Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
23. 5. 2017,
17.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

3

Natisni članek

Kemis onesnaženje ARSO Vrhnika

Torek, 23. 5. 2017, 17.33

6 let, 6 mesecev

Arso ne ve, kaj je gorelo v skladišču Kemisa

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

3

kemis | Foto STA

Foto: STA

Podatki državne agencije za okolje kažejo, da je Kemis do preteklega petka sprejel za 8.821 ton nevarnih odpadkov, v Sloveniji pa oddal za 1.155 ton teh odpadkov. Ker podatkov o izvozu odpadkov agencija nima, ne vedo, kaj je s preostalimi odpadki in kaj je bilo na dan požara v skladišču. Arso pa je danes potrdil naše včerajšnje pisanje, da je v potoku ob Kemisu prisoten pesticid atrazin, ki močno presega dovoljene vrednosti.

Po tednu dni od požara v podjetju za ravnanje z odpadki Kemis in javnih polemikah zaradi negotovosti glede vplivov na okolje nam je Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) posredovala njej dostopne podatke o tem, kakšne nevarne odpadke skladišči Kemis.

Za jutri so napovedali tudi novinarsko konferenco s predstavitvijo analiz vzorcev zemlje, ki jih je Arsova mobilna enota v zadnjem tednu odvzela na več kot 20 lokacijah na območju Vrhnike. Novinarska konferenca bo ob 13. uri, spremljali jo bomo tudi na Siol.net.

Pozivi k hitri objavi rezultatov meritev

Prebivalci Vrhnike z okolico rezultate čakajo že teden dni, skrbijo jih namreč vplivi na okolje in tudi njihovo zdravje. Danes je vrhniški župan Stojan Jakin na Arso naslovil poziv, da naj jim čim prej posredujejo rezultrate, Tudi predstojnica inštituta za medicino dela Metoda Dodič Fikfak, ki pripravlja program za gasilce, ki so sodelovali v požaru, je danes opozorila, da bi za uspešno spremljanje morebitnih učinkov požara na zdravje gasilcev potrebovali podatke, kaj je gorelo. 

Arso je danes potrdil naše včerajšnje pisanje, da je v potoku ob Kemisu prisoten pesticid atrazin, ki močno presega dovoljene vrednosti. Več o tem na dnu članka. | Foto: Andreja Lončar Arso je danes potrdil naše včerajšnje pisanje, da je v potoku ob Kemisu prisoten pesticid atrazin, ki močno presega dovoljene vrednosti. Več o tem na dnu članka. Foto: Andreja Lončar

Prek Kemisa letos za devet tisoč ton nevarnih odpadkov

Kemis je od začetka leta do prejšnjega petka prevzel skupaj 3.926 ton nenevarnih odpadkov in 8.821 ton nevarnih odpadkov. Na drugi strani je po podatkih v elektronskih evidencah v Sloveniji oddal za 2.707 ton nenevarnih ter 1.155 ton nevarnih odpadkov, sporoča Arso. 

Agencija kot vir podatkov navaja informacijski sistem Odpadki. Iz tega se po navedbah agencije lahko razberejo količine prevzetih in oddanih odpadkov Kemisa v Sloveniji. Vpogled v evidenco imajo stranke, Arso in Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor (Irsop), navajajo. 

Arso ne more vedeti, kaj je bilo v skladišču

Na Arsu ob tem pojasnjujejo, da nimajo podatkov, koliko odpadkov in katere je Kemis v tem času oddal na obdelavo oziroma sežig v tujino. "To je predmet soglasij za čezmejno premeščanje odpadkov, ki jih izdaja Irsop," pravijo. Dodajajo, da zato Arso ne more vedeti, koliko odpadkov in kateri so bili skladiščeni na dan požara, ko naj bi bilo po navedbah Kemisa v skladišču za okrog 1.500 ton odpadkov. 

Kemis še zbira podatke

Tudi v Kemisu pojasnjujejo, da so v aplikaciji zavedeni le odpadki, oddani drugim zbiralcem ali pa predelovalcem oziroma odstranjevalcem odpadkov po Sloveniji.

Ali so torej dobrih sedem tisoč ton, kar pomeni razliko med prevzetimi na eni in oddanimi količinami ter 1.500 tonami odpadkov, kolikor naj bi jih bilo ob požaru v skladišču, na drugi strani, izvozili v tujino? V Kemisu pravijo, da zelo velik delež odpadkov izvozijo v tujino.

Podatke o izvoženih količinah še zbirajo. Odgovore na naša vprašanja, med drugim o tem, kaj je bilo med požarom v skladišču, so nam obljubili za jutri.

"Arso ne more vedeti, koliko odpadki in kateri so bili skladiščeni na dan požara," pravijo na okoljski agenciji. Za podatke smo danes prosili tudi Kemis in Gorenje, odgovore na naša vprašanja so nam obljubili do jutri (na fotografiji: gašenje na pogorišču v Kemisu). | Foto: STA , "Arso ne more vedeti, koliko odpadki in kateri so bili skladiščeni na dan požara," pravijo na okoljski agenciji. Za podatke smo danes prosili tudi Kemis in Gorenje, odgovore na naša vprašanja so nam obljubili do jutri (na fotografiji: gašenje na pogorišču v Kemisu). Foto: STA ,

Četrtina odpadkov iz farmacevtske proizvodnje

Z okoljske agencije so nam posredovali tudi seznam skupin odpadkov, o katerih je letos v sistem poročal Kemis, ter poročane količine. Dodajmo, da zakonodaja podjetij ne obvezuje k poročanju o konkretnih odpadkih (na primer varčnih svetilkah), temveč o skupinah nevarnih odpadkov, ki jih predvideva klasifikacija Uredbe o odpadkih. En seznam se nanaša na prevzem, drugi na oddajo nevarnih odpadkov v Sloveniji.

Seznam desetih največjih skupin prevzetih nevarnih odpadkov (skupaj pomenijo okrog 65 odstotkov vseh prevzetih odpadkov):

 

Seznam desetih največjih skupin oddanih nevarnih odpadkov (skupaj pomenijo okrog 95 odstotkov vseh oddanih odpadkov):

 

Kako in kaj Kemis poroča v sistem?

Kemis mora v skladu z Uredbo o odpadkih za vse odpadke, ki jih prevzame v Sloveniji, izdati evidenčni list, ki ga vlaga v informacijski sistem Odpadki. Evidenčni list je listina, s katero se potrdita oddaja in prevzem pošiljke odpadkov, ko se odpadke na območju Republike Slovenije premešča s kraja nastanka, predhodnega skladiščenja ali skladiščenja na kraj predhodnega skladiščenja, skladiščenja ali obdelave odpadkov.

List je veljaven, ko ga z elektronskim podpisom potrdita izvirni povzročitelj odpadkov in zbiralec ali izvajalec obdelave ali trgovec. Kot izhaja iz podatkov, dostopnih na straneh javne uprave, mora biti evidenčni list v primeru nevarnih odpadkov potrjen takoj naslednji delovni dan po prevzemu pošiljke nevarnih odpadkov.

Evidenčni list mora vsebovati podatke o:

  • izvirnem povzročitelju, ki oddaja odpadke, in kraju oddaje pošiljke odpadkov,
  • prevozniku odpadkov in prevoznem sredstvu,
  • zbiralcu, če odpadke prevzema zbiralec in kraju prevzema,
  • izvajalcu obdelave, če odpadke prevzema izvajalec obdelave ali trgovec, in kraju prevzema pošiljke odpadkov,
  • klasifikacijski številki in količini odpadkov v pošiljki, ki se oddajo in prevzemajo
  • kraju predhodnega skladiščenja, če odpadke prevzema zbiralec,
  • kraju in postopku obdelave, če odpadke prevzema izvajalec obdelave ali trgovec,
  • osebi, ki zagotavlja izpolnjevanje obveznosti proizvajalcev izdelkov, če gre za oddajo in prevzem odpadkov.

Vir: Arso, portal eVem

Arso bo meril, koliko pesticidov je v vodi  

Arso pa je danes potrdil naše včerajšnje pisanje v članku Uradno neškodljiv obrat, v katerem pa je gorel 14 let prepovedani herbicid?, da je analiza potoka Tojnica ob Kemisu pokazala prisotnost pesticida atrazina. Poleg tega je Arso ugotovil prisotnost pesticidov propazina in flufenaceta. Količine atrazina so na enem od merilnih mest za kar 175-krat presegle dovoljeno vrednost.

Zdaj je Arso odredil še kvantitativno analizo prisotnih pesticidov na vseh štirih mestih vzorčenja v Tojnici (pri Kemisu, pri bližnjem gasilskem domu ter tik pred izlivom v Ljubljanico) in Ljubljanici (200 metrov od izliva).

"Rezultati kažejo na izjemno onesnaženost tudi s pesticidi," ugotavlja agencija, ki je sicer že prejšnji teden onesnaženje potoka označila za katastrofalno.

"V potoku Tojnica je bila na vzorčnem mestu pri Kemisu izmerjena koncentracija 87 mikrogramov atrazina na liter in 31 mikrogramov flufenaceta na liter. Na vzorčnem mestu Tojnica, Pot na Tojnice so bile koncentracije še višje, in sicer 350 mikrogramov na liter atrazina ter 110 mikrogramov na liter flufenaceta. Največja dovoljena koncentracija atrazina v površinski vodi je dva mikrograma na liter in je bila presežena tudi na merilnem mestu Ljubljanica, približno 200 metrov dolvodno od izliva Tonjica."

Policijska preiskava bo dolgotrajna

Kemis | Foto: STA , Foto: STA , Policijska preiskava požara se sicer še nadaljuje, vzrok požara še ni znan, nam je povedala predstavnica Policijske uprave Ljubljana Maja Ciperle Adlešič.

Policija preiskuje širše okoliščine nesreče, zanima jih, kako je Kemis skladiščil odpadke, ali je imel dovoljenje za najdene vrste odpadkov in za take količine, ali jih je pravilno skladiščil, ali je imel ustrezen varnostni sistem, kdo je Kemis nadziral in kaj je v nadzorih ugotavljal.

Preiskava na pogorišču podjetja je bila končana prejšnji teden. Policisti so zavarovali sledi, ogorke, tudi nekaj dokumentacije, ki bi jim lahko prav prišla v nadaljnji preiskavi. Po besedah direktorja Kemisa Emila Nanuta, ki se nam danes na mobilni telefon ni oglasil, je sicer večina dokumentacije podjetja v požaru zgorela.

Ne spreglejte