Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
25. 5. 2017,
11.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

nasvet ARSO onesnaženje požar Kemis Komunala Vrhnika Brigita Šen Kreže

Četrtek, 25. 5. 2017, 11.49

6 let, 6 mesecev

V kateri zabojnik vreči onesnažene vrtnine, travo ...? #Kemis

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Zabojnik smeti odpadki komunala | Foto STA

Foto: STA

Vrtnin, za katere sumite, da so bile izpostavljene onesnaženju po požaru v Kemisu, ne mecite v kompost, temveč jih spravite v plastične vreče. Te lahko nato zavržete v smetnjake za biološke odpadke ali odpeljete na vrhniško komunalo, ki biološke odpadke po požaru zbira ločeno.

Prve analize onesnaženja po požaru v sinjegoriškem podjetju za ravnanje z odpadki Kemis so pokazale na prisotnost nevarnih snovi v vodi, medtem ko so se količine nevarnih snovi v zraku v dneh po požaru spustile pod mejne dovoljene koncentracije, tla pa po delnih meritvah naj ne bi bila onesnažena.
 
Med prebivalci vrhniške občine pa je kljub podanim priporočilom NIJZ in drugih institucij nekaj negotovosti glede ravnanja s pridelki, travo in krmo na vplivnem območju požara.

Nikar na kompost!

Na Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) pravijo, naj prebivalci vrtnine, pri katerih obstaja sum onesnaženja, zavržejo. A kam jih zavreči?

"V medijih sem zasledila, da jih ljudje mečejo na komposte, kar je izredno nevarno. Težke kovine in drugi onesnaževalci se ne razgradijo, ostanejo v kompostu, nato pa jih privzamejo rastline, ki jih ljudje jedo," nas je opozorila neimenovana občanka Vrhnike. 

V smetnjak za biološke odpadke

Na NIJZ so nam na vprašanje, kam z odpadki, odgovorili, naj jih prebivalci shranjujejo v plastične vrečke. A kam potem z vrečkami? Peter Otorepec z NIJZ je včeraj na novinarski konferenci opozoril, naj jih ne mečejo v koš za biološke odpadke, temveč v tistega za "ostale", torej mešane komunalne odpadke.

Na vrhniški komunali so se po požaru dogovorili za ločeno zbiranje bioloških odpadkov, nastalih po požaru, zato pravijo, naj občani biološke odpadke predajo v zeleni zabojnik. Če jih kompostirajo doma, pa naj jih pripeljejo v zbirni center na Vrhniko, pravijo.

Komunala na Vrhniki v teh mesecih, ko je bioloških odpadkov zaradi urejanja vrtov in košnje največ, dnevno zbere povprečno 15 ton tovrstnih odpadkov (fotografija je simbolična).  | Foto: STA , Komunala na Vrhniki v teh mesecih, ko je bioloških odpadkov zaradi urejanja vrtov in košnje največ, dnevno zbere povprečno 15 ton tovrstnih odpadkov (fotografija je simbolična).  Foto: STA ,

Ločeno zbiranje "sumljivih" odpadkov

Kot so nam pojasnili, so se namreč s kompostarno, kamor komunala odlaga biološke odpadke, dogovorili, da bo odpadke z Vrhnike, zbrane po požaru, zbirala ločeno. To pa ne velja za odpadke iz občin Log - Dragomer in Borovnica, kjer te potrebe ni, pravijo na komunali.

Kaj bo s temi ločeno zbranimi biološkimi odpadki, v katerih so lahko nevarne snovi? "Predelovalec bo z njimi ravnal ustrezno, v skladu z nadaljnjimi navodili," pravijo na komunali.

Za občutek, komunala na Vrhniki v teh mesecih, ko je bioloških odpadkov zaradi urejanja vrtov in košnje največ, dnevno zbere povprečno 15 ton tovrstnih odpadkov. 

V komunali danes čiščenje, pisarne prazne

Vrhniška komunala je tik ob zgorelem objektu Kemisa (na fotografiji na levi strani). | Foto: STA , Vrhniška komunala je tik ob zgorelem objektu Kemisa (na fotografiji na levi strani). Foto: STA , Komunalno podjetje Vrhnika fizično ni bilo neposredno poškodovano pri požaru, pravijo v podjetju, ki leži tik ob Kemisu. Ob tem izrekajo pohvalo požrtvovalnim gasilcem, ki so na intervenciji reševali okoliške stavbe, tudi njihove. 

Pravijo pa, da je požar povzročil veliko posredno škodo. "Aktivnosti so se začele že takoj v času požara, saj smo iz naših garaž reševali smetarska in druga vozila ter stroje, sodelovali smo tudi pri intervenciji. Sicer pa trenutno poteka veliko aktivnosti, povezanih s čiščenjem prostorov in dvorišča. Po požaru pa zaposleni čutimo spremembo v zraku," pravijo. Danes prostore komunale čistijo in dezinficirajo, zato zaposleni ne delajo.

Kot pravijo, je dežurna služba komunale med požarom spremljala črpanje vode iz hidrantov za gašenje. V nekaj urah je bilo pri gašenju požara porabljenih 900 kubičnih metrov vode. Za primerjavo, dnevno v občinah Vrhnika in Log - Dragomer načrpajo približno 1.500 kubičnih metrov vode. Poraba se je torej zaradi požara povečala za 60 odstotkov.

Ne spreglejte