršitev bodo ustrezno ukrepali

Pretekli petek je okoljska inšpekcija v Kemisu opravila izredni inšpekcijski pregled. Kot pojasnjujejo, ugotovitveni postopek še ni končan, zato ga ne morejo komentirati. Inšpektorat med drugim preverja, kolikšne količine nevarnih odpadkov je Kemis dejansko upravljal in jih skladiščil - torej skladnost dovoljenih količin z dejanskimi.

Kot napovedujejo, bodo v primeru ugotovljenih kršitev inšpekcijske službe ustrezno ukrepale. Nadzirale  bodo tudi sanacijo in bdele nad tem, da se bo z odpadki ravnalo skladno s predpisi.

Stanje v Tojnici se izboljšuje, a vrednosti atrazina ostajajo izjemno visoke

Prvi rezultati najnovejše analize vode v potoku Tojnica, v katerega je ob nedavnem požaru v podjetju Kemis izteklo precej oljne gošče in kemikalij iz podjetja, kažejo na rahlo izboljšanje stanja. A potok pri Kemisu ostaja rjav, na njem plavajo oljni madeži, prisoten je tudi še vonj po kemikalijah, so v povzetku ugotovitev navedli na Arsu.

Vzorce tokratne analize so strokovnjaki Agencije RS za okolje (Arso) in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano jemali v ponedeljek. Danes objavljeni preliminarni rezultati analiz kažejo, da je potok Tojnica v Sinji Gorici pri gasilskem domu še čist, nižje pri tovarni Kemis in pred izlivom v Ljubljanico pa je onesnažen.

Voda v Tojnici je bila v ponedeljek na območju Kemisa in pred izlivom v Ljubljanico "rjava, na površini so bili še vidni oljni madeži, prisoten je bil vonj po kemikalijah". Na območju tovarne Kemis pa so v vodi že opazili manjše ribe. Na obeh mestih so izmerili nekoliko nižjo vsebnost kisika kot na merilnem mestu pred gasilskim domom.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • joze1 / 25.05.2017. ob 22:19 +1 0

  Maksimalno 10 let zapora! Jebeš vse skupaj, ne razumem ljudi, ki se bojijo, da bi zaprli to podjetje. Kapitalizem in tistih 20 ljudi, ki dela za katastrofo, ki bo vidna še naslednjih 200 let. Isto kot Lafarge, kjer so se iz Zasavja proti njemu bojevali skoraj 5 let! Škoda je bila narejena, a so ZMAGALI, ker so se ZDRUŽILI in niso obupali! Marsikateri bi obupal, oni niso!

  +1 0
 • TTbow / 25.05.2017. ob 23:49 +1 0

  Saj človek več ne ve, kako bi reagiral na ta kretenizem naše države. Pa enako situacijo imamo v Novem Mestu. Polno nedovoljenih odpadkov brez kontrole in en mulc za šefa. Samo še vprašanje časa kdaj bo (spet na tem mestu) zagorelo. Lastniki nič krivi, inšpektorjev ni ali nesposobni, ministrica nič kriva,politiki...ni za komentirati, itn.. Prebivalci krivi potem? Morda res, da niso prvi dan zrušili lastnoročno cel objekt do tal.

  +1 0
 • max-62 / 26.05.2017. ob 05:31 0 0

  Najbolj enostaven način kako se za male stroške rešit nevarnih odpadkov, pa še zavarovalnica povrne "nastalo" škodo, tako je že marsikje gorelo iz "neznanega" vzroka.

  0 0
delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin